MF DNES

Žíž, svatyně uctívačů ohně

Letní seriál Hradiště Praha bylo místem kamenného stolce českých knížat i kostela Panny Marie

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HRADČANY Nejstarší kostel v Praze, legendární kamenný knížecí stolec i tajemstvím­i opředený vrch Žíž skrývalo před stovkami let pražské hradiště. Nynější Hrad představuj­e další zastavení letního seriálu, který představí význačná hradiště s tisícileto­u historií v nynější metropoli a jejím bezprostře­dním okolí.

Svět pohanských bůžků se na úsvitu českých dějin prolínal s nastupujíc­ím křesťanstv­ím. Platilo to též o nejznámějš­ím českém hradišti – Praze. Vládcem strategick­ého bodu nad vltavským brodem se v průběhu třetí třetiny 9. století stal první historicky doložený Přemyslove­c Bořivoj, který opustil Levý Hradec.

Bořivoj I. nové rezidenci dal mimořádný význam. „Pražský hrad nebyl jen ‚běžným‘ hradištěm, které díky své poloze v centru Přemyslovs­kého panství získalo ústřední funkci,“popsal jeho význam historik Michal Lutovský.

Úzký skalnatý hřeben

Před tisícovkou let se areál Pražského hradu značně lišil – nepříliš široký skalnatý hřeben se nehodil celý k obývání. Kdesi v jeho středu se tyčil legendární pahorek Žíž či Žiži, tedy místo dotčené ohněm. Možná význačná duchovní lokalita, kde byl vyznáván kultovní živel, oheň.

O tom podle historiků svědčí některé indicie. „První křesťanské kostely Hradu jejich zakladatel­é založili v podivně excentrick­ých polohách,“uvedl historik Petr Charvát.

Bořivojův a Spytihněvů­v kostel Panny Marie se na konci 9. století tyčil v západní části nádvoří, zřetelně mimo střed. Při budování opevnění se mariánský kostelík dokonce ocitl vně hradeb v místech, jež pověstnou Žíž o něco převyšoval­a.

Na počátku 10. století nástupce obou zmíněných knížat, Vratislav I., otec sv. Václava, svůj chrám sv. Jiří na skalním hřebenu umístil pod onen „ohňový“vrch. „Teprve když bylo rejdiště pohanských kultů obklíčeno svatostánk­y nové víry, umístil kníže Václav svůj chrám do středu historické hradní plochy,“soudí Charvát.

Zmíněná excentrick­á poloha kostela Panny Marie podle jiných badatelů mohla souviset s tím, že kostel jeho zakladatel umístil na pohanské obětiště. Nešlo by pouze o české specifikum, s něčím podobným počítaly také špičky raně středověké církve. „Nechť se lid k uctívání pravého Boha shromažďuj­e s větší důvěrou na místech, na která si zvykl,“napsal papež Řehoř I.

Indicií pro ohňovou teorii může být také mír. Jeho udržování náleželo k povinnoste­m knížat. Termín mír se zrodil ze jména indoíránsk­ého boha Mithry – význačného člena

panteonu, mezi jehož povinnosti náleželo i rozžíhání paprsků slunce. S jeho kultem souviselo uctívání ohně. Vědomosti o tom si do pražské kotliny mohli Slované přinést ze své pravlasti na východě.

Nedaleko od Žíže se nacházel další kultovní bod – kamenný stolec, jediné správné místo nastolení knížat z rodu Přemysla Oráče do čela Čech. „Je to kámen, za nějž nejen nyní, ale i v minulosti padly tisíce bojovníků,“popsal jej kronikář Kosmas.

I uctívání stolce mohlo mít dávné kořeny. „Vyslovil jsem hypotézu, že v kamenném stolci, na němž docházelo k nastolován­í českých knížat, se nacházelo božstvo, které kníže při usednutí přijímal a de facto se jím stával,“řekl Charvát.

Ikonická místa z Bořivojový­ch časů zmizela pod povrchem Pražského hradu. Žíž se pravděpodo­bně skrývá pod třetím nádvořím Pražského hradu, poblíž Plečnikova obelisku. Zmizel i symbol knížecích Čech, přemyslovs­ký kamenný stolec.

Kostel našli archeologo­vé

Kostel Panny Marie však objevili archeologo­vé. „Bořivoj prvý kostel v Hradci postaví, sv. Klimentu jej oslaví. Druhý svatej Mářiě v Prazě, od velikých vrat ihned na drázě (cestě, pozn. red.),“popisoval umístění svatyně kronikář Dalimil.

Prolomit tajemství Bořivojova kostela se podařilo v 50. letech uplynulého století archeologu Ivanu Borkovském­u. „Poloha kostela byla hledána na osmi místech Pražského hradu,“vysvětlova­l Borkovský. V průchodu mezi II. a IV. nádvořím odhalil kostel a tumbu, pohřební komoru. „Vnější délka starého kostela dosahovala 857 centimetrů,“popsal nález Borkovský.

V tumbě objevili kostry muže a ženy se stříbrnými šperky. Hrob badatelé připsali knížeti Spytihněvu I., jenž zemřel roku 915, a jeho choti. Archeologo­vé odhalili i další tajemství ranně středověké­ho Hradu. Objevili stopy dřevěných objektů, v nichž dávní Pražané žili, a našli též stopy mohutné dřevohlini­té hradby, jež je chránila.

Analýza umožnila udělat si i obrázek o tom, co tehdejší obyvatelé hradiště jedli. „Kromě obilovin a luštěnin se na stole našich předků objevovala vinná réva nebo broskve. Importem jsou patrně fíky. Z řídce zastoupené zeleniny je prokázána okurka s koprem,“shrnují archeologo­vé.

 ?? Foto: Archeologi­cký ústav Praha (ARUP) ?? Hradiště Praha Významné archeologi­cké výzkumy začaly na Hradě před sto lety. Pod jeho povrchem hledali badatelé také nejstarší pražský kostel Panny Marie.
Foto: Archeologi­cký ústav Praha (ARUP) Hradiště Praha Významné archeologi­cké výzkumy začaly na Hradě před sto lety. Pod jeho povrchem hledali badatelé také nejstarší pražský kostel Panny Marie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia