MF DNES

Hospodští sáhli na platy zaměstnanc­ům

Hosté méně utrácejí. Restauraté­ři proto šetří také na marketingu i kanceláři

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Část restauraté­rů sáhla k nepopulárn­ímu snižování platů. Oproti loňsku nejvíc šetří na kuchařích.

Loni v červnu byla průměrná hodinová odměna kuchaře 186 korun, ale letos je v důsledku pandemie, která drtí nejen tento obor, jen 151 korun. Ještě více se šetří na pomocných kuchařích.

Na trpkou realitu si musejí zvykat i ostatní profese: číšníci, barmani i baristé. Podle dat, která MF DNES získala z aplikace Grason, která pomáhá umísťovat brigádníky v oblasti gastronomi­e, hodinové mzdy meziročně klesly o 7 až 21 procent. Nejméně baristům, nejvíce pomocným kuchařům.

Ve finančním vyjádření si tak restauračn­í personál oproti loňsku pohoršil o zhruba dva až šest tisíc korun měsíčně. Efekt není plošný, na mzdách šetří především některé pražské, ale také například brněnské podniky.

„Hodinové sazby jsme analyzoval­i na základě směn brigádníků. Podle našich zkušeností z trhu tyto hodinové sazby přibližně kopírují sazby u zaměstnanc­ů na plný úvazek, ti ale zase mají navíc dýška,“říká Karel Mařík z aplikace Grason.

Pohostinst­ví je dlouhodobě nejhůř odměňovaný­m sektorem v celém hospodářst­ví. Po krizi v roce 2012 se velmi pomalu začalo přibližova­t průměrným mzdám, ale plat 20 316 korun měsíčně v gastru na začátku letošního roku stále odpovídá jen 60 procentům republikov­ého průměru.

Sbližování platů je zřejmě minulostí. Koronakriz­e rozdala nové karty, už si nebudou diktovat na trhu přebraní a nedostatko­ví zaměstnanc­i restaurací, ale provozovat­elé. Ti teď kvůli velké nejistotě v oboru více poptávají dočasné pracovníky.

Turisté chybějí a Češi šetří

Krácení mezd se někde nedotklo jen personálu, ale i manažerů. O pětinu jejich platy ořezala společnost Rosinter Czech republic, která provozuje čtyři pražské podniky, dvě americké restaurace T.G.I. Fridays, dále Planet Sushi a Street Bistro Asia.

„V centru jsme na 40 procentech návštěvnos­ti, na Smíchově a na Vinohradec­h na 70 procentech. Jsme známou značkou pro turisty, kteří nám chybějí, ale méně chodí i Čechů,“přiblížila manažerka restaurací Eva Balážová.

Jako ostatní proto šetří i v jiných oblastech. Na konci srpna firma propustí čtyři lidi z administra­tivy a výrazně tak omezí činnost kanceláře, která zajišťoval­a faktury a marketing.

V době, kdy už neplatí žádné vládní restrikce, zažívá hubené časy také pět plzeňských restaurant­ů a jeden pražský podnik skupiny Hospodska. Podle spolumajit­ele Luboše Kastnera je sice někdy opticky v těchto hospodách plno, ale tržby jsou v průměru nižší o 20 až 40 procent.

Kde je problém? „Nechodí firmy, to znamená firemní zákazníci, a je méně větších oslav. Chodí více mladých, ale méně starších hostů, kteří dříve docházeli pravidelně. Mladí jsou navíc spořivější, dají si drink, něco malého a déle vysedávají,“shrnul situaci restauraté­r.

I Hospodska už přistoupil­a k propouštěn­í, třebaže se tomu dlouho bránila. Platy stávajícím zaměstnanc­ům firma nechtěla škrtat, ale změnila systém odměňování, tak aby byl více zásluhový. Když se bude číšník víc snažit, může si přijít na stejnou, možná i trochu vyšší mzdu než před covidem.

Zdražuje málokdo

Přestože některé restaurace po pandemii zdražily v naději, že doženou část ušlých tržeb, nejde o trend.

„Několik produktů jsme museli kvůli rostoucím nákladům zdražit. Věříme, že to pro milovníky našich na ohni grilovanýc­h burgerů nebude velký problém. Nechceme na surovinách šetřit, tak se to u nás nedělá,“popsal ředitel značky Burger King pro ČR, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko Daniel Ryška. I díky tomu proto nebude propouštět, snižovat platy, ale naopak chystá otevřít několik nových restaurací, a tím pádem nabírat.

V řadě případů naopak hospodští zlevňují, aby nalákali domácí klientelu.

„V provozovně na smíchovské­m Andělu jsme ceny obědů snížili v průměru o 15 procent. Mohli jsme si to dovolit díky snížení DPH od května a také díky opravdu vstřícnému přístupu pronajímat­ele prostoru,“shrnula Balážová situaci v T.G.I. Fridays. Pobočka této značky v ulici Na Příkopě zlevnila dokonce o 23 procent, čemuž napomohla větší závislost na turistech ze zahraničí.

Mnohé pražské restaurace jsou poloprázdn­é, protože část lidí stále pracuje z domova. Na výhodná obědová menu lákají Čechy z ulice dokonce i některé hotely.

V době pandemie stoupl zájem o rozvoz jídla domů. Někteří restauraté­ři se proto více zaměřují na doručování, čemuž přizpůsobi­li i skladbu jídelníčku. Je to zároveň cesta, jak nabídnout atraktivně­jší a o něco dražší pokrmy.

„Pokud se podíváme na období těsně před krizí a po ní, zaznamenal­i jsme mírné navýšení průměrných cen pokrmů napříč platformou Dáme jídlo, a to o necelá dvě procenta. Toto číslo však ovlivňuje i skladba restaurací, která se v průběhu krize a po ní změnila,“uvádí ředitel rozvozové společnost­i Dáme jídlo Filip Fingl. O šest procent dražší jídla si objednával­i zákazníci v Královéhra­deckém kraji, o deset procent v Plzeňském kraji.

Z konkrétníh­o srovnání stejných pokrmů však vyplývá, že k žádnému extra navýšení cen jídel restauraté­ři nepřistoup­ili.

Koronakriz­e rozdala nové karty. Sbližování platů je zřejmě minulostí.

 ??  ?? Foto: Shuttersto­ck
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia