MF DNES

Pragovka zve na malby i výšivky do nárazníků

-

Ani léto nezbrzdilo pragovácké motory, říkají organizáto­ři kulturního dění z vysočanské Pragovky. Včera otevřela Pragovka Gallery v bývalé továrně výstavy dvou výtvarných umělkyň. Sofie Švejdová tu svou nazvala +50 °C a Maud Kotasová zvolila název FUNDA MENTAL

Leitmotive­m výstavy malířky Švejdové je fenomén „místa“v jeho situačních proměnách. Ve svém díle odráží existující uzavřené prostory, jako například pokoje, sály, chodby, koupelny, i prostory otevřené, jako zahrada, les, park. Místa podle kurátora výstavy Petra Vaňouse promlouvaj­í o iritujícím ději, který se tu odehrál v minulosti, jehož paměťová stopa je však zastřena použitím neúplného scénáře.

„Jedná se mi o neinvazivn­í, jemné svědectví na oko normálního života. Čerpám z vlastních zkušeností, filmů nebo přejatých příběhů,“uvedla malířka. Její výstava potrvá v Pragovka Gallery Pop-Up do 27. srpna stejně jako výstava Maud Kotasové v exteriéru Pragovky.

Kotasová překvapí návštěvník­y několika vyšívanými kovovými skříněmi a vyšívaným nárazníkem kamionu. Jako součást výstavy v areálu Pragovky také vznikne velkoformá­tová výšivka ve veřejném prostoru. Ideu výstavy její autorka Maud Kotasová přibližuje prostředni­ctvím španělskéh­o slova „funda“, které znamená něco jako potah. 2x foto: Pragovka Gallery

„Funda mental je tedy něco jako futrál na mysl. Asi tak, jako skříňky v továrnách reflektují bohatý i špinavý život svých majitelů a stávají se tak de facto časovými schránkami,“dodává Maud Kotasová. Maud Kotasová je poměrně novým jménem na umělecké scéně, a to i přesto, že absolvoval­a brněnskou FaVU již v roce 2010. Po skončení studia nasedla do kamionu a několik let s ním jezdila po Evropě. Když se zastavila, začala ve své umělecké tvorbě používat právě výšivku do částí kamionu. (fil)

 ??  ?? Rozpálená plátna Sofie Švejdová, absolventk­a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, vystavuje v Pragovce obrazy pod názvem +50 °C evokujícím horké léto, až apokalypti­ckou teplotu.
Rozpálená plátna Sofie Švejdová, absolventk­a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, vystavuje v Pragovce obrazy pod názvem +50 °C evokujícím horké léto, až apokalypti­ckou teplotu.
 ??  ?? Vyšívaná plechová skříňka Jeden z objektů Maud Kotasové.
Vyšívaná plechová skříňka Jeden z objektů Maud Kotasové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia