MF DNES

Nádraží ovládne kultura

Praha 6 příští rok přestaví bývalé nádraží v Bubenči na komunitní centrum Univerzita vyvinula filtr čištěný elektřinou

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Za pár týdnů to bude přesně šest let, kdy na bubenečské­m nádraží naposledy zastavil vlak s cestujícím­i. O dva roky později zanikla i zdejší hospoda.

Od té doby druhá nejstarší nádražní budova v Praze postavená už v roce 1850 zůstává prázdná a chátrá. Právě absence jakéhokoli­v využití se na jejím stavu v poslední době výrazně podepsala. Přestože objekt nechala radnice Prahy 6 zajistit, opakovaně se stává terčem vandalů i úkrytem pro bezdomovce, na což si stěžují obyvatelé žijící v okolí.

Už brzy se ale bývalé nádraží dočká kompletní přestavby, po níž bude mít nové využití. Městská část zde vybuduje kulturní a komunitní centrum nazvané Stanice 6 podle návrhu autorů Richarda Preislera, Martina Kontry a Martina Krba. Ti se svým projektem loni v listopadu uspěli mezi padesátkou dalších uchazečů ve veřejné soutěži na nového provozovat­ele.

Podle původních plánů měly stavební práce začít ještě letos, ale nyní už je jasné, že se tak nestane. „Nabrali jsme zpoždění asi tři měsíce především kvůli koronaviru. Předpoklád­áme však, že do konce letošního roku získáme veškerá povolení a vybereme stavební firmu, která rekonstruk­ci provede,“popisuje aktuální situaci místostaro­sta Prahy 6 pro správu majetku a kulturu Jan Lacina (STAN).

V takovém případě by obnova vnitřních prostor, ale i vnější strany a bezprostře­dního okolí začala příští rok na jaře a trvat by měla zhruba 12 měsíců. Podle dřívějších informací je předpoklád­aný rozpočet akce 14 až 20 milionů korun.

Aktuálně vzniká podrobná projektová dokumentac­e pro stavební povolení, na které se podílejí autoři vítězného návrhu i architekt, kterého letos vybrala radnice. Stále však není jistě, že už teď půjde vše hladce. Poměrně zásadní stavební úpravy

BUBENEČ

Zpoždění památkově chráněného objektu totiž budou muset ještě mimo jiné posvětit památkáři.

Nájem jen sto tisíc ročně

Praha 6 plánuje s novými provozovat­eli podepsat nájemní smlouvu na 10 let za 100 tisíc korun. To vychází pouze na 8 333 korun měsíčně, přitom běžná cena by byla na tomto lukrativní­m místě v rezidenční čtvrti na dohled parku Stromovka řádově vyšší.

Radnice to však zdůvodňuje tím, že je pro ni prioritou kvalitní veřejná funkce, nikoliv komerční pronájem a vidina vysokých příjmů do kasy městské části. Kromě toho bude navíc Praha 6 financovat i celou opravu, naopak veškeré vybavení a budoucí provoz už si bude zcela zajišťovat nový provozovat­el.

Plán vybudovat v objektu bubenečské­ho nádraží komunitní a kulturní centrum s kavárnou vyplynul z ankety mezi občany, kterou místní radnice uspořádala už v roce 2017. Vítězný projekt Stanice 6 pak tento koncept do detailu rozpracova­l.

Podle něj konkrétně v přízemí vznikne bistro s kavárnou Peronka, jejíž název vychází z toho, že venkovní zahrádka bude fungovat přímo na peroně bývalého nádraží. Největší prostor ale bude vyhrazen pro sál s mobilním barem, kde se mají konat kulturní a společensk­é akce, jako jsou koncerty nebo divadelní a filmová představen­í. Zároveň by měl sloužit i jako komunitní centrum pro sousedské aktivity a workshopy.

Hned vedle má fungovat zázemí pro cyklisty a bruslaře, kteří vyrazí do sousední Stromovky. Součástí bude i půjčovna nebo servis se základním vybavením.

Galerie v horním patře

Čtyři místnosti v horním patře pak mají sloužit jako galerie Ostošest. „Plánujeme zde otevřít výstavu malíře Kamila Lhotáka. Jednáme o zápůjčce z Alšovy jihočeské galerie,“vysvětluje jeden z budoucích provozovat­elů Stanice 6 Richard Preisler, který mimo jiné vede i vinobar Dvojka v Praze 7 či galerii Šachta. Později by v nové galerii mohla být k vidění třeba výstava věnovaná spisovatel­i Petru Šabachovi, který v Praze 6 žil, nebo vědci Antonínu Holému.

Celý záměr aktuálně autoři vítězného projektu spolu s architekte­m dopodrobna projektují. „Ve všech podstatnýc­h bodech jsme se dohodli a nyní finalizuje­me přesné prostorové uspořádání v obou podlažích nádraží,“komentuje Preisler.

Přestože se tak historický objekt nakonec s největší pravděpodo­bnosti záchrany dočká, jeho osud byl od roku 2014 dlouho nejistý. Teprve o čtyři roky později nádraží odkoupilo od Českých drah hlavní město za 14,3 milionu korun a následně je převedlo na městskou část.

Naději na nový život má nyní i bývalá nádražní budova v Bubnech v Praze 7, kterou by měla brzy převzít nová státní příspěvkov­á organizace a během zhruba dvou let zde vybudovat Památník ticha. Ten připomene pražské Židy, kteří odtud putovali do koncentrač­ních táborů.

Naopak budoucnost rozpadajíc­ího se nádraží Vyšehrad nadále nevypadá příznivě. Hlavní město i Praha 2 o ně sice v minulosti opakovaně projevily zájem, budova však nadále zůstává beze změn v rukách soukromého majitele.

Vědci z ČVUT vyvinuli opakovaně použitelný filtrační materiál nejen do masek, který lze sterilizov­at elektrický­m proudem. Prototyp tvoří uhlíkové textilie, nanotextil­ie a elektrodov­ý systém. ČVUT koncept filtru přihlásila k patentové ochraně, tým z fakulty elektrotec­hnické (FEL) nyní hledá partnery pro zavedení do výroby. Textilní kompozit z uhlíkových textilií a polyamidov­ých nanotextil­ií lze nasadit i v systémech klimatizac­í nebo ventilací budov či dopravních prostředků. „Očekáváme široký zájem, protože navržená konstrukce umožňuje sterilizac­i filtru i nízkým a bezpečným napětím 12 voltů, přičemž struktura dosahuje teploty i 100 stupňů Celsia,“řekl vědec Lukáš Vojtěch. „Poslední poznatky o viru covid-19 ukazují, že k jeho eliminaci postačí ohřev struktur na teplotu 92 stupňů Celsia po dobu 15 minut,“dodal. (ČTK)

 ??  ?? Původně se mělo kulturní centrum Stanice 6 (nahoře) už stavět, koronaviru­s však práce na zpustošené­m nádraží (vpravo) zbrzdil.
Původně se mělo kulturní centrum Stanice 6 (nahoře) už stavět, koronaviru­s však práce na zpustošené­m nádraží (vpravo) zbrzdil.
 ?? Foto: Praha 6, Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Praha 6, Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia