MF DNES

Anglie je paf. Jsi mašina!

Nová česká fotbalová hvězda. Tomáš Souček zachraňuje West Ham v anglické lize.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vzpomenete si, kdy naposledy byla Anglie paf z českého fotbalisty? Mimo kategorii samozřejmě zůstává Petr Čech, jenž odchytal 433 zápasů v Premier League a jako první bourák v dějinách soutěže dosáhl na 200 čistých kont.

A co dál? Nebožtík Pavel Srniček si za udatnost mezi tyčemi získal srdce Newcastlu. Podobně si West Ham cení brankářské­ho pomocníka z 90. let a zpívá: „Jmenuje se Ludo Mikloško a pochází od Moskvy.“

Fešák Patrik Berger svého času uhranul fanoušky Liverpoolu perdou z levé nohy, útočník Milan Baroš skóroval dvakrát při ligové premiéře, Vladimír Šmicer si všechno strádání vynahradil v zázračném finále Ligy mistrů. Na raketové nájezdy Tomáše Rosického vzpomínají v Arsenalu, Karel Poborský se pral o místo s Davidem Beckhamem, Marek Matějovský v Readingu a později také Matěj Vydra v Burnley vstřelili gól měsíce. Jiří Jarošík má titul s Chelsea.

Ale poslední dobou česká stopa v nejbohatší fotbalové soutěži planety mizela. Dokud do Premier League nezasáhl Tomáš Souček, šestadvacá­tý našinec v pořadí.

Skromný čahoun z Havlíčkova

Brodu, odkud ho kdysi vozil děda dvakrát týdně na tréninky Slavie. Právě odtamtud se v lednu odrazil do West Hamu. Tenhle klub z východního Londýna sice nikdy nevyhrál titul, zato existuje už 125 let. Aktuálně kope na úchvatném (a bohužel prázdném) Olympijské­m stadionu, v erbu má dvě žlutá kladiva – a teď už v týmu taky Součka.

Díky němu se zachraňuje.

Po pátečním vítězství 3:1 nad Watfordem, které Souček opentlil fantastick­ou gólovou hlavičkou, je na 99 procent jasné, že West Ham zůstane mezi elitou. A Souček taky, protože se záchranou „kladivářů“souvisí jeho budoucnost. Nejdřív Slavia inkasovala 120 milionů za půlroční hostování, po záchraně se transfer automatick­y dokončí. Součkova

celková cena se při současném kurzu vyšplhá nad 540 milionů, čímž překoná dosud rekordní půlmiliard­ový přestup Rosického do Dortmundu.

Proč zrovna pětadvacet­iletý Souček bude nejdražším fotbalisto­u z české ligy? Dřevák, říkali mu dřív. Nervozitou a neohrabano­stí zakopával o míč. Ve druhé lize ho kdysi nechtěli a Žižkov mu před pěti lety nabídl angažmá jen kvůli tomu, že byl zadarmo. Střih! V polovině července 2020 je nejsledova­nějším a nejchválen­ějším hráčem Česka. Věří si, byť při rozhovorec­h pořád nepůsobí sebejistě. Jeho svět je ohraničený bílými lajnami, které tvoří dlouhé fotbalové hřiště, na kterém Souček obsáhne obrovský prostor. V průměru naběhá skoro 12 a půl kilometru za zápas, tím vyskočil na první místo Premier League.

I když hraje jako defenzivní záložník, který by měl krýt záda ostatním, často – když vidí šanci – se řítí kupředu. Jako v pátek, kdy se vydal na Bowenův centr z pravého křídla a na zadní tyči ho nezadržite­lně trknul k tyči. „Skvělý týmový výkon, a strašně důležité tři body,“naťukal Souček na svůj twitterový účet, načež ho fanoušci zahrnuli chválou.

Jsi mašina, říkají mu. Milujeme tě! Jsi nejlepší nákup West Hamu za posledních iks let. „Je to jako pohádka,“neskrývá Souček.

Kdyby se nechal unést pochvalami ze sociálních sítí, musel by se Fotbalista roku 2019 cítit jako král. Jenže

Součkovi je bližší svět trávníku.

Na něm dokáže vypustit duši pro úspěch, o čemž se loni přesvědčil­i všichni soupeři Slavie v Lize mistrů. Jeho nezvyklé číslo 28 se teď stává pojmem i na ostrovech. Od ledna vstřelil za West Ham tři góly, maká jako ďábel, vyhrává klíčové souboje uprostřed pole a je prostě in. „Tři góly v jedenácti zápasech? Paráda! Tomáš přinesl energii, kterou jsme potřeboval­i. Navíc se bude každým týdnem zlepšovat,“tvrdí jeho trenér David Moyes.

Upřímně, jestli se Souček bude ještě zlepšovat, brzy se musí odrazit na výstavnějš­í adresu.

Tomáš přinesl energii, kterou jsme potřeboval­i. David Moyes trenér West Hamu

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Třetí gól za West Ham
Páteční trefou proti Watfordu přispěl Tomáš Souček k výhře 3:1 a jeho tým se blíží záchraně v Premier League.
Foto: Profimedia.cz Třetí gól za West Ham Páteční trefou proti Watfordu přispěl Tomáš Souček k výhře 3:1 a jeho tým se blíží záchraně v Premier League.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia