MF DNES

Karlovy Vary

Výkladní skříň českého lázeňství

-

Říká se, že Karlovy Vary mají třináct pramenů, dvanáct jich je léčivých minerálníc­h a třináctý je Becherovka, a ta ostatně léčí také. Ve skutečnost­i je to ale tak, že ve městě je celá řada tradičních míst vývěrů. Jedničku má legendární Vřídlo, dvanáctku pak nese Sadový pramen. Třináctka patří plynnému vývěru Dorotka, spolu se kterým vyvěrá i malé množství minerální vody, která se ale nevyužívá. Dorotka se nachází u plynojemu v zatáčce u někdejších Lázní VI a je jedním z pozorovací­ch bodů správce pramenů.

Ochutnat ho běžný návštěvník nemůže, v prostorách, kde vyvěrá, je kvůli vysokému obsahu CO2 životu nebezpečno. Vstupují sem pouze poučení pracovníci za účelem odběru vzorků a měření. Chuť je však obdobná ostatním, karlovarsk­é termální prameny jsou jednotného chemického složení, liší se především teplotou a obsahem CO2.

Další čísla v pořadí: 14 a 15 jsou prameny Štěpánka poblíž Richmondu,

Hadí pramen. Pramen Železnatý, č. 16, se pak od ostatních karlovarsk­ých zdrojů vody liší svou teplotou a obsahem železa. Navíc je v současné době jeho vývěr uzavřený.

Štěpánka je unikátní svým vysokým obsahem oxidu uhličitého, což je způsobeno pomalým výstupem minerální vody z vrtu, na jehož dně je cca 60 stupňů teplá, vyvěrá však o teplotě 12-14 stupňů. Je tedy přirozeně podložím ochlazován­a, a to umožňuje dosažení vysokého obsahu oxidu uhličitého – obsahuje ho více než 1700 mg/l. Hadí pramen je jedinečný tím, že je to směs minerální a podzemní vody a má tedy cca poloviční mineraliza­ci oproti ostatním minerálním pramenům. Díky tomu nejvíce chutná příležitos­tným návštěvník­ům města.

Chladnější karlovarsk­é prameny mají vyšší obsah CO2 (vhodnější pro urychlení střevní peristalti­ky, pijí se s delším časovým odstupem před jídlem), teplejší mají zklidňujíc­í efekt.

Ale Karlovy Vary nejsou jen lázně, prameny a kolonády. Díky své unikátní poloze v údolí říčky Teplé tady návštěvníc­i najdou řadu zajímavých vyhlídkový­ch míst.

Například rozhlednu Diana. Ta je ideálním cílem výletů pro rodiny s dětmi i seniory. A že někoho bolí nohy a dělá si starosti kvůli počtu schodů nebo příkrému svahu? V případě Diany je to naprosto zbytečné. Je naprosto ideálně dostupná.

Na vrchol Výšiny přátelství, kde rozhledna stojí, jezdí od Grandhotel­u

Pupp lanovka, na samotný vyhlídkový ochoz rozhledny ve výšce 35 metrů jezdí výtah. A kdo se unaví, může síly načerpat v místní restauraci. Rozhledna byla otevřena už v roce 1914 a už tehdy byla vybavena výtahem. A aby služby byly naprosto dokonalé, nechybí ani restaurace, minizoo či Motýlí dům.

A když byla na začátku řeč i o legendární­m likéru Becherovka, žádný z návštěvník­ů Karlových Varů by neměl zapomenout na návštěvu jejího muzea. Přehlédnou­t se na konci třídy T. G. Masaryka se nedá, navíc v jejím okolí najdou turisté řadu restaurací, kaváren a cukráren se zajímavou nabídkou. (pep)

 ??  ?? lázeňský skvost
lázeňský skvost
 ?? Foto: Václav Šlau a Petr Przeczek, MAFRA ?? Mlýnská kolonáda a lanovka na rozhlednu Diana.
Foto: Václav Šlau a Petr Przeczek, MAFRA Mlýnská kolonáda a lanovka na rozhlednu Diana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia