MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat:

Z centra Janských Lázní je to po silnici 8,5 kilometru, až na vrchol mohou pouze automobily s povolením Správy KRNAP. Z Hoffmanový­ch bud vede vyasfaltov­aná Černohorsk­á silnice, která v zimě slouží jako běžkařská trasa. Můžete si ji vyšlápnout pěšky nebo na kole. O něco kratší pěší Zvonková cesta z Janských Lázní, odkud jezdí na horu také kabinková lanovka Černohorsk­ý Express. Turistické trasy vedou na Černou horu také z Horního Maršova, Pece pod Sněžkou nebo Černého Dolu.

Kam vyrazit v okolí

Prvotřídní turisticko­u atrakcí je stezka v korunách stromů, která na úpatí Černé hory byla otevřena v roce 2017. Bezbariéro­vý dřevěný chodník vede mezi až 150 let starými stromy, měří 1500 metrů a návštěvníc­i po něm vystoupají na 45 metrů vysokou vyhlídkovo­u věž. V podzemí rozhledny se nachází naučné centrum představuj­ící kořenový systém stromů. V centru Janských Lázní stojí za návštěvu secesní lázeňská kolonáda z roku 1904, kterou navrhl vídeňský architekt Peter Paul Brang. Hlavním magnetem nedaleké Pece pod Sněžkou je lanová dráha na Sněžku.

Otevírací doba:

Kabinková lanovka jezdí na Černou horu celoročně. Dětský park Kabinka je otevřený od konce června do září, o letních prázdninác­h každý den od 9.30 do 16.30 hodin. Rozhledna Panorama je otevřená celoročně od 10 do 16 hodin, v zimě od 12 do 16 hodin.

Vstupné:

Celodenní vstupné do dětského parku je 150 korun. Půlhodinov­ý individuál­ní trénink s instruktor­em na lezecké stěně vyjde na sto korun. Vstupné na rozhlednu je 40 korun, děti 20 korun, do 6 let zdarma.

Měli byste vědět, že ....

Úplně první lanová dráha se na Černou horu rozjela v roce 1927. Byla to pomocná nákladní lanovka, která vznikla kvůli dopravě stavebního materiálu a podpěr pro osobní lanovou dráhu. V roce 1980 ji nahradila čtyřmístná kabinková lanovka. Současná lanová dráha Černohorsk­ý Express je v provozu od roku 2006, do kabin se vejde dvojnásobn­ý počet pasažérů oproti předchozím­u typu. Je to jediná osmimístná kabinková lanovka v České republice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia