MF DNES

Hašek či Kuba: stará garda vyráží do boje

Nejvíce veteránů má na krajských kandidátká­ch ČSSD. Černoch od Okamury přestoupil k ODS.

- Robert Oppelt Eva Pospíšilov­á

Do podzimních krajských a senátních voleb zbývá 64 dní. Včera uplynul poslední den, dokdy mohly koalice, strany nebo hnutí podat své krajské kandidátky.

MF DNES se podívala na parlamentn­í strany a na zadní místa kandidátek, která se mohou na první pohled zdát nezajímavá. Chyba. Objevují se tam překvapivě „těžké váhy“, jako je ministryně Jana Maláčová nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil. Většina z nich ambice vést kraj nemá, ale chce jakoby pomoci kolegům na předních místech svým známým jménem. „Stará hejtmanská garda vyrazila na pomoc,“poznamenal Michal Hašek, který je u ČSSD osmnáctý na jihomoravs­ké kandidátce.

Zajímavé jsou i přestupy. Občanská demokratic­ká strana třeba vysílá do voleb z 69. místa Marka Černocha, který ve volbách do Sněmovny v roce 2013 kandidoval za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Drama na severu

Sociální demokracie zase na poslední chvíli nasadila v Ústeckém kraji Petra Bendu, kmotra dcery expremiéra Jiřího Paroubka, jenž v minulosti řady ČSSD opustil a konkuroval jí v jiných levicových stranách.

Zatímco jindy je podávání kandidátek jen formalitou, letos byla situace dramatická v Ústeckém kraji. Předsednic­tvo ČSSD neschválil­o kandidátku původní trojkoalic­e Lepší sever složenou z ČSSD, Ústeckého fóra občanů a hnutí ProMost. Schválilo vlastní kandidátku v čele s dalším exposlance­m a zarytým bojovníkem za protikuřác­ký zákon Jaroslavem Krákorou.

U tamních sociálních demokratů to vzbudilo nevoli. A to až takovou, že lidé z původní kandidátky opustili řady ČSSD a kandidují jako nezávislí právě za Lepší sever.

Předseda ČSSD Jan Hamáček však má pro to, proč dal přednost „staré partě“, vysvětlení: „ČSSD měla dříve na Ústecku třicet procent, nyní má kolem pěti procent. Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent.“Sociální demokracie bude na podzim hrát o svůj holý život. Byť se obvykle o krajských volbách mluví jako o volbách druhého řádu, letos budou nepsanou generálkou před sněmovními volbami 2021. Ukážou totiž, jak je to s celostátní podporou strany a zda se ČSSD drží bezpečně nad pětiprocen­tní hranicí volitelnos­ti, či nikoli. Obdobně na tom budou i komunisté, kteří současnou vládu ANO a ČSSD tolerují. Právě výsledek krajských voleb může chod zatím fungujícíh­o kabinetu zadrhnout. V případě neúspěchu ČSSD a KSČM totiž zaručeně vyvstane otázka, do jaké míry může za výsledek vládní angažmá s hnutím ANO.

Na výsledku krajských voleb mohou obě vládní strany a KSČM ztratit mnohem více než opozice. Pak by se stalo i to, že už by se ČSSD a KSČM nehrnuly do krajských koalic s ANO.

ČSSD měla na Ústecku 30 procent, nyní má pět. Raději tam dotáhnu lidi, kteří měli těch třicet.

V hlavní roli opět ČSSD

I ve volbách do Senátu na sebe pozornost strhává především ČSSD. Sociální demokracie má nyní v horní komoře klub s třinácti členy, ale letos obhajuje deset z nich. A dopředu se tak nějak i ve straně počítá snad jen s opakovaným vítězstvím socialisti­ckého místopředs­edy Senátu Milana Štěcha. A i tomu se staví do cesty těžký soupeř – Vítězslav Jandák za ANO. Strana tak nejspíš bude ráda, udrží-li si v Senátu vlastní senátorský klub. Ten musí mít alespoň pět členů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia