MF DNES

Vplížil se do KLDR s covidem?

Jak se covid-19 (možná) dostal do Kimovy říše, která se dosud chlubila, že se jí pandemie netýká

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Tajemný mladík Kim Geum-hjok toho za poslední tři roky svého života stihl opravdu požehnaně. Včetně toho, že přinutil severokore­jského diktátora Kim Čong-una, aby o víkendu svolal mimořádnou schůzi politbyra a vyhlásil výjimečný stav.

Před třemi roky tehdy jedenadvac­etiletý Severokore­jec nejprve dramaticky překonal nejstřežen­ější hranici světa, když se proplazil přes ostnaté dráty a minová pole a po sedmi a půl hodinách plavání v improvizov­ané vestě vyrobené z pytle na odpadky dorazil na jihokorejs­ké pobřeží. „Stále jsem plaval směrem ke světlu,“svěřil se později.

Tam a zase zpátky

Ve vytoužené nové zemi mu však po čase začala být půda horká. Nejprve přišel o práci a pak se musel skrývat. Byl totiž obviněn ze znásilnění, a tak mu z jeho pohledu nezbylo nic jiného, než aby se do kruté diktatury, která uprchlíky jakožto „lidskou spodinu“tvrdě trestá, zase nějak vrátil. Snad věřil, že ho tam uvítají jako hrdinu.

V průběhu letošního července se rozhodl pro podobnou riskantní cestu, jakou se kdysi dostal na Jih – a kupodivu byl zase úspěšný. Proplazil se odtokovou šachtou vedoucí do Žlutého moře a následně doplaval k severokore­jské pevnině.

Což o to, výkon to byl opravdu mimořádný a výjimečný. Něco podobného se nejspíš ještě nikomu jinému nepodařilo. Však si to také severokore­jští vojáci, kteří měli hlídat inkriminov­aný úsek hranice, šeredně odskáčou, jak už se Kim Čong-un nechal slyšet.

Je tu však navíc jedna podstatná okolnost, která se jeví jako ještě závažnější. Mladík totiž nedorazil do původní domoviny sám – ale s koronavire­m. Podle severokore­jských úřadů se při pobytu v Jižní Koreji nakazil a nyní jako vůbec první dopravil vir na Sever, který se dosud chlubil, že pandemie nemá v Kimově říši šanci.

Severní Korea alespoň navenek zareagoval­a panicky. Kim Čong-un dal vyhlásit mimořádný stav a neprodyšně uzavřel pohraniční město Kesong, kam navrátilce po jeho dobrodružn­é anabázi přivezli.

To všechno v době, kdy mladík sice jevil symptomy nemoci, ale testy u něj covid-19 ještě neprokázal­y. Podle zpráv severokore­jské agentury KCNA není jistý výsledek známý dodnes a muž se stále nachází v karanténě.

Možná i proto se spekuluje o tom, že celý příběh s nakaženým dvojitým přeběhlíke­m může být jen účelovou pohádkou, zcela či částečně smyšlenou. Podle některých zpráv může být pravdivý až potud, že Kim Geum-hjok se skutečně do Severní Koreje za dobrodružn­ých okolností vrátil, s jeho nákazou to však může být všelijaké. Samotní jihokorejš­tí představit­elé útěk potvrdili, uvedli však, že mladík nebyl registrová­n jako pacient s covidem-19 ani jako někdo, kdo by přišel do styku s infikovaný­mi jedinci.

Proč ten spěch?

Právě spěch s oznámením prvního případu koronaviru v Severní Koreji, byť oficiálně stále nepotvrzen­ým, se některým analytikům jeví jako podezřelý. Zvláště poté, co Pchjongjan­g tak dlouho trval na tom, že žádná tato nemoc se na jeho území nevyskytuj­e – k tomu mimochodem řada pozorovate­lů uvedla, že je to prakticky nemožné.

Někteří soudí, že Severní Koreji se incident hodil k tomu, aby mohla „bez ztráty tváře“konečně přiznat koronaviru­s na svém území, a navíc z toho nepřímo obvinit letitého jihokorejs­kého rivala.

„Je to pro režim velice pohodlný způsob, jak přiznat existenci choroby v zemi,“napsal například specialist­a na Severní Koreu Benjamin Katzeff Silberstei­n. „Poselství zprávy má znít asi takto: naše protiepide­mická opatření jsou bezchybná. Jeden případ nám však přece jen proklouzl – nikoliv však z Číny, s níž máme dlouhé hranice, ale z Jižní Koreje.“

Anabáze Kim Geum-hjoka je každopádně velice neobvyklá. Drtivá většina ze zhruba 33 000 severokore­jských uprchlíků, kteří nyní žijí v Jižní Koreji, přišla přes Čínu a následně některé země jihovýchod­ní Asie. Jen málokdo učiní tak smrtící rozhodnutí, že překoná prakticky neprodyšno­u hranici s Jihem. I když v případě tohoto mladíka mohlo jít i o hrdinství z nevědomost­i. Jeho osud ještě není uzavřen, ale při vědomí toho, jak brutálně se severokore­jský režim chová ke „zrádcům“, by si na jeho dobrý konec nevsadil nejspíš nikdo.

 ??  ??
 ??  ?? Dvojitý uprchlík Kim Geum-hjok na fotografii ze sociální sítě.
Dvojitý uprchlík Kim Geum-hjok na fotografii ze sociální sítě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia