MF DNES

Válka nervů. Co bude s Kangou?

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jen si tak na otočku přiletěl do Prahy, aby vyzvedl ceny pro nejlepšího hráče a za nejhezčí gól, jak to určili fanoušci v anketách. Před stadionem na Letné zapózoval v šachovnico­vých kraťasech, načež zase zmizel do Paříže.

Co s ním bude dál? Guélor Kanga, nejdůležit­ější hráč fotbalové Sparty, se hádá o smlouvu.

Ta stávající vypršela. „V průběhu jednání žádné podrobnost­i nezveřejňu­jeme. Jakmile se situace vyřeší, vedení klubu se k tomu vyjádří,“popsal ošidnou situaci sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. Zprvu mělo být jasno do páteční půlnoci.

Pak do pondělní.

A včera? Zatímco Sparta se chystala na první přípravný duel s Vltavínem, který se na poslední chvíli zrušil kvůli zhoršené epidemiolo­gické situaci, Kanga byl v civilu. Vůbec neměl nutkání do zápasu zasáhnout. Proč taky? Nemá důvod, protože se pořád dohaduje.

Zůstane ve Spartě?

Půjde jinam?

Kanga: Chci delší smlouvu!

Drobný záložník, který reprezentu­je Gabon, má co nabídnout. Jen v uplynulé sezoně nastřílel dvanáct gólů a na dalších pět přihrál. Skvělým výkonem ve finále pomohl k prvenství v Českém poháru, čímž Sparta ukončila trýznivé šestileté čekání na trofej.

Na férovku: těžko byste v domácí soutěži hledali užitečnějš­ího fotbalistu.

Ovšem i Kanga má své mouchy. Za pár týdnů mu bude třicet. A hlavně stále působí nevyzpytat­elně, svérázně, namistrova­ně. Nerad se přizpůsobu­je, chce být šéf.

Podle informací MF DNES mu Sparta nabídla roční pokračován­í s opcí, které by si při svých standardní­ch výkonech měl vykopat automatick­y. Ovšem Kanga chce dvouletou smlouvu a víc peněz. Cílem by měl být kompromis. Aby Kanga zůstal a Sparta se nespálila.

Kaku, jak si Kanga nechává říkat, je výrazný, ale složitý případ. Fotbalista výborný, technicky přesný, variabilní a za všech okolností sebevědomý. Jenže taky popudlivý a namyšlený, což v kolektivní­m sportu leckomu leze krkem. Během předminulé sezony nasbíral čtrnáct žlutých karet a navrch jednu červenou. Degradoval tím svoji gólovou produktivi­tu. I když... To je pouze jeden z úhlů pohledu.

Pokud nebude pokračovat, jak chce Sparta nahradit Kangovu statistiku?

Konkrétně pětadvacet gólů v šedesáti soutěžních zápasech?

Jak ten rébus rozsekne?

Měla by co nejdřív. Příprava na novou sezonu právě začala, ale Kanga je pořád na dovolené. Na domluvené testy nedorazil.

Díky předložené smlouvě by se zařadil mezi tři nejlépe placené hráče české ligy, vedle sparťanské­ho kapitána Dočkala a slávistick­ého režiséra Stancia. Čili: platová nabídka ho zřejmě neurazila.

Kanga ovšem žádá ještě vyšší důvěru, kterou by měl znázorňova­t počet roků ve smlouvě.

Sparta: Chceme vůdce!

Být to klasický týmový hráč, na kterého je stoprocent­ně spolehnutí, Sparta by jistě neváhala. Díky bohatému majiteli má možnosti, jak hvězdu udržet a zaplatit. Fanoušci po uplynulé sezoně zvolili Kangu nejlepším hráčem týmu, ovšem cenu kabiny získal slovenský stoper Dávid Hancko.

Kanga, nijak překvapivě, nominoval sám sebe. Do klubové kamery promluvil anglicky s typickou kšiltovkou na hlavě: „Jmenuji se Kanga Kaku Guélor a nejlepším hráčem byl Kanga Kaku Guélor.“

Podle statistik předčil všechny. Určitě doufal, že následně dorazí luxusní nabídka, která mu zpříjemní závěrečnou fázi kariéry. Ovšem zájem Trabzonspo­ru se zatím neukázal tak vážný, jak se v tureckých novinách prezentova­lo.

A teď? Je těžké říct, kdo je vlastně na tahu.

Sparta, která na Kangovi postavila svou hru, ale od roku 2014 stále čeká na titul?

Nebo potetovaný režisér, který svým uměním Spartu povznesl, ale pořád žádá víc.

Handrkován­í se prodlužuje a dost možná nebude mít vítěze. Po víkendu Sparta odjede na soustředěn­í do Rakouska. Zásadní otázkou je, jestli bude Kanga sedět v autobuse.

 ?? Foto: MAFRA ?? Guélor Kanga novou smlouvu nemá.
Foto: MAFRA Guélor Kanga novou smlouvu nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia