MF DNES

Paroubek a klepání na bránu ČSSD

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Minulý Politický diář popisoval spory sociálních demokratů o podobu kandidátky v jejich někdejší voličské baště – Ústeckém kraji. Tamní 1. náměstek hejtmana Martin Klika a šéf ústecké ČSSD Miroslav Andrt tam dali dohromady kandidátku nazvanou Lepší sever se zástupci hnutí Ústecké fórum občanů (UFO) a ProMOST. Kandidátku jim ale kvůli řadě sporů odmítlo schválit vedení strany v čele s Janem Hamáčkem, jež začalo vytvářet jinou listinu v čele s exposlance­m Jaroslavem Krákorou, na které se podílel i někdejší zlopověstn­ý socialista Petr Benda, který posléze odešel s Jiřím Paroubkem do subjektu LEV 21.

„Klika s Andrtem nejspíš ve straně skončí a budou pokračovat v projektu Lepší sever. Proti nim se postaví samostatná kandidátka ČSSD v čele s Krákorou a nejspíš i Bendou. Bita na tom bude ČSSD jako celek,“stálo v textu z minulého týdne.

Na začátku tohoto pozastavil­o hned 34 sociálních demokratů z Ústeckého kraje včetně Martina Kliky s Miroslavem Andrtem své členství ve straně a do voleb půjdou se stejnou kandidátko­u coby nestraníci. Předseda Hamáček se mezitím opravdu dohodl s Krákorou a Bendou, kteří tam postavili jinou kandidátní listinu. Benda na ní bude na čtvrtém místě, oficiálně coby nominant hnutí Pro zdraví a sport. Hamáčkovi nevadí ani jeho kontroverz­ní minulost a nepříliš dobrá pověst, ani odchod z ČSSD k Paroubkovi, dokonce ani fakt, že před třemi lety kandidoval za ultrapravi­covou Dělnickou stranu sociální spravedlno­sti jako lídr na Liberecku.

„Osobně to pokládám za chybu, nicméně to byl úspěšný předseda ČSSD v Ústeckém kraji. Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím,“komentoval to pro Právo Hamáček. Jistě, to se stává každou chvíli. Prostě si jen tak jdete, uklouznete a najednou koukáte, že jste lídrem partaje nahnědlé jak plína novorozenc­e.

● S comebackem Petra Bendy se opět objevily úvahy o návratu bývalého předsedy Jiřího Paroubka do sociální demokracie. Respektive přiživil je hlavně sám Paroubek, když v tomto duchu promluvil pro server iDNES.cz. Kromě jiného tam řekl, že s Hamáčkem dodnes zdarma konzultuje některé programové či ideové věci a na přímý dotaz, zda a kdy se hodlá do strany vrátit, odpověděl: „Není to vyloučeno. Až přijde ten správný čas.“

To si ovšem Jiří Paroubek nejspíš ještě počká. Připomeňme, že už v červnu 2017 ho do ČSSD dokonce téměř jednoznačn­ě přijali v Cerhenicíc­h na Kolínsku. Mezi socialisty to ale chodí tak, že aby byl návrat do partaje možný, musejí to odsouhlasi­t krajská a obvodní organizace, odkud daný politik ze strany odešel. To jsou v Paroubkově případě Praha a její pátá městská část. V obou má bývalý předseda dodnes řadu odpůrců. Návrat mu neschválil­i tehdy, a dokud bude pražskou ČSSD ovládat Miroslav Poche a lidé kolem něj, může Paroubek nejspíš na comeback zapomenout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia