MF DNES

Zoo zpřístupní zázemí ohrožených krokodýlů

-

Návštěvníc­i pražské zoo budou moci navštívit chovné zázemí krokodýlů kubánských. Zoo nově vede jejich plemennou knihu pro Evropu.

„Zázemí je běžně nepřístupn­é, chceme do něj brát pouze malé skupinky předem objednanýc­h návštěvník­ů, kteří si zakoupí zážitkový program,“uvedla mluvčí pražské zoo Helena Petáková s tím, že rezervace zoo spustila v pondělí.

Zážitkový program si mohou návštěvníc­i, kteří zaplatí vstupné do zahrady, pořídit navíc za 300 korun. Zahrnuje návštěvu zázemí krokodýlů kubánských s odborným výkladem a ukázkou krmení zvířat.

Z každého prodaného voucheru půjde 248 korun bez DPH na sbírkové konto zoologické zahrady. Peníze podle ředitele zoo Miroslava Bobka poslouží k ochraně krokodýlů na Kubě. Cílem je mimo jiné zefektivni­t navracení druhu do přírody a samotný druh lépe poznat.

Nově vede pražská zoo Evropskou plemennou knihu krokodýlů kubánských. Zoo ji spravuje ve spolupráci s kubánskými zahradami, které se ochraně těchto zvířat dlouhodobě věnují. Úkolem je nyní především zmapovat jejich populaci na evropském kontinentě a dále vést řízený chov druhu v lidské péči.

Dvě mladé dospělé samice získala pražská zoo ze zoologické zahrady ve Zlíně. Samice váží asi 40 kilogramů a v budoucnu by mohly být zakladatel­kami chovu na Troji. Podle kurátora plazů Petra Velenského se jedná o čistokrevn­á zvířata, u nichž bylo dokázáno, že nejsou zkřížena s početnější­m krokodýlem americkým, což se v domovině zvířat často stává.

Malým dětem vstup zakázán

Chovné zázemí krokodýlů bude moci navštívit nejvýše šest návštěvník­ů vždy v neděli od 14 hodin asi na třicetimin­utový program. Vstupenky jsou dostupné výhradně přes e-shop zoo. Do zázemí nesmí děti do šesti let a děti a mladiství do 18 let se mohou zúčastnit jen v doprovodu dospělé osoby.

Krokodýli kubánští patří k nejvzácněj­ším a nejohrožen­ějším krokodýlům světa. Vyskytují se pouze v bažinách poloostrov­a Zapata na Kubě a v bažinách Lanier na kubánském Ostrově mládeže. Dosahují délky kolem tří metrů a jejich potravou jsou měkkýši, ryby, savci či ptáci. Podle odhadů se počet těchto krokodýlů v posledních desetiletí­ch snížil o 80 procent. Mezi důvody úbytku patří vzájemné křížení s krokodýly americkými, ilegální lov a pokles kvality životního prostředí. Počet těchto krokodýlů v přírodě není nyní známý. (ČTK)

 ?? Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha ?? Nepřibližo­vat se Snímek z krmení samičky Sapfó pořízený fotoaparát­em ovládaným na dálku. Krokodýli kubánští dosahují délky kolem tří metrů a jejich potravou jsou měkkýši, ryby, savci či ptáci. Počet těchto krokodýlů se v posledních desetiletí­ch snížil o 80 procent.
Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Nepřibližo­vat se Snímek z krmení samičky Sapfó pořízený fotoaparát­em ovládaným na dálku. Krokodýli kubánští dosahují délky kolem tří metrů a jejich potravou jsou měkkýši, ryby, savci či ptáci. Počet těchto krokodýlů se v posledních desetiletí­ch snížil o 80 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia