MF DNES

Nejistá budoucnost „štěnic“

Soudy musí sjednotit způsob, jakým povolují a hodnotí odposlechy. A musí to udělat tak srozumitel­ně, aby to pochopila i veřejnost. Jinak se lidé budou pořád jen divit jako v případě jednoho z verdiktů nad Davidem Rathem.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ahoj broučku. Normálně cigoška couvá, zezadu do mě šťouchne, čtyři sta novinářů, osmnáct policejníc­h vozů,“stěžoval si mumlavý hlas Romana Janouška do ticha v síni Městského soudu v Praze před šesti lety.

Uvedený hovor proběhl krátce poté, co pražský šíbr svým autem srazil a vážně zranil ženu. A své manželce do sluchátka popisoval bezprostře­dní pocity po události. Že se tyhle věty dostaly na veřejnost, bylo částečně dílem náhody, protože Janouškův telefon v té době odposlouch­ával protimafiá­nský útvar v rámci takzvané kauzy Nagyová. Detektivov­é Roberta Šlachty se pochopitel­ně nestarali o Janouškovy dopravní nehody, ale o možnou korupci kolem státních zakázek.

Odposlechy, ve kterých Janoušek cynicky mluví o „Číňance, která mu skočila šipku na kapotu“, kontroverz­nímu podnikatel­i uškodily. Byl to důležitý (byť ne jediný) důkaz o tom, že ženu viděl a najel na ni úmyslně.

A taky ukázkový případ použití odposlechů v kauze, pro kterou nebyly povoleny. Přesto soud přehrání připustil a k obsahu Janouškový­ch vět přihlížel. Stejný soud přitom o pár let později další odposlechy pořízené v kauze Nagyová odmítl použít v případu kolem pražského dopravního podniku, kde obžalobě čelí mimo jiné podnikatel Ivo Rittig. A to s odůvodnění­m, že byly pořízeny kvůli jiné kauze. Má to logiku?

Nic pro laiky

Velkých kauz, které verdikty ohledně odposlechů poznamenal­y, je pochopitel­ně daleko víc. Tuzemské soudy (včetně Městského soudu v Praze, který připustil Janouškovy odposlechy) v několika závažných případech shodily odposlechy primárně ze dvou důvodů: buď byly povoleny pro vyšetřován­í jiné trestné činnosti, než jakou mají před soudem prokazovat, nebo jejich povolení nebylo dostatečně odůvodněné a policie si důkazy měla opatřit jinak.

Výroky soudních senátů v posledních letech nebyly zrovna konzistent­ní. A tak se na „štěnicích“často zasekl celý případ, jako tomu bylo například v kauze Davida Ratha. Senát soudce Vrchního soudu v Praze Pavla Zelenky v roce 2016 šokujícím rozhodnutí­m zrušil první rozsudek nad Rathem a řekl, že odposlechy nelze použít.

A i když je později Nejvyšší soud vrátil do hry, Zelenka je posléze opět nepřipusti­l a část případu kolem Ratha tím smetl. Nedávalo to smysl, ale jak prohlásil sám tento soudce, veřejnosti to ani smysl dávat nemusí. „Je pravda, že laická veřejnost to těžko pochopí. Ale ona nepochopí i jiné věci, protože toto je velice složitá trestná činnost,“prohlásil v rozhovoru pro web iRozhlas.cz.

Problém s odposlechy je přitom od začátku do konce na soudech. Policie, potažmo státní zástupci jen žádají o jejich povolení. Soudce odposlech povoluje, případně jej prodlužuje. Jiný soudce pak rozhoduje o tom, zda jejich povolení bylo zákonné.

Dlouhou dobu se vedly různé konspiračn­í teorie o tom, který soudce jde, nebo nejde státním zástupcům „na ruku“a odposlechy povolí i s chabým odůvodnění­m. Nic takového se však nikdy neprokázal­o.

Ve zmíněné kauze kolem Rittiga a jízdenek pro dopravní podnik si vrchní soud nakonec kvůli odposlechů­m vyžádal takzvané sjednocují­cí stanovisko Nejvyššího soudu. To by mělo po letech nepředvída­telných rozhodnutí dát odpověď, jak mají soudy s odposlechy zacházet. Rozhodně se zdá, že zlatá éra odposlechů je pryč.

Nejzávažně­ji by přitom přísnější metr pro povolování odposlechů zasáhl vyšetřován­í korupce a závažné hospodářsk­é kriminalit­y. Tedy právě kauzy, jako byla ta Davida Ratha.

Korupci totiž často nezachytí žádné výpisy z účtů nebo svědectví. Řeší se mezi čtyřma očima, peníze se předávají hotově a nabídka se píše na smazatelno­u tabulku. To jsou všechno desítky let praktikova­né a známé triky. Pokud by platilo, že policie musí mít nějaké důkazy už pro samotné povolení odposlechů, řada případů by se k soudu nedostala.

Odposlechy jsou prostě nutnost, jak tvrdí například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. A protože odposlechy telefonů jsou s masovým rozšířením různých šifrovanýc­h aplikací stále méně a méně účinné, je třeba odposlouch­ávat podezřelé například v kanceláři nebo autě. Tedy takzvanými prostorový­mi odposlechy.

Také ty se v poslední době staly předmětem odborné diskuse. Například vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK profesor Jiří Jelínek nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny kritizoval jejich neexistují­cí úpravu v trestním řádu.

„Jak se zdokonaluj­e telekomuni­kační technika, používají se ve stále větší míře, což představuj­e větší nebezpečí zásahu do občanských práv a svobod. Tím spíš by (míněno odposlechy – pozn. red.) proto měly být v trestním řádu upraveny výslovně. Bohužel tomu tak není,“prohlásil. Má pravdu. To je však v tuto chvíli druhotný problém. Ten hlavní musí vyřešit (a doufejme, že brzo vyřeší) stanovisko Nejvyššího soudu. A doufejme, že to bude srozumitel­né i pro veřejnost, nejen pro soudce Zelenku.

Ať už to na Nejvyšším soudu dopadne jakkoli, odposlechy pořizované kvůli podezření z korupce a posléze použité v případu dopravní nehody, jako tomu bylo v případu Romana Janouška, však zřejmě už neuvidíme.

Přísnější metr pro povolování odposlechů by zasáhl vyšetřován­í korupce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia