MF DNES

V karanténě půjde volit. K urnám jako do fastfoodu

Vnitro navrhuje, že by lidé v karanténě hlasovali z auta, jako když si kupují hamburger u okénka

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

PRAHA Po bouřlivé reakci zejména opozičních stran, že lidé v karanténě nebudou moci volit, představil včera ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) čtyři varianty, jak by se jim to dalo umožnit.

„První variantou je drive-in. To by znamenalo, že by lidé k volebním místnostem přijeli autem a odvolili z něj. Druhou možností je, že by se karanténa vyhlásila třeba v celém domově důchodců, z něj by se udělal speciální volební okrsek a volby by pak proběhly přímo v tomto zařízení,“nastínil možnosti změny volebního zákona Hamáček.

Třetí možností by byl volební zmocněnec, tedy osoba, na kterou by člověk v karanténě své volební právo delegoval. Samozřejmě jasně popsaným způsobem. Čtvrtou možností je zřízení mobilní speciální komise s kompletním ochranným vybavením, která by za daným konkrétním člověkem přijela, aby mohl odvolit.

Hamáček včera návrhy představil zástupcům politickýc­h uskupení napříč politickým spektrem. Strany nyní mají čas do 5. srpna, aby se k tomu vyjádřily.

Zatím největší shoda panuje na variantách drive-in a zřízení zvláštních okrsků.

„Největší diskusi očekávám u volebního zmocněnce. Naopak nikdo neprotesto­val proti variantám drive–in a zřízení speciálníh­o volebního okrsku,“potvrdil po schůzce MF DNES ministr vnitra Jan Hamáček.

Šéf ČSSD by byl nejraději, kdyby byly přijaty všechny čtyři vyjmenovan­é varianty, aby bylo možné přizpůsobi­t se všem životním možnostem. „Pokud by nebyl zmocněnec, musela by určitě být zřízena speciální volební komise,“doplnil k tomu ministr vnitra.

Speciální volební komise by byla složena z vojáků plus zapisovate­le, aby byla zastoupena úřední osoba.

Všichni by byli vybaveni ochrannými zdravotním­i pomůckami.

„Debata proběhla ve velmi konstrukti­vní atmosféře. Shodli jsme se, že naším hlavním cílem je, abychom občany ujistili, že volby budou bezpečné, byť chceme vyjít vstříc lidem, kteří budou v karanténě a podle současného zákona by volit nemohli,“řekl Hamáček. Podle ministra ale nejsou nyní na místě tolik diskutovan­é koresponde­nční volby. „Jsou politické strany, které jsou proti nim. Nenašli bychom tak konsenzus,“sdělil ministr.

Spokojená opozice

Zástupci opozičních stran přístup ministra vnitra přivítali. „Koresponde­nční volba i volba v zastoupení mají svá rizika. Naopak okrsky pro lidi v karanténě a hlasování z auta jsou rozumné návrhy. Jen doufám, že vláda dokáže zajistit vše tak, aby nenastal chaos,“vysvětlil místopředs­eda ODS Martin Kupka.

Podle předsedkyn­ě TOP 09 Markéty Pekarové Adamové její strana už před týdnem navrhla vládě konkrétní řešení s přenosnými urnami, které by se dalo doplnit takzvanou „drive-in volební místností“(opak Hamáčkova řešení. V tomto případě by jezdilo auto s urnou k lidem – pozn.

red.). „Ne každý občan má auto, anebo může být natolik indisponov­án, že by ani to pro něj řešením nebylo,“zdůvodnila to Pekarová.

Na diskusi zbývá týden

Návrhy se líbí i Starostům. „Kvitujeme s povděkem, že nikoho ani nenapadlo volby odkládat. Rovněž jsme rádi, že ministr vnitra hledá cestu, jak zajistit, aby volit mohli i lidé v karanténě,“zdůraznil předseda STAN Vít Rakušan.

A místopředs­eda lidovců Jan Bartošek k tomu dodal: „Postoj KDU-ČSL je celou dobu stejný. Chceme umožnit lidem v karanténě hlasovat v podzimních volbách do zastupitel­stev a do Senátu. Je to jejich právo a vláda má několik možností, jak jim jejich právo zajistit.“Na to, že lidé v karanténě se nemohou za současné situace účastnit voleb, upozornily MF DNES a iDNES.cz. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna vysvětlova­l, že podle současných pravidel karanténa znemožňuje výkon volebního práva.

„Když krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. V takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna,“řekl před týdnem náměstek ministra vnitra Mlsna. Mezi politiky ihned vypukl spor, zda je vůbec možné odepřít části lidí volit, když je to základní demokratic­ké právo. A mnozí politici začali volat po tom, aby byla bleskově uzákoněna možnost koresponde­nčního hlasování. Paradoxně nikdo nechtěl odložení voleb.

Teď by Hamáček byl rád, aby se strany a hnutí dohodly na kompromisu do 5. srpna tak, aby návrh mohl jít 17. srpna na vládu a do začátku

Nikdo neprotesto­val proti drive-in a speciálním­u volebnímu okrsku

září prošel legislativ­ním procesem, tedy Sněmovnou a Senátem. Pak už totiž začne školení volebních komisařů. Volby do zastupitel­stev třinácti krajů a do Senátu se budou konat 2. a 3. října.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia