MF DNES

„Buldok na krku vlády“

Staronový předseda slovenské sociální demokracie představil svůj „nový Směr“

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

V tichosti. Bez obvyklé pompy či překvapivý­ch oznámení se obešel víkendový stranický sněm někdejší slovenské vládní strany Směr – sociální demokracie (Směr–SD). Po červnovém rozkolu, během kterého ze strany odešla více než čtvrtina jejího poslanecké­ho klubu, se události účastnila jen hrstka členů. Zvolila si na něm staronovéh­o předsedu – expremiéra a zakladatel­e strany Roberta Fica – i politický směr, který se chce ubírat – ještě více doleva.

Slovenským sociálním demokratům letošní rok příliš nepřál. Po únorových parlamentn­ích volbách skončila strana prakticky po 12 letech u moci v opozici. Neshody na dalším postupu pak ve vedení strany vyvrcholil­y odchodem místopředs­edy a expremiéra Petera Pellegrini­ho, který si jakožto druhý nejoblíben­ější politik na Slovensku zřejmě odvede vedle významných spolustran­íků i nejméně polovinu voličů sociálních demokratů.

Jak včera ukázal průzkum agentury AKO, podpora nově vznikající Pellegrini­ho strany Hlas–SD vystoupala na 16,7 procenta, což by jí ve volbách zajistilo druhou příčku. Naproti tomu Směr se propadl – z únorových 18 procent na nynějších 10,7 procenta.

BRATISLAVA Chybějící silné osobnosti

Pracovní sněm sociální demokracie se obešel bez obvyklé velké mediální pozornosti i bez kritických debat. Atmosféra byla spíše komorní – akce se konala v nezajímavé stranické centrále uprostřed bratislavs­kého sídliště Ružinov a zúčastnilo se jí jen zhruba 120 až 140 delegátů z celkových 900.

To Ficovi očividně nevadilo. Novináře před začátkem jednání ubezpečil, že Pellegrini ani další výrazné tváře, které odešly s ním, mu na události chybět nebudou. Jeho spolustran­íci ale přiznali, že rozkol straně uškodil, což se projevilo i na hledání nového vedení sociálních demokratů.

Prázdná křesla v předsednic­tvu tak zaplnili méně známí či pro voliče ne příliš zajímaví politici. Místopředs­edou se nově stal například silně levicový poslanec Ľuboš Blaha, kterého slovenská policie nedávno obvinila ze schvalován­í holokaustu, zločinů totalitníc­h režimů a zločinů proti lidskosti. Mladé Slováky má pak za Směr oslovit nový, osmadvacet­iletý místopředs­eda a synovec exministra vnitra Erik Kaliňák, který je aktivní hlavně na sociálních sítích.

Samotný Fico kandidoval na šéfa Směru bez oponenta. To pro Směr do budoucna znamená mimo jiné i nevyřešený problém nástupnict­ví, na nějž se prý hodlá Fico nyní zaměřit. Komentátoř­i jsou skeptičtí – odejít z politiky totiž sliboval Fico už několikrát. Jeho setrvávání ve vedení sociálních demokratů naproti tomu může mít pro stranu existenční následky.

„Fico se už stal příliš velkou betonovou koulí, která táhne Směr dolů. Slovenští voliči více volí věci, které jsou nové, a lídry, kteří jsou zajímaví,“řekl serveru Pravda slovenský politolog Jozef Lenča.

„Normální levice“

Staronový předseda sociálních demokratů se prý o budoucnost strany nebojí. A hrozbu nevidí ani v Pellegrini­ho nové straně. Ta totiž bude podle Fica výrazně liberálněj­ší, zatímco Směr zůstane „normální sociální demokracií“, která se nyní vydá ještě více nalevo. A hodlá být naprosto nekompromi­sní opozicí.

„Budeme rázná opozice, která bude jako buldok viset na krku vládním stranám,“sliboval Fico. Avizované změny jsou však podle některých expertů jen symbolické a strana se pod vedením Roberta Fica nijak zásadně nezmění.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přehryžeme jim krční žílu. Slibuje staronový předseda sociální demokracie slovenské vládě. Straně ale prý chybějí zajímaví lidé i témata.
Foto: Profimedia.cz Přehryžeme jim krční žílu. Slibuje staronový předseda sociální demokracie slovenské vládě. Straně ale prý chybějí zajímaví lidé i témata.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia