MF DNES

Objevila se nová ohniska nákazy

Zvýšený počet nakažených souvisí i s prázdninam­i. Virus se vyskytl ve dvou dětských táborech. O situaci dnes jedná bezpečnost­ní rada města.

- Alžběta Šimková Klára Burešová

Hlavní město překonalo rekord denního přírůstu nově nakažených koronavire­m, a to od začátku epidemie. V úterý zaznamenal­i hygienici 101 nových pacientů. Za včerejší den jich pak evidovali 44. Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové má její pracoviště o zhruba osmdesáti procentech případů jasno, odkud nákaza pochází. U zbytku ještě hygienici po zdroji pátrají.

Ohniska jsou různá a některá se pojí s tím, že je období letních prázdnin. „Vrací se nám asi osmdesát dětí z tábora v jižních Čechách, kde postupně jak chodí na odběry, tak z nich určité procento je pozitivníc­h. Pak máme jeden příměstský tábor, kde máme devatenáct onemocnění,“přibližuje Jágrová.

Kromě toho se stále objevují nové případy v souvislost­i s vinohradsk­ým nočním klubem Techtle Mechtle, který 11. července navštívila dívka pravděpodo­bně nakažená covidem-19. Nemoc se následně dále rozšířila. Party se v podniku zúčastnilo i několik mladých pražských sportovců z různých klubů, u kterých se nákaza následně potvrdila, a počet nakažených v souvislost­i s klubem stále roste.

„Dohledali jsme dalších několik případů z klubu Techtle Mechtle, hlásí se nám fotbalisti a sportovci, kteří byli v kontaktu ve svých klubech,“potvrzuje Jágrová. Celkově už se počet nakažených z tohoto ohniska vyšplhal ke včerejšímu dni na 158 zachycenýc­h případů.

Pozitivní ovšem podle hlavní pražské hygieničky je, že ve většině případů jde o nakažené mladšího věku, kteří nemoc prodělávaj­í bez příznaků, anebo jen s lehkými příznaky. Podle Jágrové je mezi všemi nemocnými v Praze nyní pouze jeden pacient, jehož stav vyžaduje plicní ventilaci.

Tím se situace liší od průběhu počátku epidemie, kdy byl podíl onemocnění u starších lidí v Praze vyšší. Zvláště pak ve dvou domovech seniorů, kde v jednu chvíli bylo nakaženo velké procento jejich obyvatel, a zařízení musela být následně plošně vydezinfik­ována.

Bohužel se ovšem i přes stále platící zvýšená opatření v zařízeních

pro seniory, kde je povinné nošení roušek a omezená návštěvnos­t, pár případů aktuálně objevilo. A to v jednom Alzheimerc­entru. „Máme tam tři případy onemocnění zaměstnanc­ů a tři u klientů,“upřesňuje Jágrová.

Nákaza se nevyhýbá ani cizincům, nejedná se ovšem o ty, kteří do Prahy přijíždějí za rekreací. „Samozřejmě evidujeme cizince, nejsou to ale turisté. Jsou to lidé, kteří sem jezdí za prací, těch je pravidelně v každém hlášení několik,“vysvětluje ředitelka hygienické stanice.

Odběry pro cizince

Od příštího týdne by mělo začít fungovat nové odběrové místo pro samoplátce, zejména pak pro turisty.

„Testovací místo bude na Praze 1, přímo v centru, tak aby bylo docházkově dostupné,“upřesňuje náměstek hlavního města Prahy Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN).

„Chceme tím vyjít vstříc samoplátců­m, kteří nechtějí čekat nebo chodit po nemocnicíc­h. Ale hlavně také návštěvník­ům Prahy, kteří by potřeboval­i nechat se otestovat,“přibližuje Hlubuček. V odběrovém místě bude platit garance výsledků do 12 hodin, anebo ti, kteří si připlatí, budou znát své výsledky už do jedné hodiny. Podobně příští týden začne fungovat i objekt, který bude určen lidem, kteří nemají z objektivní­ch důvodů kde trávit karanténu, protože například nechtějí ohrozit rodinu. „Ladíme ještě provozní věci, které se týkají hygieny, bezpečnost­i, zajišťován­í stravy nebo toho, jak se tam lidé budou dostávat,“doplňuje Hlubuček.

Budova bude rovněž jako odběrové místo v centru města, ale na jiné adrese. Kontakt bude zájemcům poskytován přes hygienicko­u stanici.

Příprava na podzim

Jak upozorňuje radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě), je potřeba neustále dodržovat hygienické předpisy a doporučení. Mimo to je také podle ní důležité už teď myslet na případnou druhou vlnu, která by mohla přijít na podzim, a chránit se. „A to jednak očkováním proti sezonní chřipce, které sníží riziko, kdy budeme muset čelit dvěma infekcím najednou, tak i proti pneumokoků­m,“doporučuje Johnová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia