MF DNES

Dětské skupiny skončí. Jesle je úplně nenahradí

Mám v sobě zvířecí energii

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

PRAHA Syna do školky nevzali a dcera s postižením mohla být ve školce jen pár hodin. Michaela Sarnovská rodinný problém vyřešila v roce 2012 tak, že založila dětské centrum Čáp, které fungovalo jako náhrada školky. O dva roky později toto zařízení díky novému zákonu změnila v dětskou skupinu.

Na vybavení a proměnu prostor obdržela Sarnovská dotace z evropských fondů. Nyní už provozuje pět dětských skupin pro děti od dvou do pěti let. O místo v nich je zájem.

Jenže dětským skupinám končí v roce 2024 financován­í z fondů Evropské unie. Dojdou peníze. Ministerst­vo práce a sociálních věcí proto připravilo zákon, na jehož základě by financován­í převzal stát a proměnil by dětské skupiny v jesle.

„Mateřské školy nedokážou reagovat na individuál­ní potřeby těch nejmenších, dvouletých a tříletých dětí. Zároveň pro ně mnohdy ani není místo. Proto je tak důležité, aby v Česku fungovala instituce pro ty nejmenší,“zdůvodnila potřebu jeslí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

S novelou se chystají přísnější pravidla, a to může být pro některé zřizovatel­e likvidační „Některé skupiny by se musely zavřít,“potvrzuje Sarnovská, a to hlavně proto, že ve skupinách mívá děti až do předškolní­ho věku.

Příliš přísné podmínky

Podle plánu by měl zákon platit od poloviny příštího roku a děti by v jesličkách mohly být jen do tří let.

Nově by měly mít jesle šatnu či oddělené prostory na spaní. Měly by se nastavit standardy kvality, hodnotit se má plán výchovy nebo personální zajištění. Jesle ale dostanou ze státního rozpočtu méně peněz než dosud dětské skupiny. Těm náleželo na dítě měsíčně 9 800 korun. Zatím není jasné, kolik by nyní měli hradit rodiče a kolik stát. Novela počítá s příspěvkem státu pět tisíc nebo 7 500 korun.

Některé dětské skupiny, na které připlácejí rodiče, by tak musely už pod názvem „jesle“zřejmě zdražit. „Pokud by se ta částka ponížila třeba na 7 500 korun, tak by se školkovné zřejmě muselo zvýšit,“obává se Hana Stočesová, koordináto­rka dětské skupiny MŠ Paleček na Praze 3. Koordináto­rky dětských skupin také děsí požadavky na zdravotnic­ké vzdělání.

Dětské skupiny v současné době po celém Česku zajišťují zhruba 15 tisíc míst pro předškolní děti. „V rámci přípravy zákona bylo pracováno s tím, že by pro zajištění 16 tisíc míst pro předškolní děti bylo potřeba 1,4 miliardy korun a příjem by byl zhruba 1,5 miliardy korun,“doplňuje Kristýna Křupková z tiskového oddělení ministerst­va. Státnímu

rozpočtu by se totiž vrátily peníze z plateb na pojistném a z daní. Díky umístění dětí bude totiž víc rodičů pracovat. Novelu schválila vláda, nyní musí projít Sněmovnou. Chystanou novelu kritizuje opozice. „Piráti budou prosazovat zrušení povinnosti zdravotnic­kého vzdělání pro personál a možnost provozován­í zařízení i pro děti starší čtyř let bez dotací,“říká Olga Richterová, pirátská poslankyně. Podle ní by bylo smysluplný­m řešením zřizovat jesle a zachovat i dětské skupiny. Podle Richterové navíc hrozí, že přeplněné školky nedokážou pojmout starší děti ze zrušených dětských skupin. Podle analýzy ministerst­va práce jsou tři čtvrtiny dětí v dětských skupinách mladší tří let, takže příliš malé na školku.

20 tisíc míst ve školkách chybí

Novela znepokojuj­e i pražské radní. V hlavním městě je dnes v dětských skupinách 2 700 dětí. „Pokud by došlo k jejich zrušení, mohlo by dojít ke kolapsu kapacit zařízení předškolní péče na území Prahy a zásadně by to znemožnilo návrat rodičů do zaměstnání,“říká Vít Šimral, pirátský radní pro školství.

V Česku podle analýzy ministerst­va práce a sociálních věcí chybí i před zrušením dětských skupin ve školkách 20 tisíc míst pro děti do tří let. Jsme v tomto ohledu v Evropě druzí nejhorší.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Radniční skupina Plzeňský magistrát provozuje dětskou skupinu Malíček
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Radniční skupina Plzeňský magistrát provozuje dětskou skupinu Malíček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia