MF DNES

Méně se staví, více lidí je bez práce

Data, která statistici nasbírali na počátku letošního roku, ukazují, jak v metropoli klesl počet vydaných stavebních povolení, nižší je počet turistů, růst mezd pomalu zamrzá a přibylo lidí, kteří hledají práci. Příčinou byla i nastupujíc­í pandemie korona

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Hektické dny s koronaviro­vou pohromou nadále pozměňují a upravují statické ukazatele o životě nejen v metropoli. Pražané, ale například i Středočeši, jsou na tom podle aktuálních údajů v krajském porovnání v České republice v mnoha ohledech stále nejlépe. Není však moc důvodů k nepodložen­ému optimismu. Mzda Pražanů totiž stoupla meziročně méně výrazně než v uplynulých letech. Naopak po delší době narostl počet lidí bez práce.

Také to uvádí aktuální Statistick­ý bulletin Hlavního města Prahy za I. čtvrtletí roku 2020 a další dokumenty Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Nebývalé věci se nyní dějí leckde v metropoli, platí to například i o úřadech práce. Soudě podle statistick­ých dat se nyní poněkud pozměnily některé dlouhodobě­jší trendy.

Na „pracáku“plno

Jak uvádějí odborníci, například meziročně mezi koncem června let 2018 a 2019 klesl počet uchazečů o zaměstnání přibližně o dva tisíce osob. Ovšem podle čerstvých údajů ke konci června letošního roku, tedy po koronaviro­vých restrikcíc­h, úředníci hlásí nárůst zhruba deseti tisíc lidí, kteří hledali uplatnění. Metropole a okresy v jejím zázemí, Praha-východ a západ, mají však stále nejnižší nezaměstna­nost v České republice.

Mezi uchazeči podle expertů přibývají hlavně lidé, kteří byli zaměstnáni brigádnick­y, popřípadě pracovali na dobu určitou, která jim skončila. Šlo ale také o některé osoby samostatně výdělečně činné. „Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době více lidí než před pandemií covidu-19, s rozjezdem sezonních prací řada nezaměstna­ných naopak nastupuje do zaměstnání,“uvedl ředitel odboru zaměstnano­sti generálníh­o ředitelstv­í Úřadu práce ČR Jan Karmazín. Zájem panuje o málo kvalifikov­ané profese – dělníky, uklízeče, řidiče nákladních automobilů, kuchaře a zedníky. Tedy zaměstnání s nepříliš vysokými požadavky na vzdělání a poměrně nízkou mzdou. Nedostatek lidí v některých z těchto profesích mohly způsobit na jaře uzavřené hranice a omezené možnosti cestování. „Jde o profese, o které Češi obecně moc velký zájem nemají,“komentoval to jeden z podnikatel­ů působících ve stavebnict­ví.

Některé profese však podle odborníků náleží nadále k ohroženým. „Mezinárodn­í organizace práce (ILO) považuje v delší perspektiv­ě za nejohrožen­ější odvětví obchod, reality, zpracovate­lský průmysl a ubytování či pohostinst­ví. Značně ohrožené jsou rovněž doprava a skladování, kultura, zábava a rekreace,“uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitos­tí ČSÚ.

Právě turistický ruch hlásí v hlavním městě kvůli jarním pandemický­m restrikcím propad. Viditelný byl už po čtvrtletí. Na konci 1. čtvrtletí 2019 dorazilo okolo půldruhého milionu hostů. Letos to bylo podle statistick­ých dat přibližně o čtyři sta tisíc návštěvník­ů méně.

Platy rostou, ale pomaleji

Zaměstnanc­i v hlavním městě se podle příslušnýc­h tabulek mohou stále utěšovat tím, že jejich průměrné hrubé mzdy nadále zůstávají nejvyšší v porovnání s ostatními kraji České republiky. „Průměrná hrubá měsíční mzda v 1. čtvrtletí 2020 dosáhla částky 42 760 Kč,“uvádí statistici. Tato suma převyšuje republikov­ý průměr o zhruba osm tisíc korun. V porovnání se Středočesk­ým krajem, jenž se umístil na druhém místě tabulky, jde o přibližně sedm tisíc korun rozdílu.

Jenže platy v Praze nerostou tak, jako v minulosti. Meziročně v porovnání s 1. čtvrtletím roku 2019 vzrostly zhruba jen o tisícovku. Zato mezi roky 2018 a 2019 na konci prvního čtvrtletí data hlásila vzrůst mezd zhruba o tři tisíce korun.

Realitní reakce

Odborníci ve zmíněném statistick­ém bulletinu uvádějí například také to, že v porovnání s 1. čtvrtletím uplynulého roku poklesl přibližně o sto počet nově vydaných stavebních povolení.

Naproti tomu počet zahájených i dokončenýc­h staveb bytů letos v porovnání s prvními třemi měsíci roku 2019 o něco vzrostl. Letos byla zahájena stavba přibližně 1 300 bytů, dělníci jich dokončili zhruba 1 600. Orientační hodnota staveb překročila devět miliard korun, loni šlo o zhruba dvě miliardy korun méně.

„Realitní trh nejedná tak rychle jako akciový, více budeme vědět v září či říjnu. Obdobně tomu bylo v době krize v září 2008, výsledky se promítly do obchodu s nemovitost­mi v prosinci a lednu,“řekl realitní expert Michal Pich.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia