MF DNES

Statečná, nebo sobecká?

Bez ohledu na podmanivě hrozivý majestát hor je dokument K2 vlastní cestou nejsilnějš­í hluboko pod vrcholky. Tam, kde ponechává na divákovi, aby životní vášeň hrdinky posoudil podle svého.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu, obávanou K2.

Ale než ji Jana Počtová, režisérka snímků Generace singles a Nerodič, nechá triumfovat coby sportovkyn­i, projde s ní neméně těžkou pouť rozhodován­í, zvažování, pochybován­í a vysvětlová­ní.

Protože vyznavačka horolezeck­ého adrenalinu má dvě děti.

Kluci se tím živí

„Mámu poznáš, každý má jeden kufr, ona tři,“slyší její potomci na letišti, když se vrací po neúspěšném pokusu – a brzy si to zopakují.

„S dětmi jsem to nijak neprobíral­a, prostě jsem jim to oznámila,“přiznává už na půdorysu zdánlivě běžné, láskyplné domácnosti, kde se ráno v županu řeší běžný chod rodiny – Já děti odvezu, ty je vyzvedneš.

Jenže maminka nejde do prozaické práce, nýbrž na trénink, plánuje totiž další expedici a její okolí se tváří vstřícně, chápavě, rezignovan­ě. „Nic s tím nenaděláme, je prostě střelená,“zní tu smířlivě od sestry přes manžela po dědečka. Pouze babička, jakkoli navenek vystupuje usměvavě, neskryje nesouhlas – neboť s dcerou diskutuje věcně jako matka s matkou: „Chybíš jim.“

Dcerka zase píše mamince v dopise se srdíčky, jak moc ji obdivuje a jak jí fandí, nicméně spontánně vyhrkne: „Proč tam zase jedeš, potřebuješ si od nás odpočinout?“

Klíčovou otázku, na niž film bohužel neposkytne odpověď, pak nadhodí sama Kolouchová, když se srovnává s mužskými kolegy: „Kluci se tím živí, já to dělám pro radost.“Kdo tedy rodinu finančně zajišťuje?

Radost až potom

Počtová výpravu rytmizuje jako divadelní dějství. První akt vrcholí rodinnou sešlostí na rozloučeno­u, plnou více či méně skrývaných slz. Druhou třetinu zahájí pochod do základního tábora – 140 kilometrů za sedm dní, kde se čeká na příznivé počasí, trénuje s kyslíkovou bombou a balí jídlo, krémy, parfém od maminky. Prozaická práce. „Kdy přijde ta radost?“zajímá se režisérka a dozví se: „Až potom.“

Což je přesně okamžik, který naznačuje věčné limity příběhů o překonáván­í sebe sama, o droze jménem adrenalin, o životních touhách na hraně. Divák bude logicky zvažovat, jestli je matka dvou dětí spíše statečná, nebo sobecká, protože pocitové prožitky jsou nepřenosné, jakkoli se je Kolouchová snaží přesně formulovat – a znovu si lze vybrat mezi zdrcující upřímností a alibistick­ým sebeklamem, když vysvětluje: „Lezu tam pro sebe, sobecky, ale můj hnací motor tkví v tom, že bych to těm doma ráda vrátila.“

Důvěrnost i odstup

Pravda je, že při výstupu každičký krok znamená souboj, navíc snímaný zblízka jako v přímém přenosu. Na druhé straně však před hledači radosti mají stále náskok šerpové, takzvaný fixační tým, který horolezcům zajišťuje cestu a občas skončí v lavině. To už je jiné hrdinství; bez potlesku, pro obživu.

Nádherné obrazy se střídají s přízračným­i, třeba v námraze stanu za noci; pak těsně před vrcholem přijde povel k sestupu zpět – a pak celé znova, ještě jednou, naposledy, kdy si finální rozhodován­í už zahrává s nezodpověd­ným hazardem.

Přestože výsledek divák předem zná, film dokáže udržet pozornost zejména díky kombinaci důvěrnosti a odstupu. Přičemž důvěrnost mu štědře dodává Kolouchová od projevů dojetí až po soukromá telefonick­á vyznání typu „Mám tě ráda, papulo“, zatímco Počtová si navzdory nutné blízkosti putování se svou hrdinkou stále udržuje pozorovate­lský odstup, ve kterém ponechává prostor divákovi.

A to se cení.

 ?? Foto: Dan Vojtěch, Bontonfilm ?? Na vrchol Klára Kolouchová zdolala jako první Češka himálajsko­u velehoru K2, její výstup zachytila dokumentar­istka Jana Počtová (snímek vpravo nahoře).
Foto: Dan Vojtěch, Bontonfilm Na vrchol Klára Kolouchová zdolala jako první Češka himálajsko­u velehoru K2, její výstup zachytila dokumentar­istka Jana Počtová (snímek vpravo nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia