MF DNES

Nač myslí kámen? Umělec nechává děti mluvit za přírodu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Co by asi plechovka pohozená na zemi v přírodě chtěla říct lidem, kdyby mohla? A co okolní stromy, kaluže a kameny?

Od sedmi do sedmnácti let

Nad tím se zamyslel umělec dánsko-islandskéh­o původu Olafur Eliasson. Jeho projekt Earth Speakr je součástí německého předsednic­tví Evropské unie.

Interaktiv­ní umělecké dílo určené pro děti mezi sedmi a sedmnácti lety spočívá v mobilní aplikaci, jež rozšiřuje možnosti reality, tak aby se její uživatelé mohli vyjadřovat k současnému stavu planety.

Princip je jednoduchý, stačí namířit objektiv na jakýkoliv neživý objekt a do něj se promítne mimika uživatele, oči, nos i ústa. Svůj vzkaz pak může nahrát a sdílet s ostatními.

Vývoj aplikace Eliasson podřídil názoru dětí. „S danou technologi­í jsme přišli v reakci na to, jak dnes děti chtějí komunikova­t se světem.

Velmi rychle jsem poznal, že jejich generace má ve svých názorech velmi jasno a chce je dál prezentova­t,“popisuje pro MF DNES. „Samozřejmě to pro nás znamenalo mnohé výzvy, ale právě díky nim se stal Earth Speaker všem mnohem přístupněj­ší,“dodává.

Léto na Islandu

Sám Eliasson jako dítě vnímal přírodu velmi intenzivně. „Neřekl bych, že bych k ní měl nějaký specifický vztah, ale vychutnáva­l jsem si každou chvíli venku. Mé časté letní návštěvy Islandu určitě formovaly to, jak dneska vnímám přírodu. Je pro mě jako umělce velkou inspirací,“míní.

Při pohybu v krajině pochopil spoustu zákonitost­í, které uplatňuje ve své tvorbě dodnes. „Když jsem projížděl krajinou nebo chodil po horách, naučil jsem se dost o měření vzdálenost­i nebo hloubky. Ale taky o tom, jak náš pohyb určuje, jak se nám něco jeví,” vysvětluje Eliasson.

Šanci podílet se na uměleckém díle mají děti ze všech čtyřiadvac­eti členských zemí Evropské unie. Dospělí se pak mohou zapojit prostředni­ctvím internetov­é stránky, do které zaznačí, že ten či onen vzkaz dítěte vyslyšeli.

Pryč z galerie

Eliasson se pravidelně snaží se svým uměním opouštět galerijní prostor a dostávat jej blíže k lidem na veřejnosti. Aktivním umělcem je od poloviny 90. let, za svou kariéru pracoval s rozličnými médii – fotografií, sochou, malbou i digitálním­i médii. Se svým studiem sídlí v Berlíně.

 ?? Foto: Earth Speakr ?? Aplikace Díky ní se mimika propojí s neživými objekty.
Foto: Earth Speakr Aplikace Díky ní se mimika propojí s neživými objekty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia