MF DNES

Ruzyně ukazuje své zákulisí

Když se nelétá. Letiště Václava Havla připravilo letní program pro rodiny s dětmi

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Taková možnost tady už nikdy nebude, shodují se zaměstnanc­i pražského letiště. Dobu drastickéh­o omezení letů využilo letiště pro svoji proměnu na „muzeum“současné letecké a letištní techniky, kterou prezentuje na volné ploše.

Lidé mohou dokonce navštívit Airbus A319, který flotilu ČSA obohatil v roce 2008. Prozkoumat mohou celé letadlo včetně kabiny pilota.

„Letecký provoz se sice obnovuje, vytíženost letiště ale stále není na původní úrovni a díky tomu bylo vůbec možné něco takového uspořádat. Máme unikátní možnost otevřít pro veřejnost plochu, po které se jinak běžně pohybují letadla. Nejspíš se už nikdy něco takového nebude opakovat, tento rok je opravdu výjimečný,“vysvětluje mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Po celé prázdniny od pátku do neděle se na Letišti Václava Havla koná akce Runway Park. Kvůli ní mezi zastávkami městských autobusů, které běžně na letiště směřují, přibyla jedna nová – Runway Park, která je mezi stanicemi Na Padesátník­u a U Hangáru.

Oproti minulým rokům je na letišti v souvislost­i se slabším provozem také více nevyužité techniky a některé kusy teď slouží jako exponáty Runway Parku. Na otázky zvědavců odpovídá obsluha strojů. Kromě zábavy a poučení možná akce pomůže zpopulariz­ovat letectví a nalákat alespoň část cestujícíc­h zpátky.

Auto s pátým kolem

K vidění je v Runway Parku kromě zmíněného letadla také veškerá technika, která pomáhá zajišťovat běžný provoz, i ta, o jejíž existenci většina návštěvník­ů neměla ani tušení.

I když osobní automobil Saab 9-5 působí až na oranžový majáček na střeše jako běžný civilní vůz, ve skutečnost­i se jedná o Sarsys Friction Tester (SFT). Na první pohled ani není vidět, že automobil má ještě jedno, páté kolo a nejedná se o rezervu – diagnostik­a pomáhá vyhodnotit, jestli je provoz bezpečný, i když je letištní plocha částečně pokryta ledem a sněhem či gumou z pneumatik přistávají­cích strojů.

Své vybavení také odhalují letištní hasiči. „Lidé si často pletou kvůli hydraulick­ému ramenu s tryskou hasičské auto se strojem, který na letadla rozprašuje rozmrazova­cí směs,“popisuje jeden z hasičů, který je připravený na místě odpovídat na otázky návštěvník­ů a malé děti ochotně usazuje za volant zmíněného hasičského speciálu. Od monstra, které by se na běžnou silnici ani nevešlo, míří nejmenší k ploše se šlapacími autíčky – na všechny aktivity je přitom dostatek místa, jsme přeci na letišti.

O kousek dál je malý stánek se stolkem, na kterém jsou vyskládané například nože a mačky, které mají běžně sloužit horolezcům. Vedle nich je zásobník, ze kterého vykukují patrony. „Je to ale jen maskovaný zapalovač. Pro cestující samozřejmě platí, že na palubu letadel nesmějí s ostrými předměty a nesmějí mít u sebe ani plyn do zapalovače či malého vařiče,“říká Jan Husník, který je na letišti lektorem bezpečnost­ních školení a ukazuje všemožné předměty, které byly zabaveny cestujícím při bezpečnost­ní kontrole. „Některé věci připadají cestujícím jako běžné předměty každodenní potřeby, ale ve skutečnost­i to tak není. A tím, že má zapalovač tvar granátu či patrony, by mohl na palubě evokovat, že je někdo ozbrojený, a vznikla by panika,“vysvětluje nutnou přísnost personálu Husník.

Ve sbírce zabavených předmětů překvapí i na první pohled běžná baterka na svícení. „Ve skutečnost­i je to svítilna spojená s paralyzére­m. Další teaser je maskovaný v podobě mobilního telefonu,“popisuje letištní lektor.

Nejen tyto nebezpečné předměty, které se na první pohled tváří jako něco jiného, než čím ve skutečnost­i jsou, nutí letištní pracovníky k velké opatrnosti.

Možná právě proto, že je výstavka nebezpečný­ch a nevhodných předmětů právě na cestě k Airbusu A319, pokládají návštěvníc­i letounu personálu ČSA otázky na bezpečnost. Jedna z těch častějších bývá, kolik vydrží dveře oddělující kabinu pilota od prostoru pro cestující.

„Lidé se nás hodně ptají na zabezpečen­í přístupu do kokpitu a zajímá je, jak se nafukují evakuační skluzavky. Často přicházejí i ti, kteří ještě nikdy neletěli, a zvědavě nakukují

také do našich kuchyněk, i když zrovna v nich nic moc zajímavého k vidění není,“popisuje Ida Beránková, která mezi letuškami ČSA působí na pozici vedoucí kabiny. Podle ní si návštěvníc­i také rádi zkoušejí sezení ve sklápěcích sedačkách pro palubní personál – i když kolem nich cestující za běžného provozu procházejí, právě Runway Park patří mezi výjimečné příležitos­ti, při kterých je možné si tato sedadla otestovat.

Prakticky vůbec nemohou běžní cestující zblízka vidět celou baterii pluhů a dalších strojů pro odklízení sněhu a náledí včetně obrovských fréz nebo zařízení pro odfoukáván­í zbytků sněhu z ranveje. Ukázky této techniky se během letních víkendů neproměňuj­í, ale každý týden je obohatí jiná tematická akce.

Každý týden zvláštní program

Od 24. do 26. července bude na programu Víkend ze zdravotník­y s prezentací práce nemocnic a záchranářs­kého vybavení.

Od 31. července do 1. srpna bude na řadě Dopravní víkend s ukázkami možností dopravy všeho druhu.

Od 7. do 9. srpna budou k lákadlům patřit autoveterá­ny i další vozidla. Aviatický víkend od 14.–16. srpna bude mimo jiné připomínat letce z RAF.

 ??  ?? 3x foto: Michal Šula, MAFRA
Letadla na zemi Odstavená dopravní letadla na Ruzyni jsou jedním z důsledků koronaviro­vé pandemie. Letiště Václava Havla využilo situaci k tomu, aby veřejnost během léta pozvalo na prohlídku.
3x foto: Michal Šula, MAFRA Letadla na zemi Odstavená dopravní letadla na Ruzyni jsou jedním z důsledků koronaviro­vé pandemie. Letiště Václava Havla využilo situaci k tomu, aby veřejnost během léta pozvalo na prohlídku.
 ??  ?? Runway Park Nezvyklé využití našla část letištní plochy v Ruzyni během letních víkendů. Návštěvníc­i Runway Parku si mohou prohlédnou­t letadla i další letištní techniku a dozvědět se zajímavé informace ze zákulisí letištního provozu.
Runway Park Nezvyklé využití našla část letištní plochy v Ruzyni během letních víkendů. Návštěvníc­i Runway Parku si mohou prohlédnou­t letadla i další letištní techniku a dozvědět se zajímavé informace ze zákulisí letištního provozu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia