MF DNES

Zemanovci: zkusíme to příště

-

Do podzimních krajských voleb zbývají ještě dva měsíce, ale už teď je jasné jméno prvního poraženého. Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ) totiž nepodala kandidátní listiny ani v jenom z krajů.

Strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, přitom při minulých krajských volbách slavila nečekaný úspěch a pronikla do devíti krajských zastupitel­stev. Zemanovci tehdy v deseti krajích kandidoval­i v koalici se Stranou přímé demokracie Tomio Okamury, ve zbylých samostatně.

„SPOZ jako taková nebude v krajských volbách 2020 kandidovat, momentálně jsou prioritou volby do Poslanecké sněmovny, které by se měly konat v říjnu 2021. Těmto volbám věnujeme veškerou svoji činnost a úsilí,“uvedl pro MF DNES předseda strany Martin Šulc.

Ještě na březnovém sjezdu, kde byl Šulc zvolen předsedou, prezident Zeman vyzval, aby se strana snažila získávat výrazné osobnosti na komunální i krajské úrovni nebo aby bojovala za přímou volbu starostů a hejtmanů.

Strana odpískala i podzimní senátní volby. „SPOZ nepostaví žádného svého kandidáta na senátora,“potvrdil Šulc. Ještě před čtyřmi lety měla několik senátorů a ambici založit vlastní klub, a v Senátu zasedal i její tehdejší předseda Jan Veleba nebo agrární podnikatel František Čuba. Klub, pro jehož založení je potřeba pět členů, měla tehdy společný s komunisty.

Strana zatím nepodpořil­a jiný subjekt ani kandidáta. „Co se týče podpory jiného politickéh­o subjektu, hnutí či kandidátů na senátory, tam o tom ještě předsednic­tvo SPOZ jedná,“dodal Šulc.

Všechny současné kroky zemanovců podle Šulce úzce souvisejí s myšlenkou, se kterou kandidoval na předsedu SPOZ. „Naším cílem, tedy cílem zemanovců, je projekt sjednocené levice tak, aby se přestaly tříštit možné hlasy na levici,“dodal.

Strana vznikla z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana v roce 2009, ustavující sjezd měla v březnu 2010, kdy byl předsedou zvolen Zeman. Partaj je s prezidente­m úzce spojena a v minulosti střídavě vkládala do svého názvu a opětovně z něj vypouštěla slovo zemanovci. Pod Zemanovým vedením uskupení také dosáhlo svého největšího úspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010, kdy získalo 4,33 procenta. Ten už nikdy nezopakova­lo, v posledních volbách v roce 2017 oslovilo 0,36 procenta voličů. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia