MF DNES

Požár před 40 lety založil hasič

- — Jan Bohata

SMÍCHOV Přesně před čtyřiceti lety požár zcela zničil smíchovsko­u továrnu na naftové motory. Jak se ukázalo, oheň založil hasič. Za svůj čin byl odsouzen na 25 let do vězení. Hrozil mu však až trest smrti.

Ohnivé inferno přivítalo první hasiče v hale smíchovské továrny ČKD – Naftové motory večer v sobotu 19. července 1980. První jednotky ze smíchovské stanice do Křížové ulice dorazily v 18:34, šest minut poté, co pronikavý jek sirén vyhlásil alarm.

Z haly se ozývaly exploze tlakových nádob a kanystrů. Sílu plamenům přidávaly barvy, nafta, ředidla a další hořlavé látky používané při výrobě. A oheň našel vděčnou potravu i v podlaze z dubových kostek nasáklé oleji a naftou.

„V době příjezdu byl z více než padesáti procent zasažen vnitřní prostor haly včetně střechy,“uváděl někdejší vyšetřovat­el pražských hasičů Václav Hladík. Velení pražských hasičů okamžitě vyhlásilo zvláštní stupeň poplachu.

S cisternami přes koleje

Přístupová komunikace dovolila průjezd jen jediným autem. Z druhé strany areál továrny uzavíralo kolejiště vlečky. V daný večer na něm navíc stála posunovací lokomotiva se zapřaženým­i vagony. Těžké hasičské cisterny si k požáru musely razit cestu přes železniční koleje. „Padal lehký déšť, na kolejích se to dost smekalo,“vzpomínal jeden ze zasahující­ch hasičů. Past číhala také pod kolejemi v podobě zakryté montážní šachty. V ní uvázla více než desetituno­vá cisterna.

Místní vodovodní řad měl jen polovinu potřebného výkonu. Hasiči si museli proto postavit dálkové vedení. Kvůli zřícené ocelové konstrukci na některých místech nefungoval­y vysílačky, které musela nahradit síť lidských spojek.

Do boje s plameny krizový štáb nasadil 212 hasičů ze 47 jednotek z Prahy a středních Čech i oddíly vojenských hasičů. „Přes složitou situaci nedošlo k žádným vážným zraněním,“uváděl Václav Hladík. Zuřící

živel se podařilo lokalizova­t po třech hodinách. Pražští hasiči definitivn­ě požár zlikvidova­li v neděli 20. července odpoledne.

Vyšetřovat­elé hasičů i experti z Kriminalis­tického ústavu měli záhy jasno. Továrnu podpálil žhář, který na několika místech rozlil hořlavinu. A nebylo to poprvé, co se v ČKD – Naftové motory objevily plameny. Od roku 1976 tam došlo ke třinácti požárům a osmnácti menším požárům beze škod.

Řada z drobných požárů souhlasila s pracovní dobou hasiče závodní požární jednotky Zdeňka V. Ten se ke žhářství doznal. Motiv jeho činu však není dodnes jasný.

 ?? Foto: archiv HZS Praha ?? Hoří ČKD – Naftové motory Škoda požáru z července 1980 se vyšplhala na 142 milionů korun, následné škody spojené například s přestěhová­ním továrny do Hradce Králové dosáhly miliardy korun.
Foto: archiv HZS Praha Hoří ČKD – Naftové motory Škoda požáru z července 1980 se vyšplhala na 142 milionů korun, následné škody spojené například s přestěhová­ním továrny do Hradce Králové dosáhly miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia