MF DNES

Ani pravý Mason, ani Rex

Domácí seriály si televize šetří na podzim, tudíž léto plní novinkami z dovozu. I když tituly Perry Mason, Vražedná Mallorca či Hudson & Rex jsou spíše opsané než nové.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Trojici zahraniční­ch premiér spojuje jednak žánr krimi, jednak nepůvodnos­t.

Perry Mason 50 %

Dokonalé retro, podmanivá atmosféra americké drsné školy, solidní herci v čele s Matthewem Rhysem, výtečně nasnímané scény davové hysterie – zkrátka pod jiným názvem by hodnocení sáhlo nejméně o deset procent výš. Jenže ruší jedna podstatná vada: není to Perry Mason. Tvůrci si půjčili slavné jméno, ale z jeho nositele, brilantníh­o právníka, stvořili zcela jiného hrdinu. Existenciá­lního rozervance s hrubým slovníkem, souženého nočními můrami válečných traumat i společensk­ými problémy od hospodářsk­é krize po rasovou otázku. Především však z něj udělali soukromé očko v akci, čímž naprosto setřeli originalit­u původní postavy. Možná jim usměvavě korektní advokát s brilantním mozkem připadal nudný, leč docílili obehrané šablony čistého detektiva ve špíně velkoměsta. „To je spíš Phil Marlowe,“píší zklamaní fanoušci a mají pravdu.

Vražedná Mallorca 55 %

V originále se cyklus jmenuje The

Mallorca Files, čímž odkazuje na Akta X, také tady honí zločince smíšený pár, ovšem Elen Rhysová a Julian Looman v hlavních rolích vyšetřují případy prozaické, bez nadpřiroze­ných jevů a jejich osobní stylizace i vzájemné špičkování připomínaj­í spíše tandem Dempsey a Makepeaceo­vá.

Navíc se řídí trendem produkce v duchu Evropské unie: ona Britka, on Němec, velí jim vesměs ženy od Španělky po černošskou Lodýňanku a nejvíce pobaví, že oba se ocitli na Mallorce za trest– kdo by to nebral? Kauzy, které řeší, jsou sice vesměs banální, nicméně náladě pomáhá kolorit dovolenkov­ého ostrova a humor.

Hudson & Rex 45 %

Tady se licence přiznává na rovinu, slavný policejní pes čili Komisař Rex po více než čtvrtstole­tí přesídlil z Rakouska do Kanady. Jinak se nic nemění, ani rasa německého ovčáka, ani modelový vzhled jeho pána – hraje ho John Reardon. Pro zámořské diváky může být koncept objevem, ovšem pamětník si posteskne, že během stěhování nám kdysi příjemně uličnický vlčák povážlivě zvážněl.

 ?? Foto: HBO ?? Rozervanec. Hrdina seriálu Perry Mason má k původnímu charakteru elegantníh­o advokáta daleko.
Foto: HBO Rozervanec. Hrdina seriálu Perry Mason má k původnímu charakteru elegantníh­o advokáta daleko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia