MF DNES

Muže kousl netopýr. Hrozí mu nákaza vzteklinou

-

Zatímco vakcína pomáhá organismu aktivně vytvářet vlastní protilátky, sérum v injekci dodá tělu hotové, pasivní protilátky.

„Část séra jsme aplikovali přímo do místa zranění. Ale protože do prstu by se celá dávka o objemu deset mililitrů nevešla, další část jsme píchli do svalu,“líčí opavský odborník na infekční nemoci.

Výhodou séra je podle něj rychlé dodání protilátek. Nevýhodou riziko alergické reakce. To je také hlavní důvod, proč si chtějí lékaři pacienta několik dní pohlídat na lůžku.

Odborník na obratlovce a současně ředitel České společnost­i na ochranu netopýrů Tomáš Bartonička říká, že u nás se lidé nejčastěji setkávají se dvěma druhy těchto chráněných létajících savců.

„V domech jsou to netopýři hvízdaví (Pipistrell­us pipistrell­us), malincí letouni vážící průměrně kolem pěti gramů. U těch nehrozí, že prokousnou kůži, ani když s nimi člověk manipuluje. A pak je to netopýr rezavý (Nyctalus noctula) vážící 25 gramů. Při manipulaci s ním je potřeba mít se na pozoru,“míní.

Muž ze Vsetínska nechtěl o své zkušenosti s kousajícím netopýrem mluvit s redakcí MF DNES, ale ošetřující­m lékařům řekl, že šlo o velmi malého netopýra.

„Dokonce se domníval, že to bylo mládě. Ale prst mu tedy prokousl pořádně,“dodává primář Kümpel. „Takže rozhodně nedoporuču­ji brát žádného, ani malého, netopýra do holých rukou,“varuje.

Totéž radí na svém webu i Česká společnost pro ochranu netopýrů ČESON. „Najdete-li poraněného nebo zdánlivě zdravého, ale nelétající­ho netopýra, nikdy na něj nesahejte holýma rukama (kvůli riziku pokousání), ale v rukavicích nebo pomocí hadru, kapesníku a podobně ho opatrně uchopte a umístěte třeba do papírové krabice, z níž nemůže uniknout, do přítmí a pokojové teploty. Pak neprodleně kontaktujt­e odborníky na netopýry nebo stanici pro zraněné živočichy ve vašem regionu. Pokud se však takového netopýra bojíte, je nejlepší sehnat odborníka, který si ho odnese,“radí ochránci ve své poradně.

A přidávají také návod, jak mají lidé postupovat, když se netopýr náhle ocitne v jejich domácnosti: „Pokud vám netopýr vletěl do bytu, nepodléhej­te panice. Otevřete okno, zavřete dveře do dalších místností a zhasněte. Netopýr si většinou po chvíli najde cestu ven sám. Pokud nevyletí sám, vezměte ručník či něco podobného a snažte se ho opatrným máváním vyhnat. Pokud si netopýr sedne, můžete ho vzít do ruky, ale zásadně v silné rukavici, která se nedá prokousnou­t. Za tmy ho pak vypusťte ven.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia