MF DNES

Za hrozby může mladík dostat trest až 12 let

-

Dvaadvacet­iletý muž čelí obžalobě z toho, že před třemi lety vyhrožoval řadou teroristic­kých útoků, vydíral policii a šířil poplašné zprávy. S hrozbami nejčastěji spolu se svým kamarádem volal pražským policistům a strážníkům.

Státní zástupce tvrdí, že Marcel Houf uskutečnil společně se svým známým desítky telefonátů na policejní oddělení či do nemocnic a hrozili odpálením bomb ve vlacích, na náměstích nebo v obchodech. Mladíkovi hrozí tři až 12 let vězení.

Houf se podle státního zástupce bavil tím, že v době od 14. května do 6. června 2017 vymýšlel se svým o půl roku starším kamarádem zlomyslné hovory a následně pozoroval bezdůvodná bezpečnost­ní opatření, která vyvolali. Telefonáty údajně uskutečňov­al přes aplikaci

Skype Houfův kamarád, pokaždé pod smyšlenou identitou a někdy s využitím modulátoru hlasu. Houf ho při tom ze svého bydliště na Frýdeckomí­stecku na dálku podporoval a přes Skype mu radil, uvádí obsáhlá obžaloba.

Na lavici obžalovaný­ch usedne Houf sám. Stíhání jeho známého zastavil státní zástupce už v roce 2018 pro nepříčetno­st.

Uzavřené Václavské náměstí

Mezi důsledky, které mladíci svým počínáním způsobili, patřilo podle obžaloby mimo jiné uzavření příjezdový­ch cest na Václavské náměstí v Praze nebo evakuace 230 lidí z vlaku a nádraží v Lysé nad Labem. Zbytečnými výjezdy policistů a hasičů navíc vznikla škoda v řádu desetitisí­ců korun.

Svými telefonáty se mladíci podle státního zástupce nejčastěji zaměřovali na služebny pražských strážníků a policistů, také ale volali jejich kolegům do Brna, Plzně, Rakovníku nebo Českých Budějovic i do slovenskéh­o Martina.

Houfův kamarád se údajně často představov­al jménem jednoho z českých youtuberů nebo také jako Rajesh Koothrappa­li, což je postava z komediální­ho seriálu Teorie velkého třesku. V některých případech uváděl, že je bojovníkem Islámského státu, má výcvik Tálibánu a bude střílet do lidí. Někdy požadoval peníze jako výkupné.

Mimo jiné si vymyslel, že drží deset rukojmích v pražské pizzerii, že vybuchne bomba v kanceláři ředitele pražských strážníků, že jde vystřílet českobuděj­ovický supermarke­t.

Obžaloba, která obsahuje celkem 46 skutků, dále uvádí, že Houf některé telefonáty podbarvova­l arabskou hudbou, zvuky výstřelů nebo tikáním bomby. Poté, co si přečetli na internetu článek o tom, že české nemocnice jsou cílem teroristů, se mladíci údajně zaměřili právě na tato zařízení a opakovaně za jediný večer hrozili bombou desítce pražských a brněnských nemocnic.

V části telefonátů spatřuje státní zástupce vyhrožován­í teroristic­kým trestným činem. „Měly vyvolat strach a evokovat, že je činí osoba, jež vyznává islám a hodlá rozšiřovat jeho ideje džihádem v jeho násilné, extremisti­cké, militantní a teroristic­ké podobě,“uvedl. Právě z toho důvodu hrozí Houfovi v případě prokázání viny až dvanáctile­té odnětí svobody. Za vydírání by mu mohly soudy uložit maximálně čtyři roky, za šíření poplašné zprávy nanejvýš tři roky. Pražský městský soud chce začít kauzu projednáva­t 25. srpna. (ČTK)

Telefonáty měly vyvolat strach a evokovat, že je činí osoba, jež vyznává islám a hodlá šířit jeho ideje džihádem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia