MF DNES

Dva měsíce a dost? Užijme si závody, dokud to jde

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Také před ním je vstup do neznáma: závodění v době koronaviro­vé. Loni si cyklista Josef Černý s obrovským entuziasme­m vychutnáva­l premiérovo­u sezonu ve World Tour, kterou ozdobil i šestou příčkou v závěrečné časovce Gira. Letos se v úvodu sezony zviditelni­l celkovým druhým místem v etapovém klání Kolem Murcie. Jenže pak se všechno pokazilo.

Celým světem postupujíc­í koronaviro­vá hrozba připravila sedmadvace­tiletého Černého nejen o závody, ale jeho polský tým CCC i o hlavního sponzora v podobě stejnojmen­né strádající obuvnické firmy. Ta po sezoně ukončí finanční podporu stáje.

„Neumím si představit, že bych byl někým jiným než profesioná­lním cyklistou,“říká Černý. Teď musí o tuto profesi zabojovat.

Závody se vracejí na scénu. S bezpečnost­ními opatřeními, jaká cyklistika nikdy v historii nezažila.

Kolikrát jste už byl kvůli návratu do závodů na koronaviro­vém testu?

Třikrát. Testovací tyčinky mi strkali do nosu i do krku. Není to zrovna příjemné, ale musíme si na ně zvykat. Budou k cyklistice patřit.

Zvlášť když mezinárodn­í unie UCI požaduje, aby měl každý jezdec negativní testy šest dnů a tři dny před závodem.

Proto jsem se nechával testovat zrovna dneska ráno u nás na Moravě. Zítra odlétám do Francie na první závody, La Route d’Occitanie a Tour de l’Ain (závody Pro Series).

Těšíte se?

To teda jo. Pořád jen trénovat mě moc nebaví. Už na červencové­m kempu v Livignu jsme si navzájem poměřovali síly, abychom věděli, jak si kdo stojíme. Takže se těším, až nás ve Francii po dlouhé době zase odmávnou.

Týmy dostaly od UCI rozsáhlý manuál s povinnými bezpečnost­ními opatřeními. Co jim říkáte?

Neovlivním je. Tak to prostě je, nic s tím neuděláme. Vím, že to vše dělají kvůli našemu zdraví a proto, aby náš sport mohl dál fungovat.

Vaší stáji se zatím koronaviru­s vyhýbal?

V Livignu se nás sešlo šestnáct a z testů tam vyšli všichni zdraví. Jen u jednoho Belgičana zjistili, že má v těle protilátky na covid.

Od lékařů CCC dostáváte mnohem víc pokynů, jak se chovat?

Moc ne. Jen nám pořád říkají, ať jsme opatrní a používáme dezinfekci. Ale my jsme opatrní pořád. Jakákoliv chřipka nebo jiná nemoc by nás stály výkonnost. Teď navíc přibudou i nová pravidla s rouškami.

Ve Francii, kam míříte, už jsou opět povinné na všech uzavřených veřejných místech.

Jo, to má platit i pro nás, a nejen tam. Roušky máme nosit i venku při prezentaci týmů nebo na vyhlášení. Koukal jsem na záběry ze španělskéh­o závodu Kolem Burgosu a ani tam to není jiné.

Ve Španělsku narůstá počet případů nákazy koronavire­m. Tým CCC-Liv, ženská odnož vaší stáje, proto odmítl startovat na dvou španělskýc­h závodech.

V našem mužském týmu se zatím nikdo neozval, že bychom v některých zemích radši neměli jet. Chceme si užít závodění, dokud to jde.

Dokud to jde?

Věřím, že první dva měsíce téhle zhuštěné sezony se odjedou.

A pak?

Pak se obávám, že zase přijde karanténa, uzavírky v jednotlivý­ch zemích a další závody se zruší.

Mohou být předčasně ukončovány také nyní, jakmile se v pelotonu objeví třeba jen jeden nakažený cyklista?

Myslím, že ano. Oznámili nám, že v takovém případě by navíc i celý tým šel do čtrnáctide­nní karantény. Ale na to teď nechci myslet. Radši se soustředím, abych udělal výsledek na závodech, které se letos stihnou odjet.

Před koronaviro­vou krizí s vámi tým počítal pro letošní Giro.

A jsem v nominaci i teď. Jde zatím o širší výběr čtrnácti jezdců (osm jich nakonec pojede). Šéfové týmu mi řekli, že do konečné sestavy bych se měl vejít, ale že se vše bude odvíjet také od zdravotní situace a od toho, kdo onemocní a kdo ne.

Giro má začít za dva měsíce. Tou dobou už ale může být sezona podle vaší vize zase stopnutá.

Právě. To mě také napadlo.

Jak řešíte budoucí angažmá? Dobíhá vám smlouva.

Zatím nám neřekli, jestli vedení naší stáje dokáže najít nového sponzora. Ale ať už ano, nebo ne, pro vyjednáván­í o příští smlouvě potřebuju dobré výsledky.

Už v únoru jste jeden na etapách Kolem Murcie nabídl.

Jo, to je moje plus. Ale kdybych nějaké kvalitní umístění přidal i teď, vyjednáván­í by hned bylo o něčem jiném. Každopádně můj manažer se už vyptává i jinde, jaká je kde situace. Snad to dobře dopadne.

 ?? Foto: Instagram Cauldphoto ?? Dokdy nás nechají závodit? Cyklista Josef Černý, dvojnásobn­ý český mistr z roku 2018, se chystá na restart sezony.
Foto: Instagram Cauldphoto Dokdy nás nechají závodit? Cyklista Josef Černý, dvojnásobn­ý český mistr z roku 2018, se chystá na restart sezony.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia