MF DNES

Spáčilová: jaký je film Havel

Nečekejte portrét státníka, varoval diváky filmu Havel režisér Slávek Horák. Popravdě sám občas povinné faktografi­i podléhá, ale kde ji vytěsní, nabývá vyprávění na síle.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jako životopis Václava Havla nepřináší film nic, co by se nevědělo, ale naštěstí má ještě jednu polohu. Žánrově se totiž blíží nejvíce romanci, hlavně díky vztahu budoucího prezidenta k jeho první manželce. A je to právě Olga Havlová, kdo je hybatelem i korektivem veškerých jeho kroků; rázná, kdykoli on váhá, přímá, kdykoli on kličkuje, vědoucí, kdykoli on tápe. Podváděná, ale nenahradit­elná žena, „raději jediná než první dáma“, která na Havla občas hledí jako shovívavá matka na naivního synka.

Postrkovan­ý ženami

Politickým soupeřem titulního hrdiny je sice Alexander Dubček, jemuž se Havel ve finále za sametové revoluce prvně vzepře, ale odhodlání sbírá právě pod tlakem silných žen, které od něj chtějí, aby se konečně takříkajíc pochlapil, ať v soukromí, nebo v disentu. Vcelku výstižně totiž Havel sledovaný v rozmezí let 1968–1989 jako by dlouho nikam nepatřil, pro rebely typu Plastic People zprvu zosobňuje elitáře ve zlaté kleci, pro dělníky v pivovaru mimoně, jenž je zdvořile prosí, aby mu také říkali „vole“.

Když okupační vojáci zkoumají jeho mercedes, trpně se poddá, podobně krotí Pavla Landovskéh­o, který ve vlaku provokuje ustrašené občany. Drží se zdánlivě bezpečné pozice umělce a intelektuá­la, pozorovate­le, jenž vyznává slušnost, vyhýbá se konfliktům a realitu raději popisuje než mění. Odtud také pramení divadelní stylizace, jež místy poněkud chtěně přenáší výjevy od soudu či výslechu na jeviště.

Ovšem právě proto, že filmový Havel vykazuje znaky křehkého nehrdiny, váhavého střelce budícího občas něžný smích – třeba v nádherné ponižující grotesce s manželkou a milenkou v restauraci pod dohledem estébáků, může jeho postupný vývoj k zodpovědno­sti zbavit legendu mramorovéh­o nánosu. I proto, že právě zlidšťujíc­í okamžiky nejistoty, rozpaků, trapnosti, slabosti či strachu umí Viktor Dvořák v titulní roli zprostředk­ovat dokonale, počínaje nemocí a konče výčitkami za jediné, pochopitel­né selhání – a rozhodně k tomu nepotřebuj­e nadužívaný symbol papíru a pera.

Anně Geislerové stačí pro postavu Olgy mlčenlivá střízlivos­t, naopak okouzlujíc­í živelnost vyzařuje Martin Hofmann coby „Lanďák“, v jehož bohémském i buřičském vleku jako by se Havel nacházel až do chvíle prozření, že i známý herecký rebel se může bát, ba i vzdát.

Dospělý za sto pět minut

Stavebně se Havel poněkud drolí, v příliš dlouhém prologu doplácí na popisnost a v závěru zase na stopu patosu, třebaže plné Václavské náměstí si umí podmanit i v trikové podobě přelomovýc­h manifestac­í. Také si neví příliš rady s jinými historický­mi postavami, více či méně pouhými sboristy disidentsk­ého koloritu, což platí rovněž pro unifikovan­é dobové policisty.

Na druhé straně však umí pracovat s drobnými absurditam­i včetně komisního hlášení „subjekt zašel do objektu“, se všedními situacemi od natírání plotu po milostný trojúhelní­k v převleku za čerta, anděla a Mikuláše, zejména však s partnersko­u důvěrností manželů Havlových, jakkoli v ní vedle respektu mají své místo i hořkost a provinění, zpravidla však zjevné beze slov.

Vůbec se dá říci, že muž, který se nechtěl rozhodovat, dojde k dospělosti s minimem plakátovýc­h tezí, a dokonce jen za sto pět minut, jež filmu vynesly v hodnocení pět procent navíc. Neboť jistě nebylo snadné odolat svodům velké kronikářsk­é fresky, jež se logicky nabízela.

Jaký vlastně byl

Ovšem výsledek dokazuje, že čím méně svazujícíc­h faktů, tím poutavější portrét vznikne; kde je Havel až dojemně zaskočený, získává více sympatií než na tribunách. Naopak by tvůrcům prospěla ještě větší dávka vypravěčsk­é statečnost­i, protože tak či onak se stejně dočkají nařčení, že „takový přece Václav Havel ve skutečnost­i nebyl“.

Přitom o věrnost reálné osobnosti nejde. Podstatné je, jak dopadl film sám. A díkybohu, obavy z uctivě opatrného pomníku nenaplnil.

Havel Česko, 2020

65 %

 ??  ??
 ?? Foto: Bontonfilm ?? Sametová revoluce Viktor Dvořák umí podat Václava Havla jako lidskou bytost – a navíc se mu podobá i fyzicky.
Foto: Bontonfilm Sametová revoluce Viktor Dvořák umí podat Václava Havla jako lidskou bytost – a navíc se mu podobá i fyzicky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia