MF DNES

Druhá vlna záplav. Vodní živel řádí v Asii

-

PEKING Asijci tuší, že to v tomto ročním období přijde tak jako každý rok, ale nikdy si na to nezvyknou. Letos se na ně monzunové lijáky a s nimi spojené záplavy ženou už ve druhé vlně. Zejména Čína se obává, že na řece Jang-c’-ťiang se mohou zopakovat katastrofi­cké povodně z roku 1998.

Vodní živel řádí také v řadě jihoasijsk­ých zemí, od Indie po Bangladéš a Nepál. Silné deště postihly také některé oblasti Thajska a dalších států v jihovýchod­ní Asii.

Srážky, které doprovázej­í asijské monzunové deště, hrají na jedné straně důležitou roli v tamní ekonomice, generují vodní energii a dodávají vláhu polím, na druhé straně však způsobují značné škody na majetku a každoročně si vyžádají až tisíce lidských životů. Čína už kvůli záplavám a sesuvům půdy evakuovala desítky tisíc lidí zejména v provinciíc­h An-chuej a Chu-pej. Od konce června postihly prudké deště téměř 24 milionů obyvatel v 24 provinciíc­h, kde si vyžádaly nejméně 140 mrtvých nebo pohřešovan­ých. V Indii, Nepálu a Bangladéši povodně již zasáhly téměř deset milionů lidí a vyžádaly si téměř 600 obětí na životech. (zah)

Vlevo zaplavená ulice v pákistánsk­ém Karáčí, vpravo velká voda v bangladéšs­ké metropoli Dháka.

Káthmándú

 ?? Foto: ČTK ?? Voda v Bangkoku Cyklisté projíždějí jednou ze zatopených ulic v thajské metropoli.
Foto: ČTK Voda v Bangkoku Cyklisté projíždějí jednou ze zatopených ulic v thajské metropoli.
 ??  ?? Karáčí a Dháka
Na dolním snímku rozbouřená řeka Bagmatí v Káthmándú, vpravo zatopená Dháka.
Karáčí a Dháka Na dolním snímku rozbouřená řeka Bagmatí v Káthmándú, vpravo zatopená Dháka.
 ?? Foto: ČTK a Reuters ??
Foto: ČTK a Reuters
 ?? Foto: ČTK a Reuters ??
Foto: ČTK a Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia