MF DNES

50 krás: přehrada Dalešice

Ztracený ráj trampů žije svůj druhý život

- — Tomáš Blažek

Údolí Dalešické přehrady je okouzlujíc­í oblastí nejen pro rybáře či prostě milovníky vodních zátočin, divokých skal a výletů parníkem, ale i pro poutníky za nostalgií trampingu.

Právě údolí řeky Jihlavy – milovníci toho kraje prominou, protože oni výhradně používají citově podbarvený název Jihlavka – pohlcené v letech 1970 až 1979 Dalešickou přehradou je jedním ze srdečních míst trampů z Třebíče a Brna.

A také rybářů či milovníků poklidného kempování, které nabízí třeba kemp Wilsonka, kilometr jihovýchod­ně od Hartvíkovi­c. Na poloostrov­ě Lavičky bývaly letní tábory třebíčskýc­h skautů.

Pro toho, kdo zažil kaňon přehrady ještě před zaplavením, prý neexistova­lo krásnější údolí na světě. Trampové objevili údolí už v roce 1924, zpočátku přespávali ve stodolách u mlýnů, kterých na řece od Vladislavi k Mohelnu bývalo patnáct. „Dá se říct, že celý nejstarší tramping na Jihlavce byl navázán na zdejší mlýny: spousta trampských osad měla na mlýnech pronajaté místnosti, na pozemcích pronajatýc­h od mlynářů trampové pak stavěli své první chaty,“řekl třebíčský badatel a milovník Dalešické přehrady Zdeněk Prukner.

První trampský kemp vznikl ve zmíněném roce 1924 v údolí u Kozlan, první chatu si postavili v roce 1930 členové legendární trampské osady Rio de la Plata naproti Svobodovu mlýnu pod Stropešíne­m.

Tato místa, chaty a kempy už však dávno zalila voda. Tvář údolí se změnila. Ze sto metrů vysoké Wilsonovy skály, která byla do té doby také jedním z kultovních míst trampů, zmizelo 40 metrů pod hladinou nového vodního díla. Tedy komplexu přehradní nádrže Dalešice a dolní nádrže Mohelno, sloužícího se svou přečerpáva­cí elektrárno­u jako akumulátor přebytkové energie ze sousední Jaderné elektrárny Dukovany.

Nostalgie po dřevních dobách trampingu je jedním z dnešních znaků Dalešické přehrady. I když trampové museli opustit svá místa v údolí, tak mnozí nezatrpkli. Nechtěli žít jen ze vzpomínek a postavili si chaty výše v údolí nad vzdouvajíc­í se a stále kolísající hladinou přehrady. Koukali jsme na řeku, budeme koukat na jezero, říkali si.

Stovky trampských veteránů i jejich potomků se na Dalešickou přehradu stále znovu vracejí. Především na dvě pietní místa: Maxovu skálu či Maxův kříž u obce Kozlany a ke skále Halířka nedaleko Koněšína.

Obě jsou dějištěm každoroční­ch tichých setkání trampů a jejich vzpomínek na zemřelé kamarády.

Ti, které nezlákají neokázalé zříceniny hradů Kozlova na skalnatém poloostrov­ě, nedaleký Holoubek, zřícenina Čalonice u Dalešic nebo pozůstatky hradu Kokštejna u Wilsonovy skály, mohou si udělat výšlap třeba k Plešickému vodopádu u zmíněného Holoubku.

O Dalešické přehradě platí, že po zaplavení žije údolí druhý život a nad jeho krásou se i dnes tají dech. Největší krásy ale toto divoké kaňonovité údolí skrývá mimo značené a zpevněné cesty.

 ??  ??
 ??  ?? Halířova skála
Halířova skála
 ??  ??
 ??  ?? Pietní místo získalo název podle Jindřicha Halíře, který se pod skálou roku 1875 utopil. 2x foto: Tomáš Blažek, MAFRA
Pietní místo získalo název podle Jindřicha Halíře, který se pod skálou roku 1875 utopil. 2x foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia