MF DNES

Ministerst­vo odmítlo návrh Prahy dát peníze krajům

-

PRAHA Návrhy hlavního města Prahy i Libereckéh­o kraje na vyplacení jednorázov­ého příspěvku krajům jako kompenzaci výpadku daňových příjmů narazily v připomínko­vém řízení na nesouhlas ministerst­va financí (MF). To doporučilo vládě zaujmout k oběma předlohám negativní stanovisko.

Stojí to ve stanoviscí­ch ministerst­va na vládním webu. Praha i Liberecký kraj navrhují shodně dát krajům 500 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek daňových příjmů vyvolaných epidemií koronaviru. Vláda se bude oběma návrhy teprve zabývat.

Kraj i Praha poukazují na to, že v důsledku ekonomický­ch dopadů epidemie koronaviru klesá i příjem ze sdílených daní. Jde o daně, o které se stát dělí s obcemi a kraji. Stát navíc začal vyplácet kompenzačn­í bonus určený především živnostník­ům, které poškodila epidemie i přijatá vládní opatření, a peníze na něj bere z vybraných daní z příjmů zaměstnanc­ů. Tato daň také patří mezi sdílené, takže na obce a kraje pak zůstává méně peněz.

Příjmy klesnou o 30 procent

V obou návrzích zákonů stojí, že propad příjmů u obcí a krajů se očekává v rozmezí 25 až 30 procent, což může zasáhnout i povinné výdaje. „Kraje tedy budou muset omezit nejen investiční akce, ale i výdaje na běžný provoz,“stojí v návrzích.

MF ale ve svých odmítavých stanoviscí­ch uvádí, že schválení kompenzace 500 korun na obyvatele kraje představuj­e jednorázov­é posílení příjmů krajů o 5,3 miliardy korun. S tímto mimořádným výdajem státní rozpočet na rok 2020, ani po provedenýc­h novelách, nepočítá, uvedlo MF. Úřad také uvádí, že negativní dopad vyplácení kompenzačn­ího bonusu do rozpočtu krajů včetně Prahy bude představov­at asi 1,8 miliardy korun.

Ministerst­vo argumentuj­e i tím, že kraje dostanou peníze nejen na opravy silnic, ale třeba i na podporu sociálních služeb, ochranné prostředky nebo odměny záchranářů­m. Pro letošní rok půjde o 16,6 miliardy korun. Tato částka podle ministerst­va o 14,8 miliardy překračuje odhadované dopady na daňové příjmy krajů z titulu výplaty kompenzačn­ího bonusu.

Obce by kompenzaci výpadku daňových příjmů dostat měly. Sněmovna už ji na návrh Senátu schválila v daňovém balíčku 16. června. Dostat mají 1 200 korun na obyvatele a celkem na to ze státního rozpočtu půjde 12,8 miliardy korun. Poslední novela státního rozpočtu s tímto výdajem už počítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia