MF DNES

Traktor a vodka jako všelék: Lukašenko prý přechodil covid

-

Nejprve zlehčování situace a popírání existence koronaviru v Bělorusku. Potom rady léčit nákazu pitím vodky, chozením do sauny nebo prací na poli a ježděním na traktoru. Teď běloruský prezident Alexandr Lukašenko říká, že nemoc covid-19 bez příznaků „přechodil“. Začátkem týdne mu to prý oznámili lékaři. „Jak jsem říkal dříve, 97 procent našich obyvatel prodělá tuto nemoc bez symptomů. Bohudík, i já jsem se zařadil do tohoto zlatého fondu Běloruska,“prohlásil Lukašenko. Kdy přesně nemoc prodělal, nicméně neupřesnil.

Prezident se přitom v posledních týdnech zúčastnil řady mezinárodn­ích jednání, mimo jiné například se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem či premiérem Michailem Mišustinem. Setkání provázela podání si ruky i objetí. Žádný ze státníků neměl roušku, poznamenal­a média.

Bělorusko jako jedna z mála evropských zemí nepřijala žádná bezpečnost­ní opatření. V době, kdy evropské státy zavíraly hranice a vyhlašoval­y nouzové stavy, se v zemi naopak konala řada masových akcí. Jako jediná v Evropě se hrála i běloruská fotbalová liga. V květnu se pak u příležitos­ti výročí konce druhé světové války konala slavnostní vojenská přehlídka, kterou sousední Rusko odložilo na červen.

Lukašenko pandemii několikrát označil za psychózu, za níž stojí politika. „Lepší je zemřít vestoje než žít na kolenou,“prohlásil v březnu v rozhovoru viditelně dobře naladěný prezident během hokejového utkání, v němž si jakožto vášnivý hokejista sám zahrál.

Ministerst­vo zdravotnic­tví eviduje v 9,5milionové zemi od propuknutí infekce přes 67 360 nakažených, z nich 543 onemocnění podlehlo. Denní přírůstek včera činil 152 nakažených. Statistiky přitom ukazují, že více než 60 tisíc infikovaný­ch se už uzdravilo. Už začátkem července Lukašenko proto ohlásil, že země nákazu porazila a zachovala si přitom „zdravý politický rozum a lidovou moudrost“. (nes)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia