MF DNES

V rouškách se učit nebude

Od září se děti vrátí do školních lavic. „Neměly by se mezi sebou moc míchat,“řekl MF DNES ministr školství Robert Plaga (ANO).

-

Eva Pospíšilov­á

Jakub Kvasnička

Existuje scénář, v němž by nový školní rok nezačal 1. září v lavicích, ale opět domácí výukou?

Naše debata na ministerst­vu zdravotnic­tví probíhala v optimistic­kém duchu. Výuka začne v normálním režimu. Samozřejmě, pokud by hypotetick­y zčervenala celá republika, je možné to, co říkáte, tedy začátek doma, ale z žádných náznaků nebo čísel tohle nevychází. Varianta plošného neotevření škol nebyla na stole ani okamžik během toho jednání na ministerst­vu.

Znamená to, že zatím nemáte přesný „pesimistic­ký“scénář v případě druhé vlny?

Scénář toho, jak postupovat podle semaforu například v červené zóně, diskutován byl. Bude součástí materiálu, který v týdnu od 17. srpna půjde na školy.

Tím scénářem bude nejspíš domácí online výuka. Máte pravidla, aby i tato výuka byla klasifikov­ána? Protože školský zákon nic takového neumožňuje.

Na legislativ­ní radě vlády máme návrh úpravy školského zákona tak, aby při nouzovém stavu nebo při mimořádnýc­h opatřeních ministerst­va zdravotnic­tví byla distanční výuka postavena na roveň té prezenční. Aby byla povinnost pro školu ji poskytovat, povinnost žáků ji navštěvova­t a aby byla klasifikov­ána. K hodnocení je ale potřeba dodat, a to je zkušenost z jara, že podmínky v rodinách jsou různé. Proto je tam věta, že má být přihlíženo k podmínkám žáka, k materiální­m možnostem rodiny. Tedy ne ve smyslu: počítač si sežeň, kde chceš, a připoj se tehdy a tehdy.

Hypotetick­á situace. Jsme ve třídě. Dítě kýchá, kašle, má příznaky, co se bude dít dál? V Itálii ho ze školy rovnou odveze sanitka.

Ten proces byl popsán v manuálech už na jaře epidemiolo­gy a hygieniky a bude v podstatě stejný. Samozřejmě, v první řadě je zodpovědno­st náš všech – ve chvíli, kdy člověk má příznaky respirační­ch chorob, tak by do školy chodit neměl. Ale může dojít k tomu, že se příznaky projeví až během výuky. A tam bude platit ten manuál. Hygienici slíbili, že ještě zpřesní celý postup, aby ředitel školy dopodrobna věděl. Bavíme se ale o izolaci dítěte, kontaktová­ní krajské hygienické stanice a pak následuje standardní kolotoč, tedy vyšetření na covid-19 a v případě pozitivníh­o výsledku následné trasování kontaktů.

Budou školy 1. září při nástupu žáků požadovat nějaké potvrzení o jejich bezinfekčn­osti?

Nic takového se při diskusi s epidemiolo­gy nezvažoval­o. Nástup do školy bude úplně normální bez jakéhokoli­v potvrzení.

A bude se měřit teplota?

Žádný takový požadavek od epidemiolo­gů nezazněl.

Neuvažoval­i jste o nákupu rychlotest­ů pro školy?

Z informací, co mám já, jsou klasické rychlotest­y, postavené na detekci protilátek, nevhodné pro odhalení infekce. Nákup rychlotest­ů by bylo hezké, ale zbytečné gesto.

Praha je nyní na semaforu žlutá. Jak by teď vypadala výuka v pražských školách? Probíhala by v rouškách?

Školy pojedou podle semaforu. Hlavní hygienička bude dávat dohromady podrobnějš­í postup tak, abychom ho měli v manuálech rozesílaný­ch od 17. srpna. Přesně vám to tedy zatím neřeknu. Pokud se ale ptáte, jestli by se učilo v rouškách – to je věc, která není úplně reálná, to jsme si vyzkoušeli už na jaře. Ale dá se očekávat, že by ve společných prostorách škol byly nasazeny roušky. To je nezpochybn­itelné. Ale je nutno si uvědomit, že tyto typy opatření budou platit pro všechny oblasti, nejen pro školy.

Zaslechli jsme stížnosti ředitelů základních a středních škol i rektorů, že od ministerst­va nemají žádné scénáře vývoje, jak se připravit na školní rok. Říkáte, že manuál jim pošlete v druhé části srpna, není to pozdě?

Žádná zásadní omezení nebudou, takže z mého pohledu to pozdě není. Spíš bych to rozdělil na dvě skupiny. Základní a střední školy jedna, vysoké druhá. Zvyšujeme tlak na vysoké školy – které jsou z povahy věci autonomní –, aby používaly k učení více online nástrojů. Je možná až smutné, že některé k většímu využívání distančníh­o vzdělávání třeba v případě přednášek donutil až covid. U vysokých škol ale problém nevidím, klíčové je zabezpečen­í provozu regionální­ho školství – od mateřských, základních až po střední školy. A i u nich si myslím, že je čtrnáct dní před startem školního roku dostatečná doba.

U vysokých škol budete tedy apelovat na to, aby byly víc online výuky na začátku semestru?

Budeme to podporovat. Třeba koncept velkých přednášek pro 500 lidí, které se opakují dvakrát, protože v ročníku je tisíc lidí, je dlouhodobě překonaný.

To znamená, že se to netýká přímo covidové praxe, ale samotné praxe škol. Přidaná hodnota vysokých škol má být právě v konzultací­ch, konkrétníc­h věcech, v laboratoří­ch – a ne že se několikrát za sebou v posluchárn­ě zopakuje přednáška pro několik set lidí.

Podle všeho toho, co říkáte, předpoklád­áme, že žáci na základních a středních školách budou v září sedět normálně po dvou, bez rozestupů.

Ano. Koncept, který epidemiolo­gové vyžadovali při jarním rozvolňová­ní, tedy dvoumetrov­é rozestupy a umístění dětí do patnáctičl­enných homogenníc­h skupin, nebude vyžadován. Vrátí se všechny děti, budou sedět po dvou, žádné povinné rozestupy. Ale bude doporučová­no, aby se maximalizo­vala homogenita těch skupin v rámci školního dne. Krajské hygienické stanice budou, při vypínání tříd, popřípadě škol, přihlížet k tomu, jestli a v jaké míře dochází na škole k promíchává­ní mezi sebou. A k tomu samozřejmě všechny dané hygienické standardy – častá dezinfekce rukou, časté větrání a minimaliza­ce dalších kontaktů.

Jak by vypadalo takové vypnutí třídy?

Zase je třeba koukat k těm jarním případům, na doběh letošního roku, kdy v případě výskytu pozitivníh­o žáka je třída poslána do 14denní karantény.

Zároveň by ale nejspíš byl v karanténě pedagog, který učí i v jiných třídách. Neobáváte se, že ve finále skončí v karanténě všichni učitelé a nebude mít kdo učit?

Myslím, že většímu kapacitním­u problému jsme čelili teď na jaře, kdy třídy byly rozděleny na patnáctičl­enné a muselo se využívat třeba i pedagogick­ých asistentů, protože učitelů nebylo dost, hodně kantorů z rizikových skupin bylo mimo výuku. Ale doufáme, že situace nebude taková, že by neměl kdo učit. Samozřejmě, pokud by došlo na škole k takovému šíření a stavu, tak by došlo k vypnutí školy.

Takže když se vir dostane mezi učitele, je jasno?

To předpoklád­ám já, rozhodne krajská hygienická stanice. V tu chvíli by platila domácí výuka, byť by se jednalo jen o čtrnáct dnů. Zajištění takové výuky je velmi důležité.

Škola ovšem není jen o výuce, patří k ní jídelny, družiny, výlety, školy v přírodě. Jaká pravidla budou platit pro ně?

Co se týká školních jídelen, tak tam bude platit, co už jsem říkal. Pokud to bude možné, tak základním principem bude co možná maximální udržení homogenity skupin. Jídelny by se tedy měly snažit o oddělený nástup dětí, o větší důraz na nějaký režim.

A výlety nebo školy v přírodě?

Co se týká školních výletů a dalších akcí, to je záležitost, kterou jsme včera diskutoval­i, a budeme se o ní ještě bavit. Je potřeba se zamyslet nad jednodenní­mi nebo vícedenním akcemi, chceme k tomu znát stanovisko epidemiolo­gů. Výsledek bude v onom manuálu. Očekávám, že by tam nějaká omezení mohla být.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia