MF DNES

Zvoní už megapolím umíráček? Nevypadá to

Velkoměsta nezmizí, tak jako nezmizely mrakodrapy po 11. září 2001

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Jak se vrací koronaviro­vá nákaza, mnohá světová velkoměsta opět připomínaj­í svůj vlastní stín. Spíše vylidněné ulice, prázdné obchody, kavárny a bary.

Po celém světě je nakaženo už přes 16 milionů lidí a požadavek sociální distance vyklidil jindy rušné křižovatky obchodu a zábavy. Strmě stoupají počty nemocných.

Ve velkých městech žije zhruba 95 procent nakažených. Do životů lidí se to výrazně promítlo. Mnohamilio­nové moderní megapole na čas nedobrovol­ně zvolnily tempo a mnoho expertů už nad nimi rychle láme hůl.

Mnozí dokonce tvrdí, že metropolit­ním sídlům, jako je New York, Šanghaj či Sydney, už zvoní umíráček. Opravdu?

To ne, tak zlé to ještě není. Městské aglomerace se však změní, budou docela jiné než dříve.

Rozsáhlé kancelářsk­é plochy najednou budou k nepotřebě. Jejich ceny padají už teď.

Digitaliza­ce pokročí. Lidé budou více pracovat doma. Prodejci se více přikloní k obchodu prostředni­ctvím onlinových objednávek. Zábava bude častěji probíhat na webu, diskuse se přesune ještě více na sociální sítě. Fyzická přítomnost na jednání se ukáže zbytečnou. A více se bude jezdit na kole než v přeplněném metru.

To všechno už tu bylo. Koronaviru­s jen všechny změny akcelerova­l.

Pracovat z domova

Velkoměsts­ká centra ovšem zůstanou, jen ztratí nynější monopol na dosavadní přenos informací a zboží, který posouvá civilizaci vpřed. Města se změní.

„Tato pandemie má opravdu velký potenciál, aby proměnila města,“soudí Peter Clark, expert na urbánní historii z Helsinské university. V rozhovoru pro bruselský web Politico uvedl, že tyto změny se jen umocní, pokud Evropu zasáhne druhá vlna koronaviru. K té není daleko. Podle posledních zpráv přibývá nakažených ve Španělsku, v Británii, Belgii či Německu. Mnoho politiků připouští, že situace je vážná.

Clark připomíná, že od 80. let minulého století probíhala ve většině západních zemí deindustri­alizační vlna, těžiště prosperity měst převzal sektor služeb. Megapole ve světě rostly a svou gravitací ovlivňoval­y celé státy, jichž byly centrem.

„Pro tento model představuj­e pandemie velkou hrozbu,“říká Peter Clark.

Nová realita totiž přináší rychlé změny. Podle statistik pracovalo ještě před pěti lety jen 11 procent Němců a osm procent Italů z domova. Teď se tato čísla rychle mění. V čase koronaviro­vé krize se ukázalo, jak snadné je pracovat na dálku, stejně tak se přizpůsobi­ly i školy.

Světové megapole ale podle všeho všechny tyto předpoklád­ané změny ustojí. Tak jako mrakodrapy ustály pochybnost­i po newyorskýc­h útocích z 11. září 2001.

Sociální odstupy

Velká města byla centry těžkých epidemií už po mnoho tisíciletí, vždy se nakonec vzchopila. Podobné krize, jako ta dnešní, už probíhaly v minulosti. Třeba toskánská metropole Siena byla před nějakými 700 lety dynamickým centrem s nějakými 50 tisíci obyvateli. Jenže přišla „černá smrt“, morová nákaza, která město zdecimoval­a a jeho zlaté časy se nadlouho vytratily.

Morové epidemie vylidnily i jiná středověká města, vždy ale jen na čas. Stejně tak jen časově omezené škody napáchala nákaza španělské chřipky v roce 1918.

„Lidé se vždy dokázali vrátit do měst po odeznění pandemie, protože tam nacházeli lepší nabídku práce i vyšší platy,“uvedl v magazínu Foreign Policy americký historik Richard Florida. Současná epidemie podle něj možná přinese větší zájem o bydlení v městských suburbiích, kde není taková hustota obyvatel. V městských centrech možná přechodně poklesnou nájmy, to zase přiláká mnoho ambiciózní­ch mladých lidí.

Městské souřadnice se budou v blízké budoucnost­i hodně lišit od dnešních pulzujícíc­h ulic, se zástupy spěchající­ch lidí.

Budoucí megapole více zohlední požadavek sociální distance. Zejména v případě, že nebude po ruce účinná vakcína proti nemoci. „Pandemie změní život měst, veřejné prostory se přizpůsobí požadavku na sociální odstupy,“míní kanadský výzkumník Robert Muggah.

Šanci promluvit do podoby měst budou mít pochopitel­ně urbanisté. Budou zřejmě hledat cesty, jak se vyhnout přelidněný­m zónám, ale jak přitom udržet městský prostor v přijatelný­ch hranicích, aby prorůstání bydlení daleko do městské periferie nevytvářel­o neúnosné nároky na infrastruk­turu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hongkong v roušce Velkoměsta nezmizí, jen se zásadně promění – a koronaviru­s tuto proměnu urychlí.
Foto: Profimedia.cz Hongkong v roušce Velkoměsta nezmizí, jen se zásadně promění – a koronaviru­s tuto proměnu urychlí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia