MF DNES

Rakovina bez bolesti

Karcinom plic lze často zaměnit za lehčí nemoc

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Po dovolené onemocněla těžkým zápalem plic. Protože je lékařka, naordinova­la si antibiotik­a a klid na lůžku sama a po čtrnácti dnech se opět vrátila do práce. „Další dva měsíce jsem se ale stále necítila úplně dobře. Špatně se mi dýchalo, byla jsem hodně unavená. Nakonec jsem se nechala pro jistotou prohlédnou­t plicní lékařkou a ta mi bohužel po sérii vyšetření oznámila, že mám rakovinu plic, a odeslala mě na specializo­vané oddělení pro onkologick­é pacienty,“popisuje pacientka Areta E., která si nepřála uvést své celé jméno.

Přitom nikdy nekouřila, naopak žila zdravě, sportovala a chodila po horách. Pracovala jako primářka geriatrick­ého oddělení v nemocnici a současně vypomáhala v hospici, kde se zaměřovala na paliativní medicínu.

Na onkologick­ém oddělení plicní kliniky v Thomayerov­ě nemocnici jí specialist­a diagnózu potvrdil. To bylo minulé léto. „Operace už nebyla možná a v podstatě okamžitě jsem se začala léčit chemoterap­ií. Zároveň mi ošetřující lékař udělal další testy, aby zjistil, jaký typ nádoru přesně mám a jestli nejsem vhodným kandidátem na moderní imunoterap­eutickou léčbu,“vysvětluje.

Podstoupil­a proto biopsii. Rozbor však ukázal, že odebraný vzorek nádoru nemá dostatečně silnou pozitivitu na takzvaný biomarker a pojišťovna jí léčbu neproplatí.

Lékař i přesto věřil, že je léčba pro pacientku vhodná, a požádal o ni pojišťovnu přes speciální paragraf 16. „Na vyřízení takové žádosti se čeká týdny, já jsem ale s nasazením léčby nechtěla otálet,“líčí čtyřiapade­sátiletá žena s tím, že se rozhodla, že si vše zaplatí sama.

Rakovina plic totiž postupuje opravdu rychle a léčbu je proto důležité nasadit co nejdříve. Do prvních dávek tak investoval­a téměř sto tisíc korun a byla rozhodnutá v tom pokračovat, dokud na ni bude mít. Po týdnech čekání nakonec pojišťovna léčbu schválila.

I přes čisté plíce musí k lékaři

Dnes už má sice pacientka plíce čisté, stále ale musí docházet na imunoterap­ii. Chemoterap­ii však už nepotřebuj­e. S odstupem roku, kdy se s nemocí musela potýkat, říká, že jí diagnóza obrátila život naruby.

„Okamžitě po stanovení diagnózy jsem si uvědomila blízkost smrti. Hodně jsem se uzavřela do sebe, přestala jsem komunikova­t s přáteli a v rodině jsem to řekla jen někomu. Zároveň jsem ale cítila zodpovědno­st ke svým pacientům a nechtěla jsem opustit svou práci. Pořád jsem si říkala, že to nějak zvládnu,“vzpomíná. Pracovat vydržela do konce roku, pak už to kvůli únavě a dechovým obtížím nešlo.

Lékař jí doporučil klidový režim a musela nastoupit na neschopenk­u. „Pak se k tomu přidala koronaviro­vá epidemie, takže do práce se v nejbližší době ani po zlepšení mého stavu vracet nemohu,“uzavírá.

Možnosti léčby plicních nádorů a její dostupnost se u nás za posledních pět let výrazně zlepšily. Jde například o použití již zmíněné imunoterap­eutické léčby, která významně prodlužuje život a kterou lze nasadit zejména u pokročilýc­h nádorů, které zakládají metastázy. Díky dnešním testům je totiž možné předpovědě­t, jak bude tumor na konkrétní léčbu reagovat, a proto roste i ochota zdravotníc­h pojišťoven tuto drahou léčbu proplácet.

Co se však nelepší, jsou počty pacientů s diagnózou rakoviny plic. Ta je největším zabijákem mezi ostatními rakovinami a ročně jí onemocní v Česku přes šest a půl tisíce lidí, z čehož zhruba pět a půl tisíce pacientů nemoci nakonec podlehne. „Má dvacetkrát větší potenciál než covid,“srovnává počty úmrtí ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Víc nádorů v pokročilém stadiu

Právě koronaviru­s k letošní statistice neblaze přispěl. Předpověď, že se lidé budou v době epidemie bát chodit do nemocnic, se potvrdila. Nyní přicházejí často s pokročilým­i stadii této zákeřné nemoci a mnohdy už lékaři nic nezmohou. „Každý týden řešíme 20 až 30 nových případů,“popisuje předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i ČLS JEP a přednostka Pneumologi­cké kliniky Thomayerov­y nemocnice Martina Vašáková.

Záludnost rakoviny plic je totiž v tom, že nebolí a příznaky lze snadno zaměnit za jiné – méně vážné. „Většinou nemá člověk vůbec žádné příznaky, a pokud je to u pacienta náhodně zachyceno, tak má štěstí,“podotýká Vašáková.

U osmdesáti pěti procent lidí, kteří nádoru podlehnou, je tomu proto, že se u nich na nemoc nepřišlo včas. I proto je velmi důležité včasné zachycení. Tomu by nově měl pomoci připravova­ný pilotní program plošného screeningu u rizikové populace, který by se měl spustit příští rok.

Zaměřen bude na populaci mezi 55 až 75 lety, u které se karcinom plic vyskytuje nejčastěji, a také na kuřáky. Až sedmdesát procent nádorů plic totiž postihuje právě je.

Dva měsíce jsem se necítila úplně dobře. Špatně se mi dýchalo, byla jsem unavená. Nakonec jsem se nechala pro jistotou prohlédnou­t plicní lékařkou.

 ?? Foto: MaVe PR ?? Přemohla rakovinu Areta E. si nejprve myslela, že má respirační onemocnění, rakovina plic totiž nebolí. Nakonec nemoc přemohla.
Foto: MaVe PR Přemohla rakovinu Areta E. si nejprve myslela, že má respirační onemocnění, rakovina plic totiž nebolí. Nakonec nemoc přemohla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia