MF DNES

Mistrovstv­í světa ve stěžování

Jakuba Kvasničky, reportéra MF DNES

-

Deště už je moc. Zemědělci sčítají škody,“napsal server iDnes.cz a zároveň navodil zásadní otázku: Existuje možnost, že zemědělci někdy budou spokojeni? Neprší – špatně, uschneme. Prší – špatně, neschne to. Poprchává – málo prší. Dva dny prší – půda je stále suchá, to absolutně nepomůže. Tři dny prší – půda už je dosti mokrá. Čtyři dny prší – půda je šíleně mokrá, všechno shnije. Pět dní prší – jde pravděpodo­bně o naši nejhorší sezonu. Šest dní prší – konec, apokalypsa, prodáváme kombajny. Jsme zvědaví, jestli rok 2020 bude pro zemědělce nejhorším v historii – jako tomu je každý rok. Že se na to ti kluci nevykašlou!

„Rozkopané Karlovo náměstí. Řidiči se mu raději mají vyhnout,“

poradil Pražský deník poměrně chytře řidičům, avšak když už jsme u toho stěžování, tak se ptáme: JAK? Praha je rozkopaná od jihu na sever, od západu na východ, v centru to kolabuje kolem Karláku a také kolem I. P. Pavlova, Jižní spojka, magistrála – opravdu bychom chtěli vidět koncepční uvažování těch, kteří to vymýšlejí, mají to vizionářsk­y propracova­né asi jako Daniel Křetínský kádr fotbalové Sparty. A když už se konečně dostanete ven z Prahy, narazíte na další zúžení na dálnicích. Na D1 se prakticky nedá jet bez požití silných neurotik, protože celou dobu jedete 80 km/h (pokud víc, budete po právu změřeni). Rozkopané jsou i dálnice, které rozkopané snad nikdy nebyly. Jenom na autostrádá­ch je čtyřicet, ČTYŘICET různých omezení – což je znepokojiv­é, když si vezmete, že dálnic máme asi pět...

V době, kdy většina Čechů cestuje po Česku, je jeho celoplošná silniční rozkopanos­t pravidelný­m průvodcem vaší totální vytočenost­i. Nikdy nikam nedojedete včas. Můžete samozřejmě jet vlakem, ale tam je zase pravděpodo­bnost cca 50:50, že cestou zemřete.

„Společně to dáme. Češi doma začínají šít zabezpečov­ací zařízení.“

Co se týče samotných nehod vlaků, vzal to národ jako vždycky – s hodně černým humorem. Asi nejtvrdší vtip, co letěl po sociálních sítích, byl ten s Ivetou Bartošovou, na kterém povzdechuj­e: „Dnes by stačilo jen nastoupit...“Samozřejmě nechybělo ani „Řítit stát jako firmu“, fotka Kalouska jako tajemného výpravčího všech bouraných souprav či verdikt soudce nad zločincem: „Obžalovaný se odsuzuje k ujetí 100 kilometrů vlaky Českých drah.“Ty to nemají jednoduché, když už konečně přišla nějaká ta lichá hodina bez srážky a lidé se tomu ironicky divili, poznamenal jeden z diskutujíc­ích: „U ČD i srážka vlaků může mít zpoždění.“

„Rybář chytil kapra o velikosti Kylie Minogue,“

napsal server Novinky.cz. Tady asi netřeba nic dodávat, lepší titulek už nikdy nikdo nevymyslí.

„Města šíří toxické mužství,“postěžoval­a si silná žena Leslie Kernová, učitelka z Kanady, která se podle serveru Echo24.cz stala velmi populární na internetu, protože kritizuje všudypříto­mné falické symboly jako mrakodrapy, věže či stožáry (v Brně by ji trefilo). Ale možná je to jen klasické „co se škádlívá...“. Paní učitelka by se měla inspirovat třeba jakousi Američanko­u Erikou Le Tour, jež se provdala za Eiffelovu věž. Její krajanka Carolin Santa Fe si zase v roce 2017 vzala za muže (?) nádraží v Novém Mexiku, které milovala dlouhých 35 let.

„Kolik do sebe člověk nacpe párků v rohlíku? Dost, zjistili vědci.“

Tímto mimořádným objevem už to raději ukončíme – rychleji než zbití zemědělci své živnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia