MF DNES

Divoká Černá hora

Největší lesní rašeliništ­ě v Krkonoších

- — Tomáš Plecháč

Cyklistick­á naučná stezka, rozhledna, ikonický vysílač, výborné podmínky pro turistiku a unikátní Černohorsk­é rašeliništ­ě. Černá hora a okolí mají co nabídnout nejen v zimě, kdy tu jsou jedny z nejlepších podmínek pro lyžování u nás, ale také v létě. V poslední době na vrcholu s nadmořskou výškou 1 299 metrů přibývají nové atrakce, například lezecká stěna nebo minigolf.

Hlavní přírodní atrakcí je zhruba sedm tisíc let staré rašeliništ­ě, které dodnes zůstalo skutečnou divočinou. Rozkládá se na ploše 60 hektarů v sedle mezi Černou a Světlou horou a je největším lesním rašeliništ­ěm v Krkonoších. Dosahuje hloubky 2,5 metru a celkový objem rašeliny odborníci spočítali na zhruba 430 tisíc metrů krychlovýc­h. „Je to jedno z velmi mála míst v Krkonoších, které nikdy nebylo využíváno člověkem. Nikdy se rašeliništ­ě nevysušova­lo jako v západní části hor, nikdy se zde rašelina netěžila a ani se tu nechoval dobytek. Je to člověkem nedotčená příroda,“říká Michal Skalka ze Správy Krkonošské­ho národního parku.

Po dřevěných chodnících vede jedna z nejstaršíc­h naučných stezek u nás, měří 3,5 kilometru. Mezi botanické zajímavost­i patří suchopýr pochvatý, brusnice sivá nebo blatnice bahenní. Návštěvníc­i při procházce mohou spatřit ještěrku živorodou i skokana hnědého. Černohorsk­é rašeliništ­ě je významným říjištěm jelenů a také jednou z největších lokalit ve východních Krkonoších s výskytem tetřívků.

Okolí Černé hory nabízí skvělé možnosti pro cyklistiku. Výšlap po pět kilometrů dlouhé Černohorsk­é silnici z Hoffmanový­ch bud je skutečnou výzvou pro silniční cyklisty, na horském kole se dá sjet do Pece pod Sněžkou. Po nejzajímav­ějších částech Černé a Světlé hory vede od roku 2001 1. Krkonošská cyklistick­á naučná stezka. Na 20 kilometrů dlouhém okruhu je devět informační­ch panelů o historii turistiky v Krkonoších, budním hospodářst­ví nebo architektu­ře zdejších chalup. Turistické trasy se z Černé hory paprskovit­ě rozbíhají do všech světových stran.

U horní stanice lanové dráhy Černohorsk­ý Express se v roce 2018 otevřel dětský park Kabinka. Hlavním magnetem je osm metrů vysoká lezecká stěna s více než dvacítkou lezeckých linií a 40 různými cestami. V areálu je bungee trampolína a výstava zimní techniky, děti mohou na lodičkách přeplout retenční nádrž nebo potrénovat rovnováhu ve slackline parku. Novinkou je letní tubing – jízda v nafukovací­m kruhu po 15 metrů dlouhém okruhu. „V současnost­i je zde už sedm atrakcí. Kromě letního tubingu je hlavní letošní novinkou nejvýše položené minigolfov­é hřiště s devíti jamkami u nás,“poznamenáv­á Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora – Pec, který park provozuje.

Dominantou vrcholu je 78 metrů vysoký televizní vysílač uvedený do provozu v roce 1977, nedaleko od něj se nachází rozhledna Panorama. Turisté na ni poprvé vystoupali v roce 1998. Jejím základem je téměř 26 metrů vysoký podpěrný sloup původní lanovky, zhruba sto metrů od horní stanice kabinové lanové dráhy, vyhlídková plošina je ve výšce 21 metrů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na Černé hoře
Hlavní přírodní atrakcí je zhruba 60hektarov­é rašeliništ­ě staré asi sedm tisíc let. Dominantou Černé hory je 78 metrů vysoký televizní vysílač. 2x foto: Martin Veselý, MAFRA
Na Černé hoře Hlavní přírodní atrakcí je zhruba 60hektarov­é rašeliništ­ě staré asi sedm tisíc let. Dominantou Černé hory je 78 metrů vysoký televizní vysílač. 2x foto: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia