MF DNES

Co dělat, aby neodtekla?

-

už třeba těch okrasných, jako jsou sadové růže, anebo užitečných, jako jsou trnky, hloh či líska. Ideální jsou hlavně ve svazích, kde navíc zpevní půdu.

Hlavně ať neodteče

Cíl je zdržet vodu na svém pozemku tak dlouho, jak jen je to možné. A pochopitel­ně nejlépe v místě, kde to není na škodu. Když totiž hned odteče, nestihne se dostat pod zem. Proto odborníci radí zbudovat na zahradě i malé jezírko anebo aspoň jakési strouhy či příkopy po vrstevnicí­ch v místech, kde jsou keře či stromy. I v nich se dešťová voda zachytí a dostane čas, aby se vsákla.

Co naše babičky nejspíš neznaly, jsou dešťové zahrady. Nehodí se všude, pro jejich založení je lepší pozvat si odborníka. Ten zhodnotí, zda je vhodné podloží, zda nezpůsobí podmáčení anebo sesuv půdy a také to, zda se vůbec dešťová zahrada vyplatí. Její založení je pak snadné. Vytvoří se prohlubeň, na jejíž dno se položí kamenivo. Svedením dešťové vody z pozemku vznikne jezírko, které se osází bahenními rostlinami.

Kolik vody se může zachránit, ukazuje zkušenost pivovaru Radegast, který už roky bojuje za šetrné zacházení s vodními zdroji. Před deseti lety se rozhodl pro ekologické čištění dešťové vody, která odchází z pivovaru. Voda z jeho jedinečnéh­o systému čisticích rybníčků, který pomáhá revitaliza­ci řeky Morávky, by už vydala na 210 padesátime­trových bazénů. „Každý rok se tak průměrně vyčistí přes 20 bazénů dešťové vody,“říká Jiří Toman, vodohospod­ář v pivovaru Radegast.

Pro ty, kdo nechtějí nechat ani kapku vody nazmar, jsou dnes ještě modernější řešení. Vodopropus­tnou dlažbou počínaje a konče plastovými podzemními nádržemi, ze kterých se dá čerpat pro splachován­í toalety, zalévání či praní. Jsou nejlepší pro novostavby, kdy se rovnou postaví dva paralelní vodovody. Ovšem dají se naroubovat i na starší domy.

Nakonec, splachován­í už také není vždycky třeba. Například v celkem 15 Radegastov­nách po celém Česku instaloval­i bezvodé pisoáry. Fungují na principu speciálníh­o patentovan­ého ventilu, který brání zpětnému zápachu z odpadních trubek. Mají také speciální povrch, na kterém se nic neusadí. Nejsou cítit a navíc nepotřebuj­í ani kapku vody. (lan)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia