MF DNES

Praha prolomila rekord, dva kraje zavádějí roušky

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl v úterý v Česku druhý nejvyšší od konce června. Nejvíce jich je v hlavním městě

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Případů koronaviru v Česku dál přibývá po stovkách. Laboratoře v úterý nově diagnostik­ovaly 275 lidí. To je v červenci druhé nejvyšší číslo. Rapidně přibylo případů v hlavním městě. Hygienici k úternímu večeru evidovali 101 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek v Praze od začátku epidemie v Česku.

Za rostoucím počtem nakažených v Praze stojí podle hygieniků z velké části ohnisko v baru Techtle Mechtle. Ten údajně 11. července navštívila dívka, která zřejmě trpěla covidem-19 a rozšířila jej mezi skupinu sportovců a dalších. Ke včerejšku hygienici v souvislost­i s uvedeným podnikem evidovali 158 nakažených – 90 se večírku účastnilo přímo, zbývajícíc­h 68 jsou jejich kontakty.

Na vysokém nárůstu počtu nakažených v hlavním městě se podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové podílejí i tábory, v jednom příměstské­m bylo 19 nakažených. Zároveň se objevují různé ojedinělé případy. Většina hlášených onemocnění má však podle Jágrové známý zdroj nákazy.

„Přestože je počet hlášení velmi vysoký, stále se držíme s komunitním přenosem do 20 procent celkového počtu hlášení,“uvedla Jágrová v Českém rozhlase. Pražští hygienici podle ní připravují zavedení povinnosti nošení roušek ve všech veřejných budovách.

Nyní v Praze platí povinnost zakrytí úst a nosu kromě nemocnic i v dalších zdravotnic­kých zařízeních, například v lékárnách nebo čekárnách u lékaře. Mimoto je nutné nosit roušky v metru. V povrchové MHD to magistrát a dopravní podnik doporučují.

Kvůli zhoršující se situaci vyšla Praha nejhůře v nové klasifikac­i českých regionů podle stupně nakaženost­i. To je podle Jágrové špatně. „Není možné, aby se porovnával­a Praha s Pelhřimove­m. Údaje ze semaforu nejsou určeny pro Prahu, která se parametrům vymyká a musí se hodnotit jinak,“uvedla. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svolal na dnešek bezpečnost­ní radu, která se bude semaforem zabývat.

Roušky v domovech pro seniory

Rouškám se od včerejška nevyhnou lidé ani v Jihočeském­u kraji a na Vysočině. Na Vysočině je musí mít ve zdravotnic­kých zařízeních, lékárnách a sociálních službách, v Jihočeském kraji v nemocnicíc­h, domovech pro seniory i na úřadech. Na Prachatick­u je opatření ještě přísnější – lidé tam musejí nosit roušky ve všech veřejných vnitřních prostorách.

V obou regionech se v posledních dnech objevila ohniska se zvýšeným výskytem nákazy. V Jihlavě covidem-19 onemocnělo 57 lidí z Alzheimerc­entra – 40 klientů a 17 zaměstnanc­ů. Armáda proto do centra posílá 15 vojáků, kteří budou pomáhat s péčí o klienty.

Na jihu Čech nemoc silně zasáhla ubytovnu na Prachatick­u, kde žijí zahraniční zaměstnanc­i jedné firmy. Podle informací ČTK jde o společnost Intica Systems. Ta je zatím zavřená a 330 jejích pracovníků včera absolvoval­o testy.

Podle ředitelky jihočeské hygieny Květoslavy Kotrbové je z 23 nakažených z ubytovny 17 cizinců. „Dva jsou v nemocnici,“řekla. Velká část zahraniční­ch pracovníků je z Maďarska a bydlí na jedné ubytovně, kde se nákaza objevila minulý čtvrtek. S využitím ČTK

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Fronta na testy V Prachaticí­ch začalo včera testování více než tří set zaměstnanc­ů zasažené firmy Intica Systems.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Fronta na testy V Prachaticí­ch začalo včera testování více než tří set zaměstnanc­ů zasažené firmy Intica Systems.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia