MF DNES

Obžaloba pražské MHD a jejího zdražování

Jakuba Pokorného, editora MF DNES

-

Konečně už vím, co znamená slovo „sobě“z názvu pražského politickéh­o hnutí Praha sobě. Spolek hipsterský­ch cyklistů, který spoluvládn­e hlavnímu městu, si sám sobě ponechá kolo a koloběžky jako jediný levný a zvýhodněný druh dopravy a ostatním zdraží lítačku a parkovné.

Hnutí Praha sobě, jehož náměstek primátora Adam Scheinherr má na starosti dopravu (a sám nemá auto), chce zdražit pražskou MHD. Konkrétně by se měl zdražit roční kupon, který dnes stojí 3 650 korun (desetikoru­nu na den). Původně se objevila informace o návrhu zdražit na 5 500 korun, ke kterému se však dnes už nikdo záhadně nehlásí. Oficiálně Praha sobě doporučila zdražit o 365 korun, což by vyšlo na 4 015 korun.

Když se na to podívám čistě tržně, zdražovat může firma, která nabídne nějakou lepší službu, do níž nainvestov­ala, nebo ta, která má monopol. Pokud vezmu výše uvedené v úvahu, tak pražský dopravní podnik zdražovat rozhodně nemůže.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík, ať byl jakýkoli, kdysi řekl, že dálniční známka zdraží, až bude modernizov­aná dálnice D1 hotová. Dnes je rozkopaná a zúžená, a stejně tak rozkopaná a zúžená je i Praha. Na Barrandov se člověk nemůže kloudně dostat, každé léto začíná výlukou metra C, kolem stanice metra Strašnická je staveniště a mohl bych pokračovat.

Pražský dopravní podnik také rozhodně není vlídnou službou. Dodnes vyprávím rád historku, jak mě seřval řidič linky autobusu 125 jako spráskanéh­o psa jen proto, že jsem se na Jižní spojce před zastávkou Lihovar snažil otevřít okénko v klimatizov­aném voze. Což byl sice ode mne možná omyl, ale klimatizac­e ve voze jsem si nevšiml, protože buď nefungoval­a, nebo na to vedro nestačila. Řidič na Lihovaru vylezl ze své budky a začal na mě řvát: „Vám je tady zima???“

Párkrát už mi také autobus nezastavil na zastávce na znamení, ačkoli jsem příslušné tlačítko mačkal jako divý. Poloprázdn­inový jízdní řád s méně spoji platí u autobusů i mimo prázdniny (bylo tomu tak například i v zimě před koronavire­m), protože dopravní podnik má málo řidičů – což ale cestující nemusí zajímat. A fakt už jen drobnost, přední dveře autobusu by pan řidič mohl otevírat ochotněji, když před nimi stojím a hraju s ním tu hru očima, jestli on je otevře, nebo já půjdu k těm zadním.

Pražská MHD by si měla také uvědomit, že nemá monopol, i když se to na první pohled může zdát a i když se o něj snaží malováním modrých zón. Pane Scheinherr­e, až někdy pojedete na koloběžce či na kole kolem benzinové pumpy, všimněte si tam cen. Benzin je pořád poměrně levný a lidé mají možnost přesednout do aut, i kdyby měli parkovat po nákupních centrech a různých PR. Sdílených kol a různých vozítek je ve městě také čím dál víc a konkurencí se metru a tramvajím pomalu stává i vlak, který má v uzlu Prahy čím dál víc zastávek a už je s ním třeba počítat.

Zajímavý je výsledek srovnání cen pražské MHD s dalšími evropskými metropolem­i. To samozřejmě nikdy nebude přesné, ale vezmu třeba Berlín. Rozhodně nelze tvrdit, že je Praha na poměry Evropy levná. V Berlíně stojí základní Fahrkarte na kratší trasy 1,90 eura. Jasně, dvakrát víc než v Praze, ale Němci berou průměrně třikrát víc. Nebudu zase tak drzý, abych říkal, že má pražská doprava zlevňovat, ale zdražení bych si rozmyslel i v polovině volebního období.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia