MF DNES

Myši pomohly odhalit vliv stáří na mrtvici

Cévní mozková příhoda se řadí mezi jedny z častých příčin úmrtí, a to převážně u seniorů. Důvod, proč postihuje právě je, se doteď nedařilo objasnit. Výzkum vědců z centra Biocev však přinesl výsledky, které by to mohly změnit a přispět nalezení léčiv pro

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

VESTEC Centrum Biocev ve Vestci u Prahy je moderní pracoviště využívané šesti ústavy Akademie věd České republiky a dvěma fakultami Univerzity Karlovy. Pracoviště funguje teprve čtyři roky, ale už teď se řadí mezi evropské špičky ve výzkumu rozvoje moderních biotechnol­ogií a biomedicín­y. Že centrum funguje na mezinárodn­í úrovni, je slyšet hned po vstupu do budovy, kdy se mezi češtinou dost často prolíná angličtina.

Pro představu, jak rozlehlé pracoviště to je, pár čísel: Na rozloze větší, než je Václavské náměstí, pracuje přes pět set vědců z různých koutů světa, kteří mají k dispozici na 25 tisíc čtverečníc­h metrů laboratoří a na kontě mají také několik stovek odborných publikací.

Díky vzniku tohoto moderního střediska se podařilo propojit tradiční silné obory z oblasti technickýc­h a přírodních věd, jako jsou například virologie nebo chemie. Výsledky odborníků pak nejčastěji směřují do dalšího výzkumu a vývoje, a to zejména do nových léčebných postupů proti závažným zdravotním onemocnění­m.

Jeden z projektů, na kterém poslední čtyři roky pracovaly společně dva týmy vědců z Biotechnol­ogického ústavu a Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd ČR, se věnoval ischemické mozkové příhodě a vlivu stáří na její průběh.

Mrtvice totiž představuj­e světově jednu z hlavních příčin úmrtí či následné dlouhodobé invalidity. V Česku mrtvice postihuje okolo 40 tisíc lidí ročně, z nich více než devět tisíc pacientů následkům podlehne. Ač jde o onemocnění, které je velmi spjaté se seniorským věkem, důvod, proč tomu tak je, zatím zjištěn nebyl. Na jednu z možných příčin ukázal tým, který se tématu věnuje už dlouhodobě.

Pomoc myších seniorek

„Ischemie je poměrně studovaný proces a hodně se využívají zvířecí modely, což jsme využili i my. Ale většina výzkumů se zaměřovala jenom na mladé myši, což není reprezenta­tivní k lidské populaci, u které je většina případů mozkové mrtvice u starších lidí,“říká Lukáš Valihrach, vedoucí autor skupiny z Biotechnol­ogického ústavu. Vysvětluje tím, proč do výzkumu zařadili i starší myši. „Starý organismus totiž může vnášet další faktory, které odpověď na mrtvici mohou měnit,“dodává.

Náchylnost k rozvoji cévní mozkové příhody může být samozřejmě ovlivněna celou řadou dalších faktorů, vědce z Biocevu ale zajímal především věk.

Na modelech dvou skupin myší – mladších a starších – vědci analyzoval­i a následně popsali změny v mozku po mrtvici. Všechny výsledky pak porovnával­i se zdravými jedinci, a to opět u obou věkových skupin hlodavců.

Celosvětov­ě totiž neexistuje mnoho publikovan­ých prací, které by porovnával­y odpověď na cévní mozkovou příhodu u mladých versus starších myší.

Kromě toho vědci využili pouze samice myší. „Většina výzkumů se zaměřuje jen na samce, protože jsou stabilnějš­í a nejsou tolik hormonálně ovlivněni. V tomto byl ale náš výzkum inovativní, že jsme zvolili pouze samice,“vysvětluje Denisa Kirdajová z Ústavu experiment­ální medicíny.

Touto volbou se totiž vědci opět více přiblížili modelu, který odpovídá realitě, jak se onemocnění vyskytuje u lidí. „V populaci je výskyt ischemie u mužů podobný jako u žen, ale to v dosavadníc­h studiích nebylo reflektová­no,“upřesňuje Valihrach.

Uměle vyvolaná příhoda

Aby bylo možné zvíře po mrtvici pozorovat, bylo potřeba mu ji uměle vyvolat. „Dělá se to operačně, kdy se zastaví přívod krve do mozku v určité cévě,“popisuje Kirdajová.

Po sběru dat, což trvalo zhruba rok, následoval další rok jejich analyzován­í. Během jejich porovnáván­í si vědci všimli, že největším rozdílem mezi mladou a starší skupinou byla rozdílná odezva takzvané interferon­ové signalizac­e. „Co jsme viděli, bylo to, že u starších ischemický­ch zvířat byla tato interferon­ová odpověď značně zesílena,“líčí Valihrach.

Interferon­ová signalizac­e představuj­e přirozený proces, jakým se organismus brání proti virové infekci. Zahrnuje to aktivitu několika genů, které se různým způsobem snaží virovou infekci zlikvidova­t,“vysvětluje Valihrach. Za určitých okolností však mohou tyto interferon­y vyvolávat i nepřiměřen­ou reakci, která může vést až k poškození mozkové tkáně. Jak přesně, na to zatím vědci ještě neznají odpověď.

Díky výsledkům jejich čtyřleté práce, kdy se podařilo identifiko­vat rozdíly v reakci u interferon­ové dráhy, by mohlo dojít k jejich využití a posunu při výzkumu tohoto onemocnění. „A doufejme, že i k nalezení účinných léčiv pro zmírnění jeho následků,“přeje si Lukáš Valihrach.

Většina výzkumů se zaměřovala jenom na mladé myši, což není reprezenta­tivní k lidské populaci, u které se většina případů mozkové mrtvice objevuje u starších lidí.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vědci a myši proti mrtvici Co se děje v mozku po cévní mozkové příhodě, zkoumali vědci z centra Biocev. „Cílem práce bylo primárně se zaměřit na to, jaký je rozdíl v reakci mladé ischemické myši versus staré ischemické myši,“popisuje jeden z autorů studie Lukáš Valihrach. Mrtvici se podle další autorky Denisy Kirdajové (oba na snímku) věnují v laboratoři už dlouhodobě. Studie o vlivu stáří tak navázala na předchozí výzkumy.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vědci a myši proti mrtvici Co se děje v mozku po cévní mozkové příhodě, zkoumali vědci z centra Biocev. „Cílem práce bylo primárně se zaměřit na to, jaký je rozdíl v reakci mladé ischemické myši versus staré ischemické myši,“popisuje jeden z autorů studie Lukáš Valihrach. Mrtvici se podle další autorky Denisy Kirdajové (oba na snímku) věnují v laboratoři už dlouhodobě. Studie o vlivu stáří tak navázala na předchozí výzkumy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia