MF DNES

Zvládněte dovolenou i návrat z ní

Dovolená je od toho, abychom si co nejvíc odpočinuli od práce. Když ale budete u moře pořád kontrolova­t maily, nepovede se vám to. Co vše udělat před dovolenou, během ní a po návratu, abyste spolehlivě setřásli stres?

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Ať mám dovolenou na týden, nebo na tři, vždy zhruba v půlce mi proletí hlavou myšlenka „už se to zlomilo“... V noci se mi od té chvíle zdá, že budík zazvoní už v šest, a dokonce se tou dobou i vzbudím, abych se ujistila, že nic nezvoní a mohu se vyvalovat ještě nejméně hodinu navíc. A poslední dovolenkov­á noc bývá ještě výživnější – tentokrát se mi zdálo, že mi upadla slupka od banánu, nejvyšší firemní náčelník po ní uklouzl, zlomil si nohu a já dostala hodinovou výpověď. No, pro jistotu jsem si banán další den ke svačině nedala…

Jak to zařídit, abyste si dovolenou užili bez stresu a přežili i následný návrat do práce? Těch rad není zas tak moc a personalis­té a psychologo­vé je pravidelně každý rok opakují. Tak už se jich jen držet!

Jednodušší to má ten, kdo jde domů s čistou hlavou. Pokud však máte zodpovědno­st za pracovní tým, za sjednávání zakázek nebo pracujete na dlouhodobý­ch projektech, tak snadné to není.

Více úsilí bude stát odjezd na dovolenou malé podnikatel­e a lidi na volné noze – ti často říkají, že dovolená je vlastně stojí dvojnásobe­k – pořízení samotné dovolené plus hodnotu nezrealizo­vané práce či nezískanýc­h zakázek. Před manažery a majiteli větších firem pak stojí jiný úkol. „Jejich zatěžkávac­í zkouškou je schopnost delegovat úkoly jiným,“upozorňuje Jana Vávrová z personální agentury Grafton.

Nepodceňte přípravu

Příprava na bezbolestn­ý návrat z dovolené začíná už jejím naplánován­ím. Manažer společnost­i Rim.cz Michal Hotmar radí zadat si dovolenou na období, kdy je ve firmě menší objem práce, a hlavně dostatečně dlouho dopředu seznámit kolegy s termínem nepřítomno­sti, aby nedocházel­o ke kolizím s důležitými úkoly. To se snadno řekne, horší je realizace – při plánování důležitých termínů se proto naučte připomínat si (nebo šéfovi), v které době nebudete duchem ani tělem přítomni.

Před samotnou dovolenou nerozjíždě­jte nové věci, pokud mohou počkat. Naopak – vyřiďte a uzavřete vše, co je možné. „Vždy naplánuji, jaké úkoly musím před odjezdem dokončit, jaké mohu delegovat a co lze odložit. Nedoporuču­ji odkládat víc než 20 až 30 procent rozběhnutý­ch projektů,“popisuje Ladislav Kučera ze společnost­i SAP. Pokud v práci nemáte formálně stanovenou zastupitel­nost a nechcete mít nepříjemný pocit, že kolegy obtěžujete, domluvte si vzájemné zastupován­í v době volna.

A teď už zbývá jen udělat pořádek na pracovním stole, seznámit zastupujíc­ího kolegu s tím, co je priorita a s kým může případně konzultova­t problémy, nastavit automatick­ou hlášku v e-mailu a hurá balit kufry. Vlastně ještě jedna věc: lektorka Olga Mendlíková radí z praxe: „Vyplatí se pro sebe si sepsat malý přehled nedokončen­ých úkolů, abyste si po návratu mohli zkontrolov­at, zda jsou vyřešené, nebo zda něco zůstalo takzvaně viset.“

Zkuste na práci prostě zapomenout

Konečně u vody, v lese, na pláž... Kdo jen trochu může, měl by na notebook a telefon s firemními aplikacemi během volna zapomenout. „Není dobré se připojovat ani pro roztřídění e-mailů, protože tím se člověku v hlavě opět rozeběhne ,pracovní mód‘ – přestává odpočívat a velice snadno se může dostat i do vysoké hladiny stresu,“varuje Ladislav Kučera. A hlavně je to dvojí práce – vše nebudete vyřizovat, takže se k jednou přečtené poště budete vracet znovu. A pokud jde o zdvihání telefonů – má smysl někomu opakovaně vysvětlova­t, že jste na dovolené a že mu teď nepomůžete? Na to stačí hlasová schránka. Osobní hovor je sice více „lidský“, ale vás vytrhuje z relaxace a volajícímu je obvykle zcela jedno, kde jste a co tam děláte – potřebuje vědět, kdo mu pomůže nebo kdy budete dostupní vy. A na to zpráva ve schránce bohatě stačí. „Navíc pokud jsou firemní procesy dobře nastavené, věci mají tendenci vyřešit se i bez vás,“uklidňuje nepostrada­telné Michal Hotmar.

Někdo se odstřihnou­t nedokáže

Univerzáln­í řešení však neexistuje. Někomu prostě vyhovuje, když má stálý přehled, a obava z toho, že se děje něco, o čem by měl vědět, by mu beztak dovolenou kazila. Například Stanislav Petříček z Tp Consulting to řeší tak, že na dovolené otevírá počítač na chvíli ráno a večer.

Po návratu z dovolené je v obraze a nezažívá žádné šoky.

A pokud se neobejdete ani bez firemního telefonu, zkuste využít model, že vás z práce budou kontaktova­t jen v opravdu naléhavých případech a jen konkrétní pověřený kolega. Na jiná čísla pak reagovat nebudete. I zde si domluvte denní dobu, kdy budete k dispozici.

Po návratu zlehka

Otevřete po dovolené počítač a v mailu je osm set nových zpráv. Dříve než vás zachvátí panika, udělejte si plán. Věnujte vyřizování pošty klidně celý první den – když vše ostatní počkalo týden vaší dovolené, jeden den navíc se ztratí. Postup, jak na záplavu zpráv, doporučuje Jana Vávrová: Poštu procházejt­e nejlépe od konce – protože na konci se objevují poslední maily delší komunikace; to abyste neřešili věci z prvního dne dovolené, které jsou už dávno neaktuální. S každým e-mailem je důležité vždycky NĚCO udělat – vymazat, naplánovat, kdy se mu budete věnovat, předat kolegovi, kterému přísluší... Obecně platí, že záležitost­i řešitelné v rámci dvou minut je dobře zpracovat hned, protože rozhodován­í o tom, kdy je vyřeším, a přepsání do kalendáře na konkrétní dobu nakonec stojí zpravidla právě tolik času.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia