MF DNES

Když volební lístek vyleká či rozesměje

- Jiří Němec právník a publicista

Volby do krajů a Senátu klepou na dveře, včera skončil příjem kandidátek a už za pár týdnů najdeme ve schránkách volební lístky. Některé nás mohou překvapit. A nemyslím kvalitou kandidátů a programů, ale už jen názvem strany. Mezi kandidujíc­ími subjekty najdeme i stranu, jejíž pouhý název obsáhne celých 13 řádků textu! Je to vlastně stranický program včetně výzvy ke zvolení v jednom, např.: „V boji mezi dobrem a zlem, pravdou a lží nelze být neutrální, a přesto zůstat slušný!!! Proto děkujeme za Vaši podporu!!!“

Proti tomu takové ANO, ODS či Piráti vypadají až trapně jednoduše. A co na to říká zákon? Nic. K návrhu na registraci nového subjektu je třeba předložit stanovy s názvem a zkratkou strany či hnutí. Bez omezení. Takže těch 13 řádků textu v názvu strany je v pořádku. A to nemluvím o koalicích, které si mohou vymýšlet název ad hoc jen pro ty které volby – a fantazii se meze nekladou.

Když se přes název strany prokoušeme ke kandidátům, jsme také v šoku, kolik je mezi našimi kandidujíc­ími spoluobčan­y osobností přímo renesanční­ho kalibru. Zákon stanoví, že u každého kandidáta se uvede jeho povolání, nedává ale žádné další vymezení, co lze za povolání považovat. Mělo by voliči sdělovat, co je kandidátov­ým zdrojem obživy, tedy jaká činnost určuje jeho sociální statut.

Ale v praxi se u jediné kandidujíc­í osoby můžeme dozvědět, že je povoláním učitel starověkéh­o jazyka sanskrt, předseda správní rady, člen komise rady obce, olympijský medailista, skokan do výšky, bývalý předseda správní rady, bývalý člen komise rady obce, bývalý olympijský medailista (když mu byla medaile pro doping časem odňata) a bývalý skokan do výšky (když už doskákal) a třeba i budoucí kandidát na prezidenta... Kdyby jeho politická strana doplnila u všech kandidátů povolání tak obsáhle, byl by její volební lístek zřejmě mnohostrán­kový (což však volební zákon nepřipoušt­í).

Je to celé tak trochu jenom legrace? Možná. Osobně si však myslím, že název strany nemůže tvořit její program a výzvy ke zvolení jejích kandidátů. A povolání míváme většinou jenom jedno, aspoň to hlavní a určující, nebo ještě tak dvě. Možná by proto stálo za to, až se společně dosmějeme, časem s tím něco udělat, nejlépe zpřesněním zákona o sdružování v politickýc­h stranách a hnutích. Aby nás příště už volební lístky tak nevylekaly nebo neponoukal­y k smíchu. Volby jsou přece jenom docela vážná věc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia