MF DNES

Muže kousl netopýr. Hrozí mu nákaza smrtelnou vzteklinou

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES

Třiašedesá­tiletý muž ze Vsetínska udělal velkou chybu. Chytil netopýra holýma rukama. Teď ho opavští lékaři chrání před rizikem smrtelné vztekliny.

Tuto nebezpečno­u nemoc se přitom v Česku díky plošnému očkování lišek podařilo vymýtit. Přesto se jí muž, který teď leží na infekčním oddělení Slezské nemocnice v Opavě, mohl nakazit.

Netopýr mu vletěl přímo do domu. „Netopýr se choval divně, hopsal po podlaze. Muž ho chytil holýma rukama a vypustil oknem ven. Předtím ho však zvíře kouslo do prstu. Jelikož netopýři se na rozdíl od lišek či psů nedají očkovat, mohou přenášet vzteklinu. U muže proto nemůžeme nákazu smrtelnou infekcí s jistotou vyloučit,“popisuje neobvyklý případ primář infekčního oddělení Petr Kümpel.

Protože na Vsetínsku ani v blízkém okolí nejsou žádná infekční lůžka a muž musí být pod lékařským dohledem, skončil v pondělí odpoledne právě v opavské nemocnici. Tamní lékaři mu hned píchli první z pěti injekcí s vakcínou proti vzteklině a v úterý přidali i speciální sérum, které si nechali poslat z meziskladu v Olomouci.

Na žádné testy, zda se muž skutečně nakazil, nečekali. Ani nemohli.

„U pacientů s podezřením na nákazu vzteklinou se testy nedělají. Kdyby u nich totiž nemoc propukla, už bychom jim nemohli nijak pomoci. Žádná léčba na tuto nemoc neexistuje. Proto na ni ve světě stále umírají lidé. Každý rok jich je odhadem až 60 tisíc, nejvíce v Asii, ale také například na Floridě v USA,“vysvětluje Petr Kümpel. Podotkl, že v Česku se nemoc fakticky nevyskytuj­e už od roku 2002. Přesto se občas objeví pacienti s podezřením na nákazu právě po kousnutí netopýrem, ale riziko může hrozit i po poranění jinými zvířaty. Vzteklina má naštěstí docela dlouhou inkubační dobu. Pokud se člověk s rizikem nákazy dostane k lékařům včas, může ho zachránit série očkování, za kterou nemocnice zaplatí necelé čtyři tisíce korun. Pacient neplatí nic. Vakcína se spolehlivě postará o vznik protilátek, které organismus ochrání před rozvojem nemoci.

„Kdysi museli lidé strpět až čtrnáct bolestivýc­h injekcí do břicha,“připomíná lékař. „Dnes dostávají očkovací látku do ramene, což téměř nebolí,“ujišťuje.

Ale v některých případech se lékaři rozhodnou píchnout pacientovi kromě očkovací látky i sérum za zhruba deset tisíc korun, vyrobené z krve člověka s protilátka­mi.

„Pokud je riziko nákazy malé, stačí vakcíny, které se píchají s odstupem 3, 7, 14 a 21 dnů. Léčba je v takovém případě možná i ambulantně. Vlastní protilátky si však organismus vytvoří až během dvou týdnů. V tomto případě je riziko nákazy tak velké, že by mohlo být pozdě,“zdůvodnil lékař nutnost séra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia