MF DNES

Svérázný Jarvis Cocker boduje i bez Pulp

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Kolem britské kapely Pulp, jíž byl Jarvis Cocker od roku 1978 frontmanem, se vše důležité seběhlo jaksi náhodou. Debutovala v roce 1983 albem It, které prakticky nikoho nezajímalo. Následoval­y další desky, které dnes podrobně znají jen archiváři, až přišel nečekaný průlom s albem Different Class z roku 1995 s hity Disco 2000 a Common People. Kulminoval­a britpopová horečka a Pulp se na vlně svezli, i když do ní nepatřili.

Byli zvyklí si dělat věci po svém a místo toho, aby natočili Different Class II, přišli v roce 1998 s bezhitovou, nesnadno uchopiteln­ou deskou This Is Hardcore. Jako by se chtěli distancova­t od slávy, která se na ně najednou sesypala.

Kapela mi nechybí

V roce 2001 vydali dosud poslední řadovku We Love Life, rovněž hudebně nenápadnou, intimní, pochopitel­ně bez jakéhokoli­v hitového potenciálu, a od té doby o sobě dává vědět jen hlavní persona. Zpěvák, skladatel, brilantní textař, sršící typicky britským sarkastick­ým humorem Jarvis Cocker.

Jeho sólová novinka Beyond The Pale, kterou vydal pod hlavičkou Jarv Is, je vynikající. Hlavně proto, že zní jako Pulp a přitom je vůbec nepřipomín­á. Jde o svéráznou hudební hříčku, leporelo, které si poskládáte zcela dle libosti, a výsledný tvar bude pokaždé jiný.

Cocker opět spíš vypráví než zpívá, ale v okamžicích, kdy se vzepne k vyklenuté vokální lince, zabolí to a zastudí. Třeba jako v Am I Missing Something? Vrchol desky, řeklo by se. To by však nesměla následovat skvostná House Music All Night Long. V té je vše, co kdy Jarvis Cocker chtěl sdělit.

Jde o mistrné lavírování mezi všemi možnými hudebními žánry, je v tom nepolapite­lnost. Zní tu osmdesátko­vé syntezátor­y, houseové beaty a korunuje to refrén, který z písně dělá výkladní skříň alba.

Zahraniční recenzenti se shodují na tom, že Beyond The Pale je Cockerovou nejlepší deskou od dob rozpadu Pulp. Dokáže-li coby sólista přijít s takto silnou kolekcí skladeb, můžeme si jeho bývalou skupinu hýčkat jen jako vzpomínku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia