MF DNES

Ideální čas hrát o změně, hlásí spolužáci

- — Tomáš Šťástka

PLZEŇ Touha po změně a strach z ní jsou témata, která zkoumá nejnovější premiéra divadelníh­o souboru Činohra 16-20 nazvaná Poslední zrnko písku. V rámci festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem má premiéru 26. července.

O jaké změny tvůrcům půjde? „Společensk­á změna je děsivá právě tím, že se dotýká osudu jednotlivc­ů. Nerozumíme dopodrobna celosvětov­ým či celospoleč­enským problémům, ale víme, jak je prožíváme, jak s nimi žijeme,“vysvětluje dramaturg souboru Jaroslav Jurečka, který k novince nachystal i hudbu. „Střet velkých konfliktů s osobními je jedním z našich důležitých témat,“dodává a slibuje mozaiku obrazů, písní a tanečních či pohybových sekvencí. Režie se chopila Aminata Keita.

Studentská parta

Činohra 16-20 vznikla okolo studentů pražské DAMU. „Jsme spolužáci, z více oborů i ročníků, ale na DAMU jsme utvořili stálý tým, spolu jsme pracovali celé studium,“upřesňuje Jurečka. „Někteří již školu dokončili, někteří kvůli jiným závazkům divadelním i rodinným odkládají státní zkoušky do dalšího semestru. Jsme na hranici bezpečného školního a skutečného světa. Ideální životní fáze pro hraní o změně!“navazuje na téma premiéry.

Soubor dosud působil v pražském Divadle Kolowrat. „Protože se však po studiu rozlétáme doslova do všech koutů republiky, měníme se na volnou platformu otevřenou různým projektům, jako je třeba Poslední zrnko písku,“uzavírá Jurečka. Vedle Plzně uvede Činohra 16-20 novinku ještě na festivalu Missa spiritus ve Všekarech, v rámci Letní Štvanice či festivalu Wolkrův Prostějov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia