MF DNES

Dokument o Banksym a graffiti bohužel sází na jistotu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

„Byl to smrkáč, co stál opodál a ostatní si ho nevšímali,“vzpomínají v dokumentu Banksy a vzestup pouličního umění kolegové na začátky světoznámé­ho a doposud neodhalené­ho autora slavných a mnohdy kontroverz­ních děl. Téměř dvouhodino­vý film režiséra Elio Espany do své nabídky v červenci zařadilo HBO Go. Chronologi­cky sleduje zrod graffiti scény a dalších forem pouličního umění, a to především v New Yorku a Bristolu, kde se fenomén jménem Banksy zformoval. Seč se tvůrci ze zřejmých důvodů rozhodli využít jeho jméno v názvu filmu, umělce v něm zastupují především již dříve vyřčené myšlenky, reprodukov­ané hlasem nejmenovan­ého herce. Když tedy přijde na Banksyho, s výrazně cennějším svědectvím přichází jeho souputníci, mezi kterými ve vyloučené bristolské čtvrti Barton Hill tříbil svůj talent.

„Slyšel jsem, že někde v Barton

Hill je zeď na graffiti, jenže tátu tam jako kluka zmlátili a ukradli mu kalhoty, takže mě vždycky před tou čtvrtí varoval. Nakonec se z ní ale vyklubal nejinspira­tivnější pás betonu v Bristolu. Každý víkend jsem se tam vypravoval,“zmiňuje v dokumentu.

Jak ale Banksy rostl, bylo patrné, že jen u graffiti nezůstane. A dobře udělal. Už jen proto, že jej někteří v dokumentu označují za průměrného writera, ale skvělého konceptuál­ního umělce. Sklon k jiné formě pouličního umění se začal objevovat záhy, inspirací mu byl pařížský fenomén Blek le Rat a pohonem politická i společensk­á nestabilit­a ve Velké Británii. Zúčastněné umění je Banksymu konec konců vlastní dodnes. Jen občas trochu přitvrdí a kulturnímu establishm­entu ukáže, že se navzdory tvrzení některých chytrých hlav jeho přímou součástí nikdy nestane.

Formálně Espanův dokument nepřináší nic nového – mluvící hlavy doprovozen­é desítkami minut dobových ilustrační­ch záběrů. Žádné třaskavé klenoty z archivů ani doposud neviděné amatérské záběry. Jen zcela přirozené, i když už bohužel lehce odosobněné vzpomínání těch, kdo se kvůli své vášni pro graffiti a pouliční umění rozhodli postavit na hranu zákona i za ni. Ne nadarmo v anglickém názvu filmu české pouliční umění nahrazuje takzvané „outlaw art“, tedy umění mimo zákon. Škoda, že si alespoň trochu risku nedovolil ani sám Espana.

 ?? Foto: HBO ?? Tajemný fenomén Banksy svou identitu pečlivě skrývá.
Foto: HBO Tajemný fenomén Banksy svou identitu pečlivě skrývá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia