MF DNES

Příměří na Ukrajině prolomili ve 20. minutě

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KYJEV Přelomový klid zbraní, nebo další nezdařené příměří?

Na ukrajinské­m Donbasu se Kyjev znovu pokouší o průlom v mírovém procesu. Nově vyhlášené příměří, které začalo platit s pondělní půlnocí, má kontroverz­ní podmínky, za jejichž schválení sklidil prezident Volodymyr Zelenskyj čerstvou vlnu kritiky.

Ukrajinská armáda mezitím ohlásila první provokace – ticho bylo prolomeno jen dvacet minut po půlnoci.

Ukrajinští armádní experti přílišné šance v pořadí již sedmnáctém­u příměří za šest let bojů mezi vládou a proruskými separatist­y nedávají. Jeho vyhlášení se místo nadšení setkalo spíše se skepsí a kritikou – podmínky nového klidu zbraní totiž vedle ostřelován­í zakazují průzkumné akce i užívání bezpilotní­ch letounů.

Ukrajinští vojáci navíc pod pohrůžkou discipliná­rního řízení nesmí opětovat palbu bez přímého rozkazu nejvyššího nadřízenéh­o a až po neúspěšném pokusu dohodnout se s nepřítelem. Použít zbraň smějí vojáci jen při ochraně napadených objektů, techniky či civilistů.

Kyjev kvůli tomu podle médií vyslal na frontovou linii zkušenější vojáky, kteří se podíleli i na mírových misích v zahraničí. Ti by měli být prý více odolní vůči případným provokacím separatist­ů. Podle ukrajinské armády přitom hned v pondělí ostřeloval­i povstalci ukrajinské námořní pěšáky z ručních zbraní, velkorážný­ch kulometů a protitanko­vých granátomet­ů, zatímco ukrajinské jednotky ještě včera odpoledne „mlčely“. Separatist­é takové zprávy označili za provokaci.

Kritika i protesty

Zatímco podle některých vojenských expertů přijaté podmínky demoralizu­jí vojáky, do ulic se v řadě ukrajinský­ch měst během prvního dne po vyhlášení příměří vydaly protestova­t stovky rozhořčený­ch aktivistů i veteránů bojů na Donbasu. Podle nich podmínky ukrajinské armádě škodí. Na akci v Charkově na východě země měli někteří demonstran­ti zavázané oči – jako symbol toho, že příměří prý ponechá vojáky „slepými“.

Kritika se kvůli okolnostem příměří svalila zejména na prezidenta Zelenského. Ten ukončení války na východě označoval během své volební kampaně za prioritu, kvůli které bude ochoten z úřadu hlavy státu i odejít. Vedle několika výměn zajatců se však zatím o žádný velký průlom nezasadil. Sám naproti tomu čelí stále silnějšímu odporu a poklesu popularity. Podle nejnovější­ho průzkumu sociologic­ké agentury Rejting důvěřuje Zelenskému 41 procent dotázaných a ve volbách by mu svůj hlas dala jen třetina Ukrajinců. Ještě před rokem přitom nasbíral v druhém kole hlasování neuvěřitel­ných 72 procent. Titul nejdůvěryh­odnějšího politika v zemi mu přesto zatím zůstal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia