MF DNES

„Chybí nám ochranné obleky,“říkají lékaři

-

Oproti počátku pandemie koronaviru mají praktičtí lékaři v Praze dostatek ochranných pomůcek. Ovšem s výjimkou jednorázov­ých plášťů. Lékařky, které MF DNES oslovila, také upozorňují na to, že lidé přestávají být vůči koronaviru ostražití a k lékaři přicházejí osobně bez předchozíh­o zavolání, i když by podle příznaků mohli být nakažení.

Dagmar Peřková, praktická lékařka DP Medic s.r.o.

V Praze se zvyšuje počet nakažených koronavire­m, máte vyčleněné nějaké ordinační hodiny pro lidi s podezřením na covid-19?

Takové pacienty objednávám­e. Mám momentálně asi dva nebo tři covid pozitivní. Většinou jsou to kontakty nakažených. A jeden pán dokonce uvrhl moji sestřičku do karantény. Takže musíme ordinovat v plně nasazených ochranných prostředcí­ch. Ale pacienty si objednávám­e, takže byste tady neměli potkat nakažené lidi.

Máte dostatek ochranných pomůcek?

Momentálně ano, protože mi ještě zbyly z té poslední dávky, co nám dal magistrát. Ale určitě je toho podstatně víc než v minulém měsíci. Z magistrátu jsme je dostali na příděl na konci epidemie. Neměli jsme je, když byla epidemie, ale na konci nám pomůcky rozdělili. Ale mimochodem, třeba jednorázov­é pláště, to se sehnat vůbec nedá. Takže máme respirátor­y, rukavice, štít a brýle. Ale nemáme jednorázov­é zevní obleky.

A kdyby přišel někdo pozitivní?

Takhle se to stalo mojí sestřičce. Když přišel pozitivní pacient, neměla vrchní plášť a respirátor, ale jenom roušku. Tak musela do karantény. Takže jsem tady sama.

Jana Vávrová, Praktik Wintrova

Evidujete více nakažených?

Určitě se to teď objevuje, vím minimálně o dvou pacientech, kteří jsou pozitivní, a nějaké další mám poslané na testy.

Máte pocit, že se lidé víc bojí? Volají a nechávají se vyšetřit?

Právě, že se už nebojí. Takže mi sem přijdou do ordinace a až pak mi třeba řeknou, že mají kašel. Nehlásí to dopředu.

Máte nějaké vyčleněné hodiny pro lidi s koronavire­m?

No, to bych chtěla. Ale lidé mi sem přijdou a řeknou, že je nějak bolí v krku, takže se to úplně nedaří.

Máte dostatek ochranných pomůcek?

To zatím mám. Nemám obleky, ale stejně nejsem schopná se v provozu převlékat.

Bojíte se, že byste se mohla od pacientů covidem-19 nakazit?

Bojím se. Ani ne tak toho viru, ale toho, že by mě šoupli do karantény, a tím bych ekonomicky zkrachoval­a.

Jak se tedy chráníte?

Mám roušku nebo respirátor. Jenže co jsem slyšela, tak přístup hygieny je různý. Někoho dali do karantény, protože sice měl roušku a brýle, ale neměl oblek.

V obleku neordinuje­te?

Ne, neordinuji. To bych se musela pokaždé převlékat. V nemocnici, když je pacient hodně infekční, tak se k němu lékař oblékne a pak se celý svlékne a dezinfikuj­e. To v našem provozu není možné. A když budu v obleku celý den, je úplně jedno, jestli budu ve speciálním obleku, nebo ve svém plášti. To už oblek stejně neplní svoji funkci. (kbr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia