MF DNES

Todt o Schumacher­ovi: Věřím, že ho brzy celý svět uvidí

- Robert Sára motoristic­ký reportér MF DNES

Už je to 79 měsíců. Dlouhých 2 404 dnů. A pro širokou veřejnost stále stejná nezodpověz­ená otázka: Jak na tom skutečně je Michael Schumacher?

Teď přichází alespoň úsečná odpověď s jistou dávkou naděje.

„Michaela jsem nedávno viděl. A moc doufám, že ho brzy celý svět uvidí taky. On i celá jeho rodina pro to dělají všechno. Pořád bojuje,“uvedl předminulý víkend Jean Todt, prezident Mezinárodn­í automobilo­vé federace FIA a především velmi blízký Schumacher­ův přítel.

V roli šéfa a jezdce spolu prožili dominantní éru Ferrari z počátku milénia, pracovní vztah se ale záhy proměnil v přátelský, rodinný. Todt o Schumacher­ovi často mluví jako o dalším synovi a patří mezi úzkou skupinu, která smí někdejšího šampiona F1 po jeho nehodě na lyžích navštěvova­t. Todt – stejně jako ostatní – Schumacher­ův konkrétní zdravotní stav nekomentuj­e, ovšem teď lze z jeho výroku pro Daily Mail vyčíst, že „uzamčená zlatá klec“u Ženevského jezera se možná pro veřejnost pootevře.

Leč dál platí, že více než šest a půl roku se jen spekuluje, jak na tom Schumacher doopravdy je. Manželka Corinna informace neposkytuj­e a přísně střeží rodinné soukromí, na jakékoliv fotografie je uvaleno embargo.

Hodně se sice očekávalo od otevřeného dokumentu, který měl mít premiéru loni v prosinci, ale tu nakonec tvůrci – zřejmě na přání blízkých – odložili. Před měsícem se zase objevily zprávy, že by měl 51letý Němec podstoupit poměrně experiment­ální transplant­aci kmenových buněk u francouzsk­ého profesora Philippa Menascheho, ale teď to zdroj Daily Mail vyvrací. Prý k tomu i kvůli koronaviru nedošlo.

Schumacher­ův případ jen dokazuje, jak čas letí a jak moc se F1 za tu dobu proměnila. Než se sedminásob­ný šampion zjevil v osudný den na sjezdovce ve francouzsk­ém Méribel,

měl Lewis Hamilton na kontě 22 výher. Teď mu chybí pouhých pět k vyrovnání Schumacher­ova maxima (91 vítězství) a letos může srovnat i jeho počet světových titulů.

Syn Mick se už v závodech motokár neskrývá pod dívčím příjmením své matky (Betsch), ale hrdě závodí v šampionátu F2 a je nejspíš jen otázkou času, kdy se mu otevřou dveře do královské kategorie. Dcera Gina Maria se pro změnu stala mistryní světa v reiningu, westernové drezuře na koni.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bok po boku Michael Schumacher a Jean Todt na společném snímku z roku 2009.
Foto: Profimedia.cz Bok po boku Michael Schumacher a Jean Todt na společném snímku z roku 2009.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia